Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a început oficial astăzi / Toate bannerele a trebuit să dispară până la miezul nopții
Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început oficial astăzi. Până la miezul nopții, a trebuit să dispară toate bannerele, pentru că, în timpul campaniei, sunt permise numai afișele de maximum 0,5 pe 0,3 metri, care vor fi montate doar în locurile stabilite de primării.
Potrivit legislației în vigoare, sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat. De asemenea, sunt interzise orice alte materiale de propagandă.
În campania electorală, candidaţii, partidele şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul presei. Prezentarea candidaţilor şi a susţinătorilor acestora pe posturile publice şi comerciale de radio şi televiziune poate avea loc în cadrul emisiunilor electorale cu respectarea principiilor de echitate, echilibru şi imparţialitate, menite să contribuie la transmiterea unor mesaje nedistorsionate către public, asigurând acestuia o informare corectă pe baza exprimării pluralismului de opinii.
Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare.
Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.
În timpul campaniei electorale primarii asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, prevede legea.
- Citește și: Mitingurile electorale, interzise în Alexandria pentru că se înlocuiește pavajul în zona centrală
Campania electorală se va încheia în 25 mai, la ora 7.00.
Pentru alegerile europarlamentare din 26 mai, dreptul de vot se exercită în baza unui buletin, paşaport şi actele prevăzute de lege valabile în ziua votului. În ziua scrutinului, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei va fi deschis şi vor fi eliberate acte de identitate în regim de urgenţă.
Un număr record de secții de votare vor fi organizate în afara ţării, respectiv 441 de secţii (detalii aici).
Ordinea candidaţilor pe buletinele de vot este următoarea:
1 – Partidul Social Democrat
2 – Alianţa electorală „Alianţa 2020 USR Plus”
3 – Partidul PRO România
4 – Uniunea Democrată Maghiară din România
5 – Partidul Naţional Liberal
6 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – ALDE
7 – Partidul PRODEMO
8 – Partidul Mişcarea Populară
9 – Partidul Socialist Român
10 – Partidul Social Democrat Independent
11 – Partidul România Unită
12 – Uniunea Naţională pentru Progresul României
13 – Blocul Unităţii Naţionale BUN
14 – Gregoriana-Carmen Tudoran
15 – George-Nicolae Simion
16 – Peter Costea
- Citește și: Candidații la alegerile europarlamentare din mai/ Listele PSD, PNL, USR PLUS, ALDE, PMP, PRO România și UDMR
Sursa foto: Facebook
Un proiect G4Media.ro – Fundația Konrad Adenauer
#MonitorizareEuroparlamentare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii