G4Media.ro

Camera Reprezentanților a SUA votează asupra convocării unui referendum în Porto Rico…

Foto: Wikipedia

Camera Reprezentanților a SUA votează asupra convocării unui referendum în Porto Rico pentru a decide statutul acestei posesiuni americane în Caraibe

Portoricanii ar putea face un pas mai aproape de un referendum pentru a decide dacă insula ar trebui să devină un stat american, o țară independentă sau să aibă un alt tip de guvernare, atunci când Camera Reprezentanților va vota joi un proiect de lege care să definească acest proces, transmite Reuters.

O comisie a Camerei a aprobat miercuri proiectul legii privind statutul Porto Rico, deschizând calea pentru votul în plenul Camerei.

Legislația stabilește termenii unui plebiscit, precum și trei potențiale statute de autoguvernare – independența, statutul de stat american cu drepturi depline sau suveranitatea cu asociere liberă cu Statele Unite. Acesta din urmă este în vigoare în Micronezia, Palau și Insulele Marshall.

Porto Rico, care are aproximativ 3,3 milioane de locuitori, capitala la San Juan și rate ridicate de sărăcie, a devenit teritoriu american în 1898. De zeci de ani, activiștii fac campanie pentru o mai mare autodeterminare, inclusiv pentru obținerea statutului de stat.

Au fost organizate șase referendumuri pe această temă începând cu anii 1960, dar acestea nu au fost obligatorii. Doar Congresul poate acorda statutul de stat.

„După 124 de ani de colonialism, portoricanii merită un proces corect, transparent și democratic pentru a rezolva în sfârșit problema statutului”, a declarat pe Twitter reprezentanta Nydia Velazquez, o co-sponsor Democrat al proiectului de lege.

Cetățenii insulei din Caraibe sunt americani, dar nu au reprezentare prin vot în Congres, nu pot vota la alegerile prezidențiale, nu plătesc impozit federal pe veniturile obținute pe insulă și nu au aceeași eligibilitate pentru unele programe federale ca alți cetățeni americani. Limbile oficiale sunt spaniola și engleza.

Dacă proiectul de lege va trece de Cameră, va avea nevoie de 60 de voturi în Senat, care este foarte divizat, și de semnătura președintelui Democrat Joe Biden pentru a deveni lege.

Legislația se bucură de sprijinul reprezentanților din ambele partide și al oficialilor portoricani. La ora actuală raportul de forțe în Camera Reprezentanților este de 222 – 213 pentru Democrați.

Dar timpul se scurge, deoarece legislatorii au o agendă plină înainte de vacanța de la sfârșitul săptămânii viitoare. Un nou Congres, cu o Cameră controlată de Republicani cu 222 – 213, va depune jurământul la 3 ianuarie, moment în care orice proces legislativ va trebui să o ia de la capăt.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. In Porto Rico?

  2. Ar fi interesant un referendum in statele celelalte. Daca vor si americanii

    • @Inapasevedeinvers – Pai daca din 1989 e teritoriu american, io zic ca s-a facut de mult echilibrarea.

    • Nu stiu cum e legea si mi-e lene sa ma documentez (ma tem ca nici Wiki nu e de baza :-))), finca nu sunt jurist, dar daca e teritoriu american, in cadastrul carui stat este prins?
      Iar portoricanii, cand se duc sa-si ia ratia de ulei si de zahar, de la ce primarie isi ridica cupoanele? Sau cum platesc asigurarile sociale?
      Parerea mea, neoficiala, necalificata si neautorizata, este ca americanii ailalti – daca nu reprezinta o pozitie interesanta pentru amplasarea unor baze militare sau exploatare de resurse – mai degraba s-ar lipsi. Adica ce vor portoricanii e mai putin relevant.
      Poate Kosovo ar avea mai multe argumente sa vrea …

  3. Sper sa intre merita, după atâția ani noi cu Schengen-ul suntem mici copii.