Campania de vaccinare a ajuns în punctul critic. Miza politică uriașă pentru Florin Cîțu, care a promis că 10,4 milioane de persoane vor fi imunizate până în septembrie
Campania de vaccinare a ajuns în punctul în care numărul locurilor libere este mai mare decât numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare. Premierul Florin Cîțu cere accelerarea vaccinării, vrea implicarea bisericilor și a mediului privat și promite că deschide restaurantele cu angajații vaccinați. Miza politică a premierului este majoră: el a spus în repetate rânduri că miza e ca 10,4 milioane de români să fie vaccinați până la finalul lunii septembrie.
- Florin Cîțu a repetat obsesiv necesitatea vaccinării în timpul interviului de luni seară de la Digi 24: ”Dacă vrem să mergem la concerte, trebuie să ne vaccinăm, dacă vrem să mergem la mare, trebuie să ne vaccinăm, dacă vrei să mergem prin România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să plecăm în România, trebuie să ne vaccinăm. Dacă vrem să fie restaurantele deschise, trebuie să ne vaccinăm, teatrele vrem să fie deschise, trebuie să ne vaccinăm, cinematografele, trebuie să ne vaccinăm – toate aceste lucruri depind noi. Vrem să revenim la normalitate, să fie economia deschisă, să nu mai purtăm mască, trebuie să ne vaccinăm”
Punct critic pentru campania de vaccinare. Accentul pus de premier pe nevoia de vaccinare vine pe fondul atingerii, marți, a momentului critic în care se înregistrează mai multe locuri libere pentru vaccinare decât persoane aflate pe listele de așteptare. Astfel, la nivelul întregii țări sunt 213.899 de locuri libere pentru vaccin, iar pe listele de așteptare mai sunt înscrise 184.817 persoane.
Deși în total sunt mai multe locuri libere decât persoane înscrise pe liste, numărul celor care așteaptă să fie programați pentru Pfizer este cu 56.329 mai mare decât numărul locurilor disponibile. Astfel de diferențe se înregistrează în mai multe județe. Acolo unde cererea pentru vaccinuri este mai mare, oferta este insuficientă.
Bilanțul campaniei de vaccinare. În ceea ce privește bilanțul campaniei de vaccinare, care a început în ianuarie, până acum sunt imunizate cu ambele doze 1,63 milioane de persoane, alte 1,04 milioane de persoane fiind vaccinate doar cu prima doză.
Or, ținta anunțată în mod repetat de premierul Florin Cîțu este ca 10,4 milioane de persoane să fie vaccinate până la finalul lunii septembrie, astfel încât România să ajungă la imunitatea colectivă și toate activitățile să poată fi reluate fără restricții.
Asta înseamnă că mai e nevoie de vaccinarea a încă 7,8 milioane de persoane cu ambele doze și a unui milion de persoane cu cea de-a două doză (cele care au primit până acum prima doză). E vorba despre o țintă ce ar trebui atinsă în următoarele cinci luni și jumătate pentru ca premierul Cîțu să se încadreze în promisiune.
Cîțu, cursă contra-cronometru. Florin Cîțu a început să apese pe accelerație în privința campaniei de vaccinare, încercând să atragă segmente largi din populație. Astfel, el a discutat marți cu reprezentanții companiilor private și a dat verde pentru organizarea de centre private de vaccinare, în colaborare cu Direcțiile județene de Sănătate Publică. Pe lângă angajații companiilor care organizează astfel de centre, aici se vor putea vaccina și membrii familiilor.
În plus, el a cerut sprijinul primarilor, al președinților de consilii județene și al preoților, dar și al profesorilor și medicilor de la țară. ”Am discutat și cu primarii, cu primarii PNL, am avut o discuție cu președinţii de Consiliu Județean, am implicat şi Tineretul Naţional Liberal, încerc să iau toată lumea să meargă să vorbească despre beneficiile campaniei de vaccinare, dar la sate în special e nevoie de primar şi de preot”, a spus Cîțu la Digi24. De altfel, reprezentanții guvernului au avut întâlniri repetate cu membrii cultelor pentru a-i implica în campania de vaccinare.
Mai mult: premierul Cîțu a anunțat și utilizarea vaccinării ca recompensă sau motivație. El a spus că e în stadiu de proiect o propunere ca restaurantele care au tot personalul vaccinat să nu mai fie obligate să se închidă, indiferent de restricțiile din localitatea respectivă.
”Pentru restaurante am propus și discutăm, nu este o decizie luată, dar discutăm ca dacă îşi vaccinează tot personalul – și hotelieri şi aşa mai departe – să fie deschişi tot timpul, să mai fie legați de rata de incidență. Deci, poate să fie deschişi, poate cu 50% din capacitate, dar să nu mai fie legaţi de rata de incidență – creşte, scade rata de incidență să îi închidem. Să nu mai fie dacă are tot personalul din acea unitate vaccinat”, a spus premierul Cițu la Digi24.
Ce se întâmplă dacă ținta de vaccinare e ratată? Primul efect e cel sanitar: România va întârzia atingerea imunității colective și virusul ar putea continua să se răspândească în lipsa acesteia.
Al doilea efect e cel economic: în lipsa imunității colective, unele activități ar putea fi supuse în continuare restricțiilor, cu impact asupra angajaților, antreprenorilor și bugetului de stat.
Al treilea efect e cel politic. PSD a cerut în mod repetat că premierul Florin Cîțu să își depună demisia în alb, care să se activeze dacă va rata aceasta țintă. Neîncadrarea în ținta asumată de Cîțu va duce la apariția criticilor din partea opoziției și, eventual, la o moțiune de cenzură.
- Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
68 comentarii