G4Media.ro

Campanie pentru interzicerea pesticidelor şi salvarea albinelor, inițiată de 90 de organizaţii…

Sursa: Pexels.com

Campanie pentru interzicerea pesticidelor şi salvarea albinelor, inițiată de 90 de organizaţii din 17 ţări ale Uniunii Europene / Dacă se strâng un milion de semnături, Comisia Europeană şi Parlamentul European vor trebui să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor 

O campanie pentru interzicerea pesticidelor şi salvarea albinelor a fost demarată de 90 de organizaţii din 17 ţări ale Uniunii Europene, iar în cazul în care se vor strânge un milion de semnături de susţinere până în septembrie 2020, Comisia Europeană şi Parlamentul European vor trebui să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor vizate de această iniţiativă, susţin reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România – Romapis, relatează Agerpres.

„A fost lansată o Iniţiativă Cetăţenească Europeană (ICE) cu scopul de a determina eliminarea treptată a pesticidelor sintetice din agricultură până în 2035, pentru a sprijini fermierii şi pentru a salva albinele şi natura. Dacă această iniţiativă va strânge un milion de semnături de susţinere până în septembrie 2020, Comisia Europeană şi Parlamentul European trebuie să ia în considerare transpunerea în lege a solicitărilor acestei campanii. 90 de organizaţii din 17 ţări ale UE promovează această campanie, cu sprijinul asociaţiilor pentru agricultură ecologică”, se precizează într-un comunicat al asociaţiei remis AGERPRES.

În acest context, ICE solicită Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative pentru eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035 astfel: reducerea folosirii în UE a pesticidelor sintetice cu 80% până în 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru a se ajunge în 2035 la o agricultură 100% lipsită de pesticide sintetice.

De asemenea, Iniţiativa cere restaurarea biodiversităţii prin refacerea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât fermele să devină un vector al recuperării biodiversităţii şi sprijinirea fermierilor în tranziţie. Acest lucru se poate face prin reforma agriculturii, respectiv prin prioritizarea agriculturii la scară mică, diversă şi durabilă, sprijinind o creştere rapidă a practicilor agroecologice şi organice şi permiţând atât formarea profesională a agricultorilor, cât şi cercetarea independentă în domeniul agriculturii fără pesticide şi organisme modificate genetic.

Campania ICE este condusă de o alianţă intersectorială a organizaţiilor societăţii civile care acoperă mediul, sănătatea, agricultura şi apicultura. Printre alţii, organizatorii includ reţelele europene Friends of the Earth Europe şi Pesticide Action Network (PAN), precum şi Institutul de Mediu din Munchen, fundaţia Aurelia (Germania), Generations Futures (Franţa) şi GLOBAL 2000/Friends of the Earth Austria.

Potrivit Romapis, oamenii de ştiinţă cer măsuri radicale şi urgente pentru a stopa colapsul naturii, în condiţiile în care un sfert din animalele sălbatice ale Europei sunt grav ameninţate, jumătate din siturile naturale sunt în situaţie precară, iar serviciile ecosistemice (contribuţiile directe şi indirecte ale ecosistemelor la bunăstarea umană) se deteriorează.

Între timp, milioane de fermieri sunt striviţi de preţurile neechitabile, de lipsa de sprijin politic şi de marile corporaţii, iar patru milioane de ferme mici au dispărut între 2005 şi 2016 în UE, arată studiile de specialitate.

Sursa foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Si pentru ca nu apare in articol, locul unde puteti semna este:
    https://www.savebeesandfarmers.eu/

    • este bineinteles o initiativa sustinuta de rusi astfel incat, pe langa gaze, europenii sa ajunga la mana lor si pentru hrana.
      Ne dam singuri cu ciocanul peste degete. Dar, n-avem decat.

    • @Gicu

      Cum ai facut tu legatura cu Rusia? Te-ai uitat pe site un pic, mai ales la About us? Eu nu vad decat asociatii mari nationale la nivel de UE acolo (inclusiv Romania):

      https://www.savebeesandfarmers.eu/about-us/our-alliance/

    • prin finantarea (directa sau indirecta) a tuturor acestor miscari care servesc de minune intereselor ei dar mai ales prin toate fake-urile imprastiate in ultimii 30 de ani astfel incat oamenii au ajuns sa dea valoare de adevar tuturor minciunilor repetate obsesiv fara a le mai trece printr-un minim filtru necesar al gandirii critice.
      Nu zice nimeni ca e bine sa moara albinele, dar problema trebuie privita in ansamblu si din toate unghiurile, dar mai ales oamenii trebuie sa inteleaga foarte bine consecintele cerintelor lor extreme. De exemplu cei care cer interzicerea pesticidelor ne pot demonstra cum vom hrani zilnic 500 de mil de cetateni europeni si de unde vom importa hrana? Hrana pe care o s-o importam va fi cu pesticide sau fara?
      Pesticide nu, modificate genetic nu. OK. Cum vom hrani sutele de milioane de locatari din blocuri UE? Te apuci tu singur sa cresti animale si sa-ti cultivi hrana?

    • Mda, Gicu se pare ca vine de la Gica Contra. Deci nu ai nici urma de dovada ca initiativa are legatura cu Rusia.

      Cine zice ca zecile de ONG-uri si asociatii profesionale a crescatorilor de albine din UE care au creat initiativa nu privesc lucrurile in perspectiva si holistic? Ai citit ce scrie pe situl lor? Dar studiile facute de-a lungul anilor? Exista raspunsuri si solutii la intrebarile tale si ale scepticilor ca tine. SI pe langa gargara cu lipsa hranei, ai idee cate tone de alimente se risipesc anual in ‘lumea civilizata’? Nu spune nimeni ca initiativa asta e solutia de aur, e doar o parte din setul de masuri complexe care trebuie luate, la nivel global.

    • Draga Vasile,
      Abia astept sa ne intalnim pe aici in 2035 si sa comentam.

      Deja fermierii francezi au inceput sa simta pe pielea lor primele efecte, iar urmatorii care vor resimti vor fi bineinteles consumatorii.

    • Draga Vasile,
      Abia astept sa ne intalnim pe aici in 2035 si sa comentam.

      Deja fermierii francezi incep sa resimta primele efecte iar urmatorii vor fi bineinteles consumatorii din Franta. Consumatori care si asa se plangeau ca sunt scumpe alimentele.
      Dar nu-i nimic. O sa curga miere. Fara lapte.

    • Mulțumesc pentru info. Semnat

  2. Eu chiar vroiam sa semnez petitia…dar cand un site no-name imi cere CNP-ul si altele…imi pare rau guys…la ce va trebuie CNP-ul meu si adresa mea?!!
    Ca sai vindeti lu Putin?!?!

    • semneaza si tu fara date personale
      ciudat ca cere cnp.. adresa nu vad mare problema.

    • Nu te obliga sa dai CNP. Ai de ales intre mai multe optiuni de identificare, eu am ales seria si nr de buletin, pentru ca nu vad ce ar putea face cineva cu informatia asta.

      Acuma, complet fara date de identificare nu cred ca se poate, ca asa ar semna oricine de 100 de ori. Si in RO trebuie sa dai datele astea pentru initiative cetatenesti regionale/nationale.

      Situl nu pare no name, e trimitere catre el de pe situl Comisiei Europene: https://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2019/000016

  3. Baietii astia habar nu au cum se face agricultura. Fara pesticide, UE ar ajunege sa importe integral produse alimentare din alte tari gen China, Brazilia, Rusia, etc. Interzicerea pesticidelor inseamna sfarsitul agriculturii in UE. Pana si in culturile minunate de produse „bio” sau „eco” sunt folosite pesticide. Baietii astia habar nu au ce daunatori sunt in agricultura.

  4. Semnez petiția fără date personale

  5. daca-i anonima, o semnez !

  6. Aviz # kondensatorilor care vad peste tot ex-URSS, dar nu pot vedea UE (ss)

    Daca mor albinele cine dreaku mai face polenizarea ?!

    Toate plantele care se inmultesc prin aceasta metoda o sa dispara. Vor supravietui doar cu ajutorul dronelor. Dar pe voi nu va deranjeaza, pt ca liderul vostru din Cotroceni este la randul lui o drona.

    O sa existe pe piata numai OMG (nu „Oh my God”).

    Asa ca lasati mierea deoparte, problema e mult mai grava.

    In terms of agriculture, the loss of bees would dramatically alter human food systems but would not likely lead to famine.

    The majority of human calories still come from cereal grains, which are wind-pollinated and are therefore unaffected by bee populations.

    Many fruits and vegetables, however, are insect-pollinated and could not be grown at such a large scale, or so cheaply, without bees.

    Blueberries and cherries, for example, rely on honeybees for up to 90 percent of their pollination.

    Although hand-pollination is a possibility for most fruit and vegetable crops, it is incredibly labor-intensive and expensive.

    Tiny robotic pollinator drones have been developed in Japan but remain prohibitively expensive for entire orchards or fields of time-sensitive flowers.

    Without bees, the availability and diversity of fresh produce would decline substantially, and human nutrition would likely suffer.

    Crops that would not be cost-effective to hand- or robot-pollinate would likely be lost or persist only with the dedication of human hobbyists.

    https://www.britannica.com/story/what-would-happen-if-all-the-bees-died

  7. Trebuie să oprim crima asta!!!