G4Media.ro

VIDEO Canabis sau droguri ”legale”? Cum văd tinerii din generația Under18 legalizarea…

Sursa foto: Unsplash / David Gabrić

VIDEO Canabis sau droguri ”legale”? Cum văd tinerii din generația Under18 legalizarea substanțelor psihoactive/ De ce a interzis UE ”legalele” și ce țări acceptă consumul de iarbă

Consumul de canabis este interzis în România. Însă, în urmă cu mulți ani, a fost legalizată o serie de substanțe psihoactive cunoscute sub numele de ”droguri legale”. Cu toate acestea, la nivelul Parlamentului European s-a constatat că efectul lor (în special) asupra tinerilor era devastator și în cele mai multe cazuri au fost declarate interzise.

Însă alte și alte substanțe și combinații de substanțe active au reapărut pe piață, prezentate drept insecticide, otravă de șobolani etc, care nu sunt ilegale, deci pot fi cumpărate, cu precădere de pe internet. Canabisul, în schimb, care este o plantă folosită inclusiv medicinal este încă un subiect tabu chiar și doar atunci când vine vorba de o dezbatere în jurul efectelor benefice sau negative în urma consumului. Am stat de vorbă cu Ștefan Busuioc, elev la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Constanța, un tânăr pasionat de fotografie, care susține că n-a consumat nici canabis, nici ”legale”, dar a acceptat să explice pentru ENTR cum arată situația în generația lui.

L-am întrebat cum văd tinerii din generația Under18 cele două subiecte, canabis vs. ”legale”, și ce crede că e mai ”sănătos” de consumat și de ce? Apoi, care ar fi impactul asupra consumului de ”legale” dacă autoritățile ar permite consumul de canabis în România? Și, mai ales, este societatea noastră pregătită să accepte o eventuală legalizare a canabisului?

  • ”Consider că așa numitele legale sunt mult mai periculoase și mult mai distructive decât ar putea fi canabisul vreodată. Nu spun că acesta nu are efecte secundare negative, din contră, sunt nenumărate studii care spun asta și nu cred că trebuie să le enumăr aici dar dacă le luăm practic, facem un tabel cu efectele secundare care le au acestea și dacă luăm în calcul și accesibilitatea lor care sunt comercializate practic sub pretextul de otravă de șobolani sau de, nu știu, săruri de baie, atunci, nu poți fi sancționat pentru posesia lor, în primul rând, și pentru comercializarea lor. Și asta e un lucru… Sunt conștient de încercările Uniunii Europene de a le ilegaliza, dar mereu apar variații noi. Țin să spun că nu am consumat nici legale, nici canabis, dar consider că legalizarea celui din urmă ar fi benefică deoarece ar fi o substanță controlată practic, piața ar fi reglementată, nu s-ar putea întâmpla cazuri de otrăvire, practic. Din nou, nu cred că ar trebui să se vândă precum, nu știu, alunele cu sare la magazin, ar trebui tratat precum este tratat tutunul, care și acesta are efecte secundare, dar după cum putem vedea este încă comercializat. Da, în final, practic, consider că legalele ar trebui ilegalizate și canabisul legalizat”, a explicat Ștefan Busuioc în cadrul proiectului ENTR.

Context

Malta a devenit în decembrie 2021 prima ţară din Uniunea Europeană care permite cultivarea şi deţinerea de cantităţi limitate de canabis pentru uz personal, ca urmare a unui proiect de lege adoptat în Parlament, relata Reuters la finalul anului trecut, citat de agenția de stat Agerpres. Legea le permite acum tinerilor de 18 ani din Malta să deţină până la şapte grame de marijuana şi să cultive până la patru plante de canabis.

Proiectul de lege a fost propus de ministrul Egalităţii, Owen Bonnici, care afirmă că Malta a adoptat astfel o „abordare de reducere a riscurilor” și pentru a institui control asupra vânzării de canabis. Cu toate acestea, consumul de canabis în public va rămâne o infracţiune şi oricine este prins consumând canabis în faţa unui copil va fi pasibil de o amendă între 300 şi 500 de euro.

Textul de lege a fost prezentat în Parlament în pofida criticilor acerbe din partea opoziţiei de centru-dreapta, a asociaţiilor medicale şi bisericii care s-au plâns că solicitările lor au fost ignorate.

Ţările de Jos au, de asemenea, o atitudine liberală faţa de canabis, permiţând vânzarea de cantităţi mici în cadrul unei politici menite să gestioneze criminalitatea şi riscurile pentru sănătate, deşi oficial aceasta este ilegală.

Și Luxemburg a anunțat în octombrie 2021 că va permite cultivarea de canabis la scară redusă și doar pentru uz personal ca urmare a unui pachet de măsuri adoptat de guvernul național în vederea combaterii criminalității asociate drogurilor, informează DPA, citată de asemenea de Agerpres.

Raportul european privind drogurile, aferent anului 2021 arată că, pe baza datelor transmise de cele 26 de țări care au efectuat anchete între 2015 și 2020, consumul de canabis în ultimul an, în rândul locuitorilor UE, cu vârste între 15 și 34 de ani este estimat la 15,4 %, variind între 3,4 % în Ungaria și 21,8 % în Franța.

Dacă se ia în considerare doar grupa de vârstă 15-24 de ani, prevalența consumului de canabis este mai mare, drogul fiind consumat de 19,2 % din ei (9,1 milioane) în ultimul an și de 10,3 % (4,9 milioane) în ultima lună (foto jos).

Sursa foto: Unsplash / David Gabrić

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Ăștia de la aur au avut un angajat pe când userul au cel puțin un parlamentar prins sub influenta etnobotanicelor și a alcoolului.

  2. Daca doriti sa vedeți ce înseamnă legalizarea consumului de droguri, dați o fuga prin Seattle sau San Francisco.
    Prea multă “liberalizare” strica…