G4Media.ro

Camera Deputaţilor: Se interzice pe 10 ani exportul de buştean în spaţiul…

Foto: InquamPhotos / Tudor Costache

Camera Deputaţilor: Se interzice pe 10 ani exportul de buştean în spaţiul extracomunitar

Camera Deputaţilor a adoptat, joi, un proiect de lege prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buştean în spaţiul extracomunitar.

S-au înregistrat 316 voturi ‘pentru’ şi o abţinere.

Potrivit textelor adoptate, „se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”.

De asemenea, proiectul prevede instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, mai prevede proiectul.

La dezbaterile generale, deputatul USR Cornel Zainea a afirmat că acest proiect reprezintă „un pas de furnică înainte” şi o „frecţie durabilă la picior de lemn”.

„Proiectul propune să gestioneze durabil pădurile. (…) PSD şi PNL fac un pas de furnică înainte. Această prevedere va fi frecţie durabilă la picior de lemn. USR propune crearea ‘DNA a pădurilor’, sistem de monitorizare a video a camioanelor care transportă lemn, să interzicem şi exploatările forestiere în parcurile naţionale”, a spus Zainea.

Deputatul USR Dan Barna a spus că formaţiunea sa are o agendă pro-protejarea pădurilor.

„Urmărim consecvent tot ce a venit dinspre guverne. Această lege este o perdea de fum menită să acopere tăierile ilegale de păduri. Astăzi se propun interdicţii minore, se intervine neesenţial, fără vlagă. E un pas mic. Exportul pe care îl interzicem se referă strict la ce pleacă în afara UE”, a adăugat Barna.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a spus că în acest an nu au fost exportaţi buşteni.

„Zero metri cubi de buştean au fost exportaţi anul asta din România. Din acest punct de vedere, am spus mult despre ce rezolvă acest proiect. (…) Vom vota această lege necesară, pentru că avem şi noi un proiect de lege în acest sens”, a mai spus Roman.

Deputatul Victor Ponta (Pro România) a afirmat că este în favoarea acestui proiect şi că îl înţelege pe premierul Ludovic Orban că nu are curajul să interzică exportul de buştean, întrucât a fost în situaţia acestuia.

„De la 1 ianuarie nu s-a exportat nimic din afara UE, dar în Austria s-a exportat. (…) Eu îl înţeleg pe domnul Orban de ce nu are curaj să interzică exportul de buştean. Am fost în poziţia domnului Orban”, a adăugat Ponta, menţionând că în mandatul său din 2015 a fost anchetat atunci când a luat măsuri de interzicere a exportului acestei mase lemnoase.

„Eu votez ‘pentru’. (…) Sunt pentru ca să nu mai plece deloc buşteni din România”, a menţionat Ponta.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a spus că acest proiect, iniţiat de PSD, este necesar. „Am văzut camioane de buşteni, jaf în perioada stării de urgenţă, iar Guvernul nu a făcut nimic”, a susţinut Simonis.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Foto: Inquam Photos / Tudor Costache

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

27 comentarii

  1. Extracomunitar? WTF? Voi sunteti normali la cap?

    • Acest proiect de lege este frectie la picior de lemn. Trebuiau sa interzica taierile in parcurile nationale, care astazi nu sunt deloc strict protejate (in unele parcuri nationale s-a dat liber la taiat si pe o suprafata de 60% din parc ca in Domogled Valea Cernei)

    • Intracomunitar se poate ?
      Gen-Austria?

    • TREBUIE făcut „ceva”!.. Măcar de ochii lumii, de aceea s-a și adoptat acest proiect de lege.. Și să nu uităm, că scrie în titlul articolului: „Camera Deputaţilor..”

      Dacă era CORECTITUDINE – și nu interes personal (ca să nu spunem „mafie” că sună prea urât; și în plus e „prezumția de nevinovăție” la mijloc, deci nu putem spune „mafie”) dacă era deci corectitudine și conștiință între aleșii Neamului, s-ar fi „autocenzurat” dumnealor la un număr, pe care poporul la cerut (prin Referendum!!) în privința lor, a aleșilor și anume: 300 (de Parlamentari).

      Dar cum la mijloc TREBUIE făcut ceva, de ochii lumii – pentru că mafia lemnului e PREA adânc înfiptă în celulele societății (de la neuron, pănă la nodulul de la picior) – se va promulga acest proiect de lege, cu spaţiul extracomunitar blah-blah-blah, ca să dea bine pe buletinu’ de vot.

    • Da, adica mai mult lemn taiat ilegal pentru Schweighofer. Creste oferta pentru ei si le scade pretul de achizitie.

    • Daca vreau sa export extracomunitar, imi fac o firma in Bulgaria care cumpara bustenii, pe care apoi ii exporta in Emirate. Marfa se incarca tot la Constanta si pleaca direct catre Golful Persic.
      Si gata….

    • Nu se poate interzice exportul intra-comunitar. Si da, pot exista operatiuni triunghiulare prin care se vand bustenii unei firme din alta tara UE care la randul ei ii vinde in afara uniunii.

  2. Hai cu comentariile pacienților de lobotomie.

  3. Ce inseamna extracomunitar?Adica statele care nu sunt in uniunea europeana?Daca este asa si ar fi sa banuiesc asta ar insemna foarte putin,pt ca la fel,dupa banuiala, as zice ca majoritatea exporturilor merg in UE,unde sunt fabricile de mobila.Sau nu am inteles eu bine?

    • Ai inteles perfect, e fix frectie la picior de lemn. Din pacate nu cred ne putem permite sa nu mai exportam deloc bustean.

  4. Extracomunitar fiindcă suntem parte a pieței interne unice a UE. Ca și cum buștenii erau exportați in Tanganika. Praf in ochi!

  5. Acest Parlament Nefericit trebuie să plece acasă.
    Următorul legislativ cred ca ar merita sa fie constituit prin vot uninominal sau din candidați independenți neafiliati politic.
    Este singura soluție sa scăpăm de nefericitele erori prezente la conducerea tarii=Uninominal sau Independenți Neafiliati Vreodată Politic.

  6. babaetz, ochiu si pe cherestea, ca busteni exportam foarte putin

  7. Ne-am tâmpit de tot! Întâi cu exportul de cereale, acum cu buștenii, mâine cu cine știe ce.
    O fi de la SARS-COV-2 sau de la nostalgia după autarhie?

  8. Vrajala marca PSD mafia.
    Fabricili inaugurate de Iliescu si Nastase sunt in Romania deci au votat la misto interzicerea exportului

  9. Praf in ochi. De ce nu fac nimic impotriva taierilor ilegale de copaci? Cati busteni au fost exportati in anii trecuti in afara ue? Dar in ue? Cat se taie anual ilegal in romania?

    • Doar nu voiai și nota de fundamentare!
      Aia apare, dacă cumva exista, după promulgarea legii.
      Eu sunt siderat în continuare de cât mișto se face de cetățean!
      Nu ma credeți, încă, atunci când va spun ca doar de frica știu politicienii și guvernantii, dar momentul se apropie…

  10. Efect zero, parca nu pot pleca bustenii prin Rotterdam in loc de Constanta.

  11. Romania a importat in 2018 de aproape 144 de ori mai multi busteni decat a exportat. In 2018 am exportat 8000 mc de bustean de conifere si am importat 1.151.354 mc. (!)
    Asadar trenurile alea cu busteni de pe facebook de fapt nu plecau ci veneau in tara!
    datele sunt disponibile aici – date oficiale FAO:
    http://www.fao.org/faostat/en/?fbclid=IwAR3E3dm20-pQhNHo5ui_Oi8532-OhtQUyMUflBBPeyr-lnXWvmodMQx8bSY#data/FO
    pentru cine are suficienta minte sa caute si sa inteleaga. Da e greu stiu, trebuie sa le salvezi si prelucrezi in excel, nu merge doar cu poze si cu huo. Dar ai un tablou oficial complet.
    Asta ca sa vedeti in ce hal sunteti prostiti, de diversi gargaragii, lideri de opinie.
    Ca se fura lemn este evident pentru ca este cerere mare. Nimeni nu fura daca nu are unde sa-l vanda. Si daca e cerere neacoperita putem sa dam legi peste legi ca tot o sa se fure.
    Austria de care faceti atata caz exporta de vreo 100 de ori mai mult lemn (busteni de conifere) decat Romania (in jur de 800.000 mc – 2018). Nu mai zic de Germania (3,8 milioane mc 2018, doar pt conifere) si Polonia (in jur de 4,6 milioane mc/2018 doar pt conifere). Si n-am vazut nici un ecologist de la ei sa faca tam-tam-ul grotesc de la noi. Se cheama industria silvica si exista in orice tara cu padure. Fiindca padurea e regenerabila. Ce chestie!

    • Ai dreptate, cu un mic amendament. Austria a avut o interdictie de 10 ani de a mai exploata de la ei din tara, si mare parte din paduri lor au ajuns la varsta de exploatare, timp in care, au importat masiv din alte tari.

  12. Pentru a 100-a oara!!!
    Ciolos a dat OUG 51/2016 care a eeducs cu peste 90% taierile ilegale. In februarie 2017 (deci la.nici 2 luni de la.investitura) Parlamentul (actuala coalitie majoritara) a anulat prevederile acestei ordonante. Iar jaful a fost reluat.

    Restul sunt doar povesti….

  13. Au zis sa faca si ei ceva ca sa ne inchida gura, acum e momentul sa strigam mai tare, nu rezolva nimic aceasta lege, trebuie oprite in primul rand taierile ilegale, pedepse aspre cu ani f multi de puscarie si ajutati cei care pazesc padurile , ajutati de armata si jandarmerie ca sa nu mai avem padurari impuscati.

  14. PNL se face ca face, cand de fapt ei sunt cu agenda USL in fata

    as vrea sa fie la urmatoarele campani electorale sa se intrebe, de catre USR+, cu subiect si predicat acest aspect oricare candidat de la PNL/PSD