Camerun lansează prima vaccinare sistematică din lume împotriva malariei / În Africa, un copil cu vârsta sub 5 ani moare de malarie în fiecare minut
Camerun a lansat luni prima campanie din lume de vaccinare sistematică și la scară mare împotriva malariei, un „pas istoric”, potrivit OMS, în lupta împotriva unuia dintre cei mai mari ucigași de copii africani, transmite agenția AFP.
Noah Ngah, un bebeluș de șase luni, a primit prima sa injecție cu vaccinul RTS,S, sub încurajarea și cântecul asistentelor dintr-un mic spital din orașul Soa, situat la 20 km de capitala Yaoundé, unul dintre numeroasele centre de vaccinare din cele 42 de districte declarate „prioritare” de către guvernul acestei vaste țări din Africa Centrală cu aproximativ 28 de milioane de locuitori.
Aceasta a fost o ușurare pentru Hélène Akono, mama lui Noah, care așteaptă acum ca sora ei geamănă Judith să fie vaccinată. „Unii părinți sunt reticenți, dar eu știu că vaccinurile sunt bune pentru copii”, a declarat ea pentru AFP.
Un copil moare în fiecare minut
Malaria este o boală transmisă la om prin înțepăturile anumitor tipuri de țânțari. Aceasta ucide peste 600.000 de persoane în fiecare an, 95% dintre ele în Africa, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Pe acest continent, copiii cu vârsta sub cinci ani reprezintă mai mult de 80% din decese.
Peste 300.000 de doze de vaccin RTS,S împotriva malariei de la grupul farmaceutic britanic GSK, primul care a fost validat și recomandat de OMS, au fost livrate în Camerun până la 21 noiembrie.
A fost nevoie de două luni pentru a organiza începutul acestei campanii, în timpul căreia, potrivit guvernului, injecția împotriva malariei este oferită gratuit și sistematic tuturor copiilor cu vârsta sub șase luni, în același timp cu celelalte vaccinuri standard.
RTS,S a fost testat începând din 2019 în cadrul unor „programe pilot” în trei țări africane, Kenya, Ghana și Malawi, într-un număr limitat de localități.
În Ghana, ministrul sănătății, Kwaku Agyeman-Manu, remarcă impactul semnificativ al vaccinării în reducerea mortalității sub cinci ani legată de malarie de la 1,7% în 2008 la 0,06% în 2022.
Lansarea în Camerun a primei campanii de vaccinare la scară largă și „sistematică” din lume, potrivit OMS, care o coordonează, este finanțată în special de Gavi Vaccine Alliance.
Programul pilot „a dus la o scădere spectaculoasă de 13% a mortalității din toate cauzele în rândul copiilor de vârstă vaccinală, precum și la o reducere substanțială a malariei severe și a internărilor în spital”, a concluzionat OMS în noiembrie.
Camerun „este prima țară din lume care a introdus vaccinarea directă împotriva malariei”, a declarat cu entuziasm Aurélia Nguyen, director de programe la Gavi, la Geneva (Elveția).
În Africa, „un copil cu vârsta sub 5 ani moare de malarie aproape în fiecare minut”, potrivit OMS, care a salutat luni „introducerea” vaccinului „în programele de imunizare esențiale” și „de rutină” în țările cu risc.
Următoarele țări care urmează să lanseze în zilele sau săptămânile următoare vaccinarea pe scară largă, după ce au primit deja 1,7 milioane de doze de RTS,S, sunt Burkina Faso, Liberia, Niger și Sierra Leone, potrivit OMS.
„Implementarea pe scară largă a vaccinării împotriva malariei” este „un pas istoric” care „ar putea schimba lupta împotriva malariei și salva zeci de mii de vieți în fiecare an”, potrivit OMS.
Siguranță
Rămâne problema acceptării vaccinului de către publicul larg.
Datele obținute în cadrul proiectului pilot din Kenya, Ghana și Malawi „au demonstrat siguranța și impactul vaccinului RTS,S” și „au furnizat dovezi ale acceptării și asimilării vaccinului” de către populație, ceea ce a permis OMS să recomande un al doilea vaccin la 2 octombrie 2023, „R21, fabricat de Serum Institute of India (SII)”, scrie OMS.
„Malaria este atât de ucigașă încât populațiile în cauză au acceptat-o în masă”, spune Dr. Willis Akhwale, consilier special al comitetului kenyan al Fondului Global End Malaria, coprezidat de Bill Gates, în Kenya. „Nu este încă soluția miraculoasă pe care o speram (…), dar chiar și cu o eficiență de 40%, salvează vieți”.
De la un spital din Camerun, doctorul Alma Mpiki este și ea optimistă: „Am văzut părinți care ezită, mai ales de la Covid-19 și de la campaniile de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, dar sunt încrezătoare în viitor”, spune ea, convinsă că „oamenii vor fi mai dispuși să își vaccineze copiii” după ce „vor vedea efectele”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank