Campania de vaccinare antiHPV reîncepe în această lună / Ce trebuie să facă părinții fetelor cu vârste de peste 11 ani / Coordonatorul grupului de vaccinologie explică de ce este recomandată și vaccinarea băieților
Ministerul Sănătății reia, în această lună, campania gratuită de vaccinare antiHPV, care previne cancerul de col uterin, a fetelor cu vârste între 11 și 14 ani pentru care deja părinții au cerut imunizarea și va începe și o campanie de informare prin care speră să genereze o cerere cât mai mare pentru vaccin, care va merge de la campania „door-to-door” până la povești ale fetelor care au fost imunizate în urmă cu câțiva ani, a declarat pentru G4Media.ro purtătorul de cuvânt al ministerului, Oana Grigore. Medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat pentru G4Media.ro că se dorește crearea unui „efect de bulgăre de zăpadă”, care să antreneze încrederea cât mai multor părinți și a explicat de ce este indicat ca acest vaccin să fie făcut și de băieți.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a precizat pentru G4Media.ro că ministerul recomandă în acest moment vaccinarea fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani și că în luna ianuarie este reluată această campanie de vaccinare gratuită pentru fetele ai căror părinți au solicitat deja vaccinarea, fiind achiziționate în acest sens 20.000 de doze.
Oana Grigore a spus că această campanie va fi extinsă treptat, iar acordul-cadru încheiat de Ministerul Sănătății cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2,1 milioane, în funcţie de cerere şi derularea campaniei.
De aceea, Ministerul Sănătății va derula și o campanie de informare. Vor fi mai mulți pași: în primul rând consultanța medicilor de familie pentru părinți, apoi o campanie de tipul „door-to-door”, cu specialiști și asistenții din comunități, pentru că s-a dovedit că acestea au cel mai mare succes, dar ministerul are în vedere și atragerea unora dintre fetele care au fost vaccinate în campania precedentă (2008-2009), care să povestească experiența lor, faptul că vaccinul nu are efecte secundare, a precizat Oana Grigore.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a mai precizat că părinții care au fete de peste 11 ani și doresc vaccinarea acestora trebuie să depună o astfel de solicitare la medicul de familie, care va informa Direcția de Sănătate Publică, iar aceasta la rândul ei va transmite solicitarea către minister.
La rândul său, medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a declarat pentru G4Media.ro că noua campanie de vaccinare poate fi una de succes pentru că în urmă cu 10 ani condițiile erau cu totul altele:
„Sunt lucrurile diferite față de 2008-2009. Atunci veneam pe o încredere în vaccin în general și militanții anti-vaccin au găsit un teren virgin, iar după câteva zvonuri transmise prin unele televiziuni, chiar și presă scrisă, a fost indusă o stare de incertitudine. Între timp, limitele campaniei antivaccinare au fost deja descoperite, iar populația are o încredere în creștere în acest moment. Acele mesaje nu vor mai găsi un teren virgin, pentru că populația deja a parcurs campania antivaccinare.”
„În plus, campania actuală e gândită altfel. Sunt doar 20 de mii de doze pentru fete ai căror părinți au optat deja pentru vaccinare. Sper să fie bulgărele de zăpadă care să antreneze încrederea în vaccin.”
Ce trebuie să facă medicii de familie pentru ca părinții să accepte vaccinarea fetelor lor?
„Și medicina de familie este pregătită altfel. Atunci au fost doar niște informații sumare pentru medicii de familie. Acum lucrurile stau complet diferit. La nivelul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) am derulat câteva programe specifice pentru vaccinarea antiHPV. Colegii mei au parcurs etape de recăpătare a încrederii, iar în alte state vaccinarea antiHPV a fost inclusă în vaccinarea obligatorie.”
Ce trebuie să facă părinții fetelor cu vârste de peste 11 ani și care doresc să-și vaccineze copiii?
„Campania în acest lucru constă, atragerea părinților cu fete de 11-14 ani să se prezinte la medicul de familie ca să primească informații și, dacă optează pentru vaccinare, să depună o cerere. Nu este o asumare a părintelui pentru administrarea vaccinului, ci pentru comanda vaccinului, pentru ca Ministerul Sănătății să poată să îl cumpere. Nu este o derobare de responsabilitate, dar Ministerul Sănătății nu își mai permite să cumpere un vaccin foarte scump și să rămână în stocuri.”
Pentru ce categorii de vârstă este recomandată vaccinarea și dacă și pentru băieți?
„În acest moment, în programul național sunt incluse fetele de 11-14 ani, dar vaccinul poate fi administrat de la 9 la 25 de ani tuturor persoanelor de sex feminin, dar și masculin, atât pentru protecția colectivă a societății, dar și pentru protecția individuală.
Potecția colectivă este influențată prin faptul că băieții reprezintă vectorul de răspândire a acestui virus, iar protecția individuală este pentru că virusul HPV este responsabil și de cancer laringian, penian, faringian, iar la fete, nu doar de cancerul de col uterin, ci și de cancer vulvar sau vaginal.
Teoretic, nu există limită superioară de vârstă, dar pentru persoanele peste 25 de ani se recomandă și screeningul (testul Babeș Papanicolau), și vaccinarea. Vaccinul are rol profilactic. Pentru o persoană care a fost deja infectată și există leziuni neoplazice, vaccinul actual nu le vindecă. Este această recomandare pentru persoanele peste 25 de ani, pentru că de la momentul infecției până la apariția de leziuni preneoplazice durează câțiva ani, dar de la momentul infecției cu HPV până la apariția cancerului poate dura și 10-20 de ani.
Cel mai important este să continue screeningul după vârsta de 25 de ani chiar dacă persoana respectivă a fost vaccinată.”
Există vaccinul antiHPV în farmacii? Pot apela părinții și la plata vaccinului pentru a nu aștepta vaccinul gratuit sau dacă au fete cu vârste mai mari de 14 ani?
„Este disponibil în farmacii, eu însumi am cumpărat vaccinul HPV 9 valent pentru fiica mea mai mare. Din câte știu, deocamdată Ministerul Sănătății nu are în intenție un program pentru vaccinarea peste vârsta de 14 ani. Pentru părinții cu fete peste 15 ani, deocamdată singura perspectivă este cumpărarea vaccinului. După consult, părintele sau persoana majoră primește rețetă de la medicul de familie și vaccinul este comandat în farmacie. Când vine vaccinul, persoana respectivă este consultată de medicul de familie și merge la farmacie să ia vaccinul, care trebuie transportat în condiții de siguranță, adică la rece, și se întoarce la medicul de familie pentru ca vaccinul să fie făcut în aceeași zi”.
Context.
Prima campanie de vaccinare antiHPV a fost încercată în România în anii 2008-2009 însă fără succes, urmare a unei strategii de informare ineficiente și a declanșării acerbe a campaniei antivaccinare.
În România, se înregistrează cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancerul de col uterin din Uniunea Europeană. În fiecare an, în România, peste 4.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în timp ce aproape 2.000 pierd lupta cu această boală, potrivit Societății Române de Microbiologie. Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor şi principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. Nu în ultimul rând, alte 500 de cazuri noi de cancer vulvar, vaginal, penian, anal şi orofaringian, atribuibile infecţiei cu HPV, sunt diagnosticate în fiecare an, în România, atât în rândul bărbaţilor cât şi al femeilor.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani, însă sunt țări care au extins vaccinarea și la băieți, care sunt și ei purtători ai virusului (Marea Britanie și Australia) sau care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani, atât la femei, cât și la bărbați (Statele Unite ale Americii).
Aproximativ 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin au fost diagnosticate la nivel mondial în 2018, potrivit cifrelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituţie afiliată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
310.000 de femei mor anual din cauza acestei afecţiuni, în special în ţări cu venituri reduse şi medii.
Acesta este al patrulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei, potrivit IARC.
Agenţia estimează că, în cazul în care măsurile de prevenţie nu sunt amplificate, această afecţiune ar putea provoca 460.000 de decese pe an până în 2040.
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii