BREAKING Camera Deputaților a adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale, inclusiv ale magistraților
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Camera Deputaților este forul decizional.
Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea.
G4Media.ro transmite live principalele momente și declarații.
– Amendamentul USR nu se mai supune la vot
– Marcel Ciolacu se consultă cu liderii de grupuri
Adrian Solomon, PSD: Printr-un amendament acceptat, art. 85 a fost eliminat, deci nu se mai poate reveni pe art. 85.
Amendamentul USR:
Art. V După art. 85^1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor republicată în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 826 din 13 Septembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou articol , art, 85^2, cu următorul cuprins: ”Art. 85^2 Pensiile de serviciu stabilite, recalculate și actualizate în condițiile prezentei legi nu pot fi mai mari decât indemnizația de încadrare brută lunară sau decât salariul de bază brut lunar din ultima lună de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflației și creșterile salariale de funcție, vehime și grad ale
judecătorilor și procurorilor în activitate.”
Stelian Ion, USR: Nu poți elimina pensia de serviciu a magistraților, potrivit deciziei CCR. Eu văd reacții negative din partea PSD, sper la vot să se tranșeze pozitiv. Am speranță de la PNL, care a susținut întotdeauna independența justiției, să dea un vot corect.
Propunerea noastră este de a nu elimina total această pensie, ci de a o plafona la nivelul ultimului salariu.
– Au fost respinse amendamentele lui Adrian Somon care vizau eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil.
Cristian Seidler, USR: Primul proiect pe care l-am inițiat ca parlamentar, în 2017, a fost pentru abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Considerăm că peștele de la cap se-mpute și spectacolul de azi este edificator.
Dacă vă doriți într-adevăr eliminarea pensiilor speciale, veți face astfel încât legea să fie constituțională, nu doar să ne facem că vrem adoptarea legii.
Jurisprudența este foarte clară.
Marius Pașcan, PMP: PMP a înregistrat un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale încă din 2018. Am adunat sute de mii de semnături. Principiul contributivității trebuie să primeze.
PMP va înregistra un proiect legislativ pentru eliminarea subvențiilor acordate partidelor politice.
Ion Mocioalcă, PRO România: Pro România va vota proiectul, deși consideră că soluția este impozitarea pensiilor.
Florin Roman, PNL: Azi nu mai sunteți partidul specialilor. Azi va trebui să ascultați vocea oamenilor, care v-au trimis în opoziție.
Alfred Simonis, PSD: PSD va vota pentru eliminarea pensiilor speciale chiar cu riscul ca Dacian Cioloș și Rareș Bogdan să rămână singurii beneficiari de pensii speciale de 10.000 de euro. (…)
Ludovic Orban spune că va corecta în Guvern ce vom vota noi azi în Parlament. Dacă noi eliminăm astăzi pensiile speciale, ce mai corectează dl Ludovic Orban, noi privilegii?
– Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă, prezintă raportul comisiei
– Propunerea de retrimitere la comisie a proiectului a fost respinsă de plen.
Korodi Attila, UDMR: Nu putem dezbate un proiect de lege care nu conține toate amendamentele. Cer prin vot să vedem dacă amânăm dezbaterea.
Varujan Vosganian, ALDE: În Comisia de muncă, ALDE nu mai are niciun reprezentant. Populismul nu înseamnă să iubești poporul, ci să te folosești de popor. Acest proiect îmi ridică probleme de conștință, dar și de probitate. Doresc să știu care e punctul mediu de pensie pentru aceste categorii și care e reglementarea în alte țări, ca să știm dacă nu cumva inventăm noi roata.
Când iei regimul special al pensiilor, le dai și aceleași drepturi ca toate celelalte categorii.
Nu votez această lege până când Rareș Bogdan și Dacian Cioloș nu vor cere la Bruxelles să se elimine pensiile speciale pentru ei.
Ori amânăm dezbaterile până vin lucrurile pe care le-am cerut, ori ne întoarcem la comisie. Acesta e punctul de vedere al ALDE.
Csep Éva-Andrea, UDMR: În Comisia de muncă nu am votat raportul. Din moment ce avem un raport comun pe două proiecte, e necesar ca raportul să fie întocmit corect, să cuprindă toate amendamentele.
Claudiu Năsui, USR: Asistăm cu toții la un spectacol de ipocrizie, pentru că proiectul UJSR a fost tergiversat prin toate tertipurile în parlament. Motivul pentru care e pus acum e unul strict electoralist, dar e bine că l-ați pus. Problema e și felul în care l-ați pus . Proiectul USR era constituțional. Dacă spunem am eliminat pensiile speciale dar punem sămânța pentru a fi declarat neconstituțional, mințim.
Toate categoriile de speciali au venit din Parlament. Acum să ne mândrim că ne reparăm greșeala, e bine.
Dacă pică la CCR acest proiect, sper să revenim cu un proiect constituțional.
Adrian Solomon: (răspunde UDMR) Poate că au fost mai multe amendamente, dar nu au mai fost susținute, de aceea nu apar în raport.
Cristina Prună, USR: E bine că în sfârșit în anul 4 de mandat dezbatem eliminarea pensiilor speciale pentru care USr se bate din 2017. văd destul de multă ipocrizie. Îl întreb pe liderul PSD de câte ori am cerut în Biroul Permanent, de câte ori mi s-a tăiat microfonul când am cerut punerea pe ordinea de zi. De 20 de ori, stimați colegi. E bine că îl dezbatem astăzi, dar trebuie să fim atenți să nu fie neconstituțional.
Va trebui să răspundeți pentru ipocrizia de care dați dovadă. Mare atenție la ce votați, pentru că românii vor eliminarea pensiilor speciale și nu mai vor să creăm cetățeni de două ranguri.
Korodi Attila, UDMR: Din păcate, dezbaterea noastră este viciată, pentru că două propuneri UDMR de eliminare totală a pensiilor sau de impozitare, raportul nu a fost întocmit corect. Cerem amânarea dezbaterii până se întocmește corect raportul.
Florin Roman, liderul deputaților PNL: Cea mai nesimțită pensie specială din România este în prezent de 77.000 de lei, pensia unui fost comandat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017 era de 33.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce să urmărească măcar cifrele.
Sunt nouă legi speciale care reglementează pensii speciale. (…) Vă invităm astăzi stimați colegi să rupeți frăția cu pensiile speciale.
Adrian Solomon, PSD: Eu la comisie v-am adus în față toate tipurile de pensii și indemnizații bazate pe necontributivitate, unii fiind marii sportivi ai țării, marii artiști sau artiști mai mărunți care au lucrat înainte de 89 pe lângă casele de cultură care aveau contract de colaborare pen tru care de regulă nu se eplăteau niciun fel de contribuții.
Astăzi, am văzut cu toții în tranziție că niște ctaegorii socio-profesionale sunt afectați de această mutare, acest cataclism. De-a lungul anilor au fost diverse partide care au vrut ca aceste categorii să nu sufere.
De aceea am făcut ca dl rareș Bogdan să nu mai vorbească în permanență la tv că toate pensiile necontribuitive trebuie rase de pe fața pământului, pentru că sunt categorii la care vreți să păstrați și dvs. Atunci să schimbați puțin discursul, să nu mai spuneți pe de-a-ntregul.
Eu azi voi ruga colegii de la toate partidele să voteze împotriva amendamentelor mele, dar dezbaterea era necesară.
Liderul grupului PSD, Alfred Simonis, a propus ca la început să fie supuse votului amendamentele deputatului PSD Adrian Solomon care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, pentru a fi respinsă și că astfel nu ar mai exista niciun motiv pentru ca USR și PNL să nu voteze legea:
PSD va vota împreună cu toți colegii din Camera Deputaților vor vota împotriva pensiilor speciale. Îmi doresc să aud ce veți face dvs. care în campanie v-ați urcat pe acest subiect și nu faceți nimic. Vreau să văd că atunci când ați inițiat această lege ați și vrut să o adoptați?
Video via Epoch Times România
Mai multe instanțe din țară și-au suspendat activitatea solicitând să se renunțe la eliminarea pensiilor de serviciu.
Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat raport favorabil în 17 decembrie pentru abrogarea pensiilor speciale. Singurii care își mentin privilegiile sunt militarii și polițiștii.
Magistrații își pierd pensiile speciale, deși au de partea lor o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea acestora este neconstituțională.
„Am decis ca în 28 ianuarie să fie plen pentru votarea proiectului privind pensiile speciale. Nu mai avea rost ca PNL să faca o altă solicitare de sesiune extraordinară, chiar era un joc mai mult politic și dădea o notă de neseriozitate”, a declarat Ciolacu.
Potrivit formei adoptate în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.
Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, poliţiştilor de penitenciar.
În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.
La propunerea preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil. Social-democratul a precizat însă că nu va susţine prevederile respective în plen.
„Eu în plen nu voi vota astfel de lucruri. Dar nu puteam aici, ca şi diriguitor al domeniului, să nu vă pun în faţă oglinda şi să vă arăt lumii cum sunteţi. Ăştia sunteţi: nu vă trebuie nici sportivi care să aibă din partea statului şi a poporului respectul cuvenit până îşi închid ochii, nu vă trebuie nici artişti, nici membri ai ansamblurilor folclorice, nici ziarişti care au trăit în vremuri antice pe salarii de nimic”, a declarat el.
Liberalul Dan Vîlceanu a replicat însă că Adrian Solomon trebuie să îşi asume amendamentul privind renta viageră a sportivilor şi a artiştilor, deoarece el l-a iniţiat.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în plen va fi scos acest amendament.
Săptămâna aceasta el a susţinut că propunerea legislativă privind pensiile speciale este neconstituţională şi ar trebui retrimisă la comisii pentru a fi modificată, după discuţii cu cei vizaţi de modificări.
„Să iasă PNL la microfon, să recunoască faptul că au făcut electoral acest proiect de lege şi eu vă garantez că în două săptămâni vom avea un proiect de lege bun. (…) Există soluţii. Dacă vor să modificăm această lege, să nu aprobăm o lege neconstituţională – ştie toată lumea că legea care este propusă de PNL este neconstituţională, să vină frumos la microfon, să ceară retrimiterea la comisii şi în două săptămâni să venim cu o lege, după ce am avut discuţiile cu toate categoriile. Nu poţi să spui că pensiile de serviciu ale militarilor sunt pensii speciale, nu poţi să faci un atac la baza statului român. Vrem supremaţia legii. Nu poţi fără independenţa judecătorilor şi a procurorilor”, a precizat liderul PSD.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
46 comentarii