Camera Deputaţilor a adoptat moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru
Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaţilor.
Au fost înregistrate 164 voturi ‘pentru’, 85 ‘contra’ şi 48 de abţineri.
Moţiunea intitulată „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre” a fost dezbătută marţi de deputaţi.
Potrivit legislaţiei, adoptarea moţiunii nu duce automat la demiterea ministrului.
Deputaţii social-democraţi, semnatari ai moţiunii simple, au solicitat demisia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, motivând că „se ocupă de tunuri, vânzări de mască fără bon, numiri controversate în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi”.
„Sănătatea românilor este sau ar trebui să fie pe primul loc în lista de priorităţi a oricărui guvern, a oricărui administrator pus să gestioneze un sistem de care depinde viaţa şi bunăstarea noastră, a tuturor. Din păcate, actualul Guvern a însemnat o listă interminabilă de eşecuri, minciuni şi inactivitate în domenii cheie. ‘Sănătatea nu este prioritate’ – ne spune ministrul PNL de la Finanţe. Tot din păcate, deşi nu ne aşteptam să fie altfel, s-a confirmat că un domeniu atât de tehnic precum sănătatea şi atât de important reprezintă unul din marile eşecuri ale Guvernului PNL cu costuri grave şi de neimaginat, cu repercusiuni asupra tuturor cetăţenilor României. După ce fostul ministru al Sănătăţii a vrut să ‘privatizeze’ sănătatea, actualul ministru PNL al Sănătăţii se ocupă de ‘tunuri’, ‘vânzări de mască fără bon’, numiri controversate ale unor oameni în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi, care să se ocupe doar de alte ‘tunuri’, gen livrarea de etichete pentru medicamente sau măşti la suprapreţ”, se arată în textul moţiunii simple.
În replică, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că „nu ar fi drept” faţă de populaţie şi de corpul medical să plece din funcţie în acest moment şi a mărturisit că şi-ar fi dorit ca cineva să îi ceară demisia în perioada martie – aprilie, când „se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare”.
„La punctul trei se vorbeşte de demisie de onoare. Mă bucură să găsiţi la mine onoare. Cât despre demisie, aş fi vrut să mi-o ceară cineva în martie – aprilie, când se căuta cineva pentru carnea de tun să meargă prin focare şi în această ţară. Am o onoare, voi avea în continuare. Nu ar fi drept faţă de populaţia acestei ţări şi faţă de corpul medical să plec în aceste momente”, a spus ministrul Sănătăţii.
El a afirmat că acuzele din moţiunea simplă sunt „dureroase”, în contextul în care de 30 de ani este în „slujba pacientului”.
„Personal, acest acuze sunt dureroase, în contextul în care de la vârsta de 14 ani, începând cu Liceul sanitar, mai mult de 30 de ani, mi-am desfăşurat-o în slujba pacientului. Am fost acuzat de numiri. Numirile s-au făcut conform legii. Nu poţi să ştii acea persoană în folclorul local ce are în spatele lui. (…) Nu mi-am pus rude în Consiliul de administraţie la Unifarm sau Antibiotice şi ştiţi foarte bine acest lucru şi am explicat în toate cazurile când a fost nevoie”, a arătat Tătaru.
Ministrul a spus că nu a interzis şi nu va interzice nicio testare care se face după un protocol, după o procedură, într-un cadru organizat, securizat medical.
Potrivit lui Nelu Tătaru, politicul „a intrat prea repede în joc”, iar „medicalul încă nu şi-a revenit”.
„Un sistem sanitar de 30 de ani dezgolit în această perioadă nu are nevoie încă o dată să fie tăvălit”, a subliniat ministrul Sănătăţii.
Deputatul PSD Florin Buicu a declarat că în guvernarea Orban – PNL Sănătatea nu reprezintă o prioritate, iar liderul deputaţilor social-democraţi Alfred Simonis a spus că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, este „naşul programului naţional de cumetrie pe bani publici” şi i-a cerut acestuia să îl demită pe directorul Unifarm.
Liberala Antoneta Ioniţă a transmis reprezentanţilor PSD că au transformat pandemia de COVID-19 în motiv de campanie electorală, iar liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a declarat că Nelu Tătaru este un erou naţional şi că PSD este principalul vinovat de creşterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
Fragmente din dezbaterea moțiunii simple
Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a susţinut că PSD este principalul vinovat de creşterea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus, menţionând că social-democraţii au dat semnalul de la tribuna Parlamentului că boala nu există şi că e nevoie doar de relaxare şi niciun fel de măsură de protejare.
„Astăzi suntem la o moţiune în care îl avem invitat pe ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cel care, în perioada în care toată lumea se ascundea pe unde putea, era zi de zi prin spitale, era zi de zi printre pacienţi, era zi de zi pe linia întâi a frontului, dând curaj celor care aveau nevoie în acele zile, în care exista teamă, frică de boală, să poată depăşi aceste momente. Pentru noi, pentru liberali, Nelu Tătaru este un erou, a fost, este şi va fi un erou, un om care, în două luni şi jumătate de mandat, a avut curajul să vină să stea în prima linie a frontului, când alţii au dat bir cu fugiţii, alţii stăteau pe la televizor să critice. Vreau să vă mai spun un lucru: dacă astăzi eram la Bacalaureat la limba română (…) cred că parlamentarii PSD ar fi dorit să le pice fabula, pentru că atâta fabulaţie cât am auzit astăzi e greu de închipuit. Trebuie să recunosc că există un talent narativ, dar contează şi cine scrie, pentru că dacă scriu lucrurile astea cei care au inventat şpaga în România e complicat să vă creadă cineva”, a spus liberalul.
Roman a arătat că directorul Unifarm, aflat sub control judiciar, a fost numit din 2012, în mandatul de premier al lui Victor Ponta, şi a fost preluat în 2016 sub semnătura fostului ministrul al Sănătăţii Vlad Voiculescu.
„Avem un director al Unifarm despre care Nelu Tătaru şi colegii din Guvern au spus că vor trimite Corpul de control şi dacă vor depista nereguli le vor trimite Parchetului, ceea ce au şi făcut. Noi nu acoperim pe nimeni. Faptul că astăzi acest om este trimis în control judiciar arată că justiţia în guvernarea PNL funcţionează şi oricine, indiferent de funcţie şi nume, care calcă pe bec, este trimis în faţa judecătorilor. Dacă acel om a făcut ceea ce se spune trebuie să primească pedeapsă maximă. Oricine s-a urcat pe necazul oamenilor trebuie să plătească la maxim, să simtă această bătaie de joc. Acest domn a fost numit în 2012 de către Guvernul, premierul de atunci Victor Ponta şi a fost preluat în 2016. Şi cine semnează decizia numărul 46 din 6.06 2016? Domnul Vlad Voiculescu. Nu am reuşit să văd nicio semnătură a unui reprezentant al Partidului Naţional Liberal. Deci cei care l-au numit să şi-l asume pe acest domn”, a adăugat deputatul liberal.
El s-a referit şi la faptul că medicii au fost acuzaţi de tortură de către Avocatul Poporului, împreună cu PSD.
„Vă mai puteţi uita în ochii acelor oameni? Vă puteţi uita în ochii acelor oameni care au fost cazuri confirmate, au fost spitalizaţi, intubaţi şi dumneavoastră le-aţi spus că sunt nişte bolnavi închipuiţi? Vă puteţi uita în ochii familiilor care au pierdut membri din familiile lor pentru că această boală necruţătoare i-a răpus? Din acest motiv dumneavoastră nu puteţi fi credibili pentru că aţi lăsat o Românie fără materiale sanitare. (…) Cel mai grav lucru este faptul că aţi transformat această tribună a Parlamentului într-un loc în care de la preşedintele Ciolacu şi până la orice deputat al partidului social-democrat aţi dat semnalul că boala nu există, aţi dat semnalul că de ce se dau amenzi, aţi dat semnalul că de ce sunt atât de sus aceste amenzi, acum spuneţi că e nevoie doar de relaxare, că nu e nevoie de niciun fel de măsură de protejare. Din cauza dumneavoastră, a celor din PSD, avem în ultima săptămână o creştere a numărului de cazuri. Sunteţi principalii vinovaţi pentru creşterea numărului de îmbolnăviri. Norocul acestei ţări este că guvernează Partidul Naţional Liberal”, a mai spus Roman.
Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, este „naşul programului naţional de cumetrie pe bani publici” şi i-a cerut acestuia să îl demită pe directorul Unifarm.
„Domnule ministru, din păcate, sunteţi naşul programului naţional de cumetrie pe bani publici. Ospătari, coafeze, buticari, patroni de pompe funebre, toţi cei care au şcoala vieţii, aceştia sunt oamenii pe care i-aţi promovat dumneavoastră, presat sau nepresat, în conducerea unităţilor spitaliceşti. Suprem este cumătrul dumneavoastră de la Antibiotice Iaşi. (…) Dacă asta este România normală pe care o propuneţi dumneavoastră, cei de la PNL, în care toată lumea trebuie să respecte reguli, mai puţin cohorta de politruci PNL, atunci, domnule ministru, trebuie să plecaţi urgent acasă, chiar mâine, dacă nu se poate astăzi, după votul pe moţiunea simplă. Lăsaţi achiziţiile frauduloase şi poate aşa veţi avea bani pentru a dubla alocaţiile şi a majora pensiile”, a spus Simonis în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe Sănătate.
El i-a cerut ministrului Sănătăţii să îi ceară demisia şefului de la Unifarm, şi, dacă acesta refuză, să îl demită.
„De curând, DNA a anunţat începerea urmăririi penale pentru directorul Unifarm şi, dincolo de retorica cu cine l-a numit în 2012, cine i-a prelungit mandatul în 2016, rămâne totuşi faptul că acesta este menţinut de şase luni şi jumătate de Guvernul liberal în funcţie. O să îmi spuneţi că e pe concurs, nu poate fi demis. Eu vă reamintesc faptul că aţi demis prin ţară pe unde aţi vrut şi pe unde nu aţi vrut directori de spitale, şefi de case de asigurări de sănătate şi prin toate posturile pe unde v-a convenit să demiteţi directorii aţi putut să o faceţi, cu sau fără concurs.(…) V-am văzut aseară cumva supărat pe faptul că Parlamentul, în pandemie, v-a invitat. V-aţi supărat că v-am chemat să daţi explicaţii oamenilor. Nu v-am văzut la fel de supărat atunci când cu toţii vă cerem, lumea medicală vă cere, să deschideţi spitalele pentru bolnavii cronici. Nu v-am văzut atât de supărat că aceştia stau disperaţi pe la porţile spitalelor închise, Guvernul dumneavoastră refuzându-le dreptul la sănătate”, a menţionat Simonis.
PMP nu va vota moţiunea simplă pe Sănătate, considerând că Nelu Tătaru este primul ministru al Sănătăţii din ultimii 30 de ani care a fost „în linia întâi” pentru a da încredere, „pentru a arăta solidaritate corpului medical” în lupta cu COVID-19, a declarat, deputatul PMP Petru Movilă.
„Normal, o moţiune este un document care să facă o analiză corectă a sistemului de sănătate şi să dea direcţii pentru viitor, ce este de făcut, ce este de reglementat, cum trebuie acţionat în domeniul respectiv. Din păcate, această moţiune pe Sănătate nu este nici pe departe un asemenea document. Am avut sentimentul, în primă fază, că este o autocritică a guvernării PSD. Se vorbeşte despre spitalele regionale şi că amintesc că în exerciţiul financiar 2014 – 2020 s-au pierdut 150 milioane de euro care trebuiau alocate spitalelor regionale de urgenţă Craiova, Cluj, Iaşi. Vorbim despre clinicile pentru arşi pentru chirurgie plastică şi reparatorie şi, cu mare noroc pentru că vine campania electorală, s-a finalizat cea de la Iaşi şi programul Băncii Mondiale pentru aceste structuri nu s-a aplicat deloc”, a afirmat Movilă, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Sănătăţii.
El a spus că PMP nu va vota această moţiune.
„PMP nu va vota această moţiune pe Sănătate, pentru că doctorul Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, este ministru de două luni de zile, iar în acest document se vorbeşte despre neajunsurile sistemului de sănătate din ultimii 20 de ani, ca să nu spun ultimii 30 de ani. Eu, personal, vreau să-l felicit, este primul ministru al Sănătăţii pe care l-am văzut în 30 de ani care şi-a asumat rolul de ministru şi s-a dus şi la Ţăndărei când oraşul era în carantină, s-a dus şi la Suceava, când erau mari probleme cu COVID-ul, a fost şi la Arad, a fost peste tot acolo unde trebuia, în linia întâi, pentru a da încredere, pentru a arăta solidaritate corpului medical în lupta cu COVID”, a adăugat Movilă.
Potrivit acestuia, moţiunea face şi o radiografie a sistemului de sănătate, concluzia fiind că este nevoie de o nouă lege a Sănătăţii.
„Este nevoie de un consens politic pentru o nouă lege a Sănătăţii, pentru o filosofie clară privind structurile medicale, finanţarea, salarizarea celor care lucrează în acest sistem”, a mai spus Movilă, menţionând că în sistemul de sănătate sunt multe de făcut şi trebuie reglementat accesul pacienţilor la spitale.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu i-a transmis ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, că, ”după catastrofalul mandat” al lui Victor Costache, a adus ”o umbră de siguranţă”.
„Domnule ministru, am înţeles nevoia de a centraliza comanda, aţi luat iniţial măsuri bune. După catastrofalul mandat al domnului Costache aţi adus o umbră de siguranţă, aţi mers în teritoriu, aţi făcut ceea ce ar fi trebuit să facă doctorul Costache şi nu a făcut-o. Aţi început să aduceţi echipamente de protecţie în spitale. S-au blocat 60 de milioane de euro în mandatul lui Costache în cele mai grele luni, februarie şi martie, asta a însemnat morţi, asta a însemnat medici care stau în spitale, din cauza unui Guvern care era preocupat de altceva decât de sănătatea românilor. Nu este responsabiliatea dumneavoastră pentru ce s-a întâmplat în mandatul acela, însă, ulterior, nu e normal că aţi acceptat presiunile de la partid să numiţi şefi de pompe funebre sau să puneţi de la Piatra Neamţ acel individ fără şcoală. Aceste lucruri vă sunt imputabile. (…) Pentru alte numiri cu caracter politic veţi răspunde dumneavoastră. (…) Veţi rămâne în istorie ca acel medic care s-a expus în contextul pandemiei pentru a da un sentiment de siguranţă doctorilor”, a spus Ungureanu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe Sănătate.
El a făcut referire la şeful Unifarm, Adrian Ionel, pus sub control judiciar de DNA pentru mai multe fapte de corupţie.
„În data de 11 mai am spus de la această tribună că acest domn nu ar trebui să fie pus nici măcar bişniţar la un bazar. Şi am spus atunci că am informaţii că acest domn a vândut către spitale măşti neconforme, non-medicale, ca fiind FFP2, când, de fapt, erau măşti pentru zugravi vândute la spitale cu 29 de lei plus TVA bucata, minţind în facturi că este mască FFP 2. (…) DNA m-a chemat ca martor a doua zi, am dat toate aceste date şi apoi cu siguranţă şi alte persoane au adus şi alte informaţii concludente care arată că şeful Unifarm este complice la mai multe fapte de corupţie şi este autor. În data de 20 mai am cerut control de la Ministerul Sănătăţii la Unifarm. Cine l-a ţinut în funcţie pe acest domn, de la PNL sau de la PSD, probabil că vom afla din partea procurorilor. Probabil că l-au pus de la PSD, l-a ţinut în braţe PNL. La fel de bine sau de rău. Atunci când numeşti politic un om şi îl menţii politic, de către un alt partid, consecinţele se răsfrâng asupra banului public, vorbim despre pagube de milioane de euro”, a mai spus acesta.
UDMR nu va vota moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, deputatul Levente Vass.
„Asistăm la o moţiune simplă de tot, care se limitează la enumerarea succintă a problemelor, neajunsurilor constatate în cursul stării de urgenţă, a stării de alertă şi, din păcate, omite să intre mai în profunzime privind perioada care a precedat această stare de urgenţă. Trebuie să fim consecvenţi şi să recunoaştem împreună că pandemia nu a făcut altceva decât ne-a arătat lipsurile din sistemul sanitar românesc de dinaintea acestei perioade, subfinanţarea semnificativă raportat la Produsul Intern Brut şi raportat mai ales la media finanţărilor din Uniunea Europeană. De asemenea, a adus la iveală incapacitatea unor instituţii de sănătate publică de a se ridica la nivelul aşteptărilor, dar şi importanţa cunoştinţelor medicale în conducerea unui spital, a unei Direcţii de sănătate publică”, a afirmat deputatul UDMR, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Tătaru.
El a susţinut că discuţiile trebuie purtate de acum încolo despre reformarea sistemului medical de dinaintea pandemiei.
„Ar trebui să discutăm despre restartare. Nu se poate să ai numai două rânduri în legislaţia despre telemedicină. Ar fi timpul să ne gândim împreună cum modificăm acest aspect”, a menţionat deputatul.
Acesta a mai precizat că UDMR nu o să voteze moţiunea.
„Domnule ministru, grupul nostru parlamentar nu o să voteze această moţiune simplă, aveţi acest sprijin din partea noastră să ne puteţi dovedi că sunteţi interesat de creşterea finanţării ambulatoriilor de specialitate, cabinetelor de medicină de familie şi cabinetelor de stomatologie, că sunteţi interesat de creşterea numărului de ambulatorii publice integrate atât de necesare”, a mai spus deputatul UDMR.
Foto: Ministrul Sănătății, Nelu Tătatru, la dezbaterea moțiunii simple depuse de PSD împotriva sa. Sursa: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.