Campanie tensionată și murdară în Republica Cehă – analiză Veridica
După o vară caldă se anunță o toamnă fierbinte în Republica Cehă. Algerile pentru Camera Deputaților din Parlament, programate pentru începutul lunii octombrie, ar putea schimba harta politică a țării. Hegemonia politică actuală a premierului Andrej Babiš și a partidului ANO se poate încheia, este posibil ca forțele stângii tradiționale (comuniștii și social-democrații) să nu intre în Parlament și există unele formațiuni noi, ca de pildă un partid condus de foști procurori anti-mafia care capătă avânt și promite „dreptate”, arată o analiză Veridica.ro.
Cele cinci partide de opoziție și-au unit forțele, formând două mari coaliții, poziționându-se nu doar împotriva lui Babiš, ci și una împotriva celeilalte.
Se prefigurează deja o campanie foarte dură și, probabil, foarte murdară. Cu trei luni înainte de alegeri, acest lucru se poate vedea cu ochiul liber. Prim-Ministrul Andrej Babiš, pentru care miza este cea mai mare, a dat deja de înțeles care va fi electoratul spre care se va orienta – cei care s-au alăturat recent partidului populist SPD, care a fost menționat în repetate rânduri în rapoartele Ministerului de Interne privind acte de extremism, sau către restul votanților comuniști. Acest aspect este legat de subiectul lansat public de premier – în ultimele săptămâni a dat mai multe avertismente privind amenințarea migrației ilegale, care în realitate afectează foarte puțin Republica Cehă (sute de oameni sunt reținuți anual încercând să treacă granița ilegal, majoritatea fiind cetățeni ai fostelor state sovietice).
Premierul abordează subiectul migrației în diferite ocazii, de multe ori într-un context surprinzător. Vorbește despre „străini” și riscuri de securitate. „Astăzi și în fiecare zi în Europa Occidentală, putem vedea unde a ajuns migrația lăsată necontrolată. În Germania, poligamia și căsătoriile între minori sunt permise, în Marea Britanie există tribunale islamice alternative, în Franța imigranții taie capetele profesorilor și atacă femeile care poartă fuste prea scurte (…) Vreau să fie foarte clar – nu voi permite așa ceva să se întâmple în Republica Cehă”, a declarat Babiš la mijlocul lunii iunie într-o declarație pentru cotidianul Právo.
Este evident că Primul Ministru este foarte interesat să se agațe de putere – la momentul intrării sale în politică era unul dintre cei mai bogați antreprenori, cu afaceri care depindeau de subvenții naționale și europene. De atunci, a fost acuzat de încasarea neautorizată de subvenții, iar Comisia Europeană cercetează acest conflict de interese. Este evident că a investit foarte mult în cariera lui politică.
Atac la Pirați
Babiš s-a folosit de „amenințarea imigranților” nu doar ca narațiune adresată potențialilor alegători, ci și ca instrument pentru a ataca Partidul Piraților, care candidează acum împreună cu Partidul Primarilor și Independenților (STAN), o alianță care a crescut în sondaje în ultimele luni. Babiš tot încearcă să înfățișeze Pirații ca pe un partid care primește imigranții cu brațele deschise și a cărui „politică poate schimba complet cultura întregii țări, și îi va face pe copiii și nepoții noștri să se simtă în minoritate în propria lor țară. Și, desigur, în pericol”.
Pirații au vrut apoi să-l dea în judecată pe Babiš pentru că a declarat că dorește să introducă o taxă pentru apartamentele mari, „urmând să mute pe cineva apoi acolo. De preferință, un imigrant”.
Altă dată, referindu-se la răspândirea coronavirusului, a declarat că „nu ne dorim să vină aici străini din toată Europa ca să bea”. Și-a cerut apoi scuze pentru că „a folosit un limbaj nepotrivit” – premierul însuși fiind născut în Slovacia.
Cu toate acestea, nu doar Babiš se folosește de discursul naționalist în campania electorală. Alte afirmații similare pot fi auzite în rândurile coaliției de opoziție Spolu (Împreună), formată din partidul conservator Democrații Civici, Partidul Creștin-Democrat și partidul liberal pro-european TOP 09.
Deputatul Civic-Democrat, Jan Skopeček, a criticat faptul că directoarea Galeriei Naționale, un manager cultural respectat pe nume Alicja Knast, este de naționalitate poloneză. „Înaintea protestului de astăzi al mai multor artiști, nu știam deloc că directoarea Galeriei Naționale este poloneză. Mie îmi plac polonezii, sunt un popor mândru, la fel ca noi, însă tot sunt de părere că o astfel de instituție, cu atât mai mult cu cât este numită „națională”, ar trebui să fie condusă de către un ceh”, a scris pe Twitter Skopeček. A șters apoi postarea, însă nu și-a cerut scuze. Președintele de partid, Petr Fiala, nu a condamnat nici el această ieșire, și nici politicienii coaliției. Mai mult decât atât, Babiš duce o luptă pe mai multe fronturi pentru câștiga electoratul care a migrat de la partidul ANO către partidul xenofob SPD. După ce un rom a murit la scurt timp după o intervenție a poliției în ziua de sâmbătă, 19 iunie, comunitatea romă locală și organizațiile activiste au comparat situația cu moartea lui George Floyd în Statele Unite. Încă de la începutul investigației, oficiali din cadrul guvernului au luat apărarea poliției, care a anunțat că prima autopsie efectuată relevă faptul că persoana murise în urma unei supradoze. Babiš a catalogat evenimentul unul „nefericit”, deși „o persoană normală de bună credință cu greu poate ajunge într-o situație similară”.
De multă vreme, Andrej Babiš oscilează între declarații care rezonează cu acea parte a societății cu porniri xenofobe, cât și pe cei cu atitudini liberale, de exemplu în ceea ce privește minoritatea LGBTQ, spunând că are mulți prieteni în rândul acestei comunități. A mai susținut public legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex (care însă nu a fost încă aprobată în Republica Cehă din cauza voturilor deputaților ANO, care îi sunt extrem de loiali lui Babiš).
sursa foto: Facebook/ Andrej Babis
Citește tot articolul pe Veridica.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank