Canabisul, îl folosim sau nu medicinal? Psihiatru: ”Rareori se întâmplă ca un singur medicament să amelioreze o suferință psihică/ Societatea românească este extrem de polarizată din punct de vedere ideologic”/ Ce afecțiuni poate ameliora canabisul
La nivel european, mai multe state fie au permis deja, fie sunt în curs de modificare a legislației pentru utilizarea canabisului în scopuri medicinale, un subiect care strânește controverse aprinse în multe țări UE, inclusiv în România. Conform informațiilor furnizate de Parlamentul European, regulile privind produsele de canabis permise în scop medicinal și utilizarea lor variază foarte mult.
Deși Organizația Mondială a Sănătății a recomandat oficial ca substanța canabidiol (CBD) să nu fie clasificată ca o substanță controlată, nu există nicio armonizare la nivelul UE privind utilizarea medicală sau recreativă a canabisului.
Dar ne ajută canabisul în tratarea afecțiunilor medicale? Și dacă da, care sunt acestea? Conform unui raport UE, pe lista afecțiunilor care ar putea fi ameliorate cu ajutorul canabisului s-ar afla și anumite tulburări psihice. Ruxandra Racof, medic specialist psihiatru, a răspuns în cadrul proiectului ENTR câtorva întrebări esențiale referitoare la consumul medicinal de canabis:
Reporter: Care sunt beneficiile canabisului în tratarea pacienților? Ce efecte are el asupra corpului/psihicului omului?
Ruxandra Racof: Canabisul se folosește de mii de ani pentru proprietățile sale nutritive, textile și medicale, dar și ca drog recreațional. În scop medical se folosesc derivați sintetici și naturali ai canabisului, precum și tulpini atent reglementate și atenuate din punct de vedere al potenței THC. Principalele beneficii ale acestora sunt siguranța relativă a administrării și riscul scăzut de reacții adverse. În schimb, tulpinile folosite ca drog recreațional au fost selecționate genetic de-a lungul ultimelor decenii pentru a avea o concentrație mult mai mare de THC față de tulpinile observate spontan în natură. THC este principala substanță psihoactivă din componența canabisului, și cea responsabilă de starea de euforie, relaxare psihomotorie și de modificările percepției, atenției și stării de veghe. În consecință, au crescut și riscurile asociate consumului recreațional de canabis, precum dependența și sevrajul asociat întreruperii consumului, apariția unui episod psihotic, a tulburării de anxietate, modificări ale somnului, scăderea capacității de concentrare, a motivației etc.
Rep.: În ce afecțiuni poate fi folosit canabisul?
R.R.: Derivații naturali și sintetici ai canabisului se prescriu de către specialiști în domeniul medical pentru controlul durerii neuropate din cancer și scleroza multiplă, pentru greața și anorexia asociate infecției cu HIV, în forme rare și intractabile de epilepsie, glaucom, pentru efectele asupra relăxarii psihomotorie. În continuare se studiază beneficiile folosirii lor și în alte patologii.
Rep.: Ajută canabisul la ameliorarea sau vindecarea anumitor afecțiuni psihice?
R.R.: Există studii conform cărora consumul medical de canabis și derivați ai acestuia ar putea ameliora simptome de anxietate, tristețe, tulburări ale somnului și ar putea îmbunătăți prognosticul în tulburarea de stres posttraumatic. Însă trebuie recunoscut faptul că majoritatea afecțiunilor psihice au cauze multifactoriale și rareori se întâmplă ca un singur medicament să amelioreze o suferință psihică. Managementul acestor boli este o rețetă complexă ce constă în colaborarea dintre specialitățile medicale, implicarea psihoterapeutului, recrutarea cercului de suport al pacientului și existența unor politici sociale care să sprijine acest proces. Însă, nu de puține ori, lipsesc diferiți factori ai acestei ecuații, astfel încât, procesul terapeutic se bazează și pe imaginația și experiența medicului psihiatru.
Rep.: Este România, ca societate/mentalitate, pregătită să accepte ideea folosirii canabisului în scop medicinal?
R.R.: Dacă am lua drept precedent aprobarea comercializării esketaminei (un derivat al ketaminei, folosit în depresia rezistentă la tratament) pe piața românească de medicamente, am putea să ne gândim că și derivatele de canabis vor urma același traseu. Însă diferența este că abuzul de canabis se regăsește mult mai mult în conștiința publică decât cel de ketamină, precum și dezinformarea pe acest subiect. În fapt, persoanele care consumă ilegal canabis nu sunt deplin conștiente de riscurile asociate, iar cele care condamnă acest consum, ar putea, la fel de bine, să condamne și derivatele medicale ale plantei de canabis.
Rep.: De ce suntem majoritar reticenți la metodele alternative/noi/inovatoare de tratament?
R.R.: Consider că societatea romanească este extrem de polarizată din punct de vedere ideologic, iar în ultimii trei ani această polarizare s-a tot extins. În timp ce există categorii sociale deschise la noutate, știință, evoluție, toleranță și adaptare, există, cu siguranță, și exponenții opusului acestor valori. Încrederea în specialiștii din domeniul medical este scăzută, iar oamenii caută întotdeauna recomandări de la semenii lor înainte de a merge la medic și chiar înainte de a începe un tratament. Chiar și reticența la tratamente alternative sau inovatoare ar putea fi pusă pe seama lipsei de încredere, a dezinformării și a stigmei. O altă consecință a acestei situații ar putea fi și faptul că tulburările psihiatrice sunt subdiagnosticate în Romania, iar adresabilitatea către psihiatrie și psihoterapie este extrem de scăzută, din cauza stigmei asociate și a lipsei de educație sanitară. Avem nevoie de politici sociale care să vină în sprijinul pacienților și de modalități sistemice de combatere a stigmei, dar nu numai în psihiatrie, ci pentru toate categoriile vulnerabile.
Context
Uniunea Europeană a publicat o serie de rapoarte privind consumul medicinal de canabis, coordonate de Wayne Hall, specialist la Centrul de cercetare a abuzului de substanțe în rândul tinerilor de la Universitatea din Queensland și Centrul național Addiction Centre, King’s College London, documentate de echipa de specialiști Liesbeth Vandam, Brendan Hughes, Nicola Singleton, Jane Mounteney, Paul Griffiths.
Documentele își propun să focuseze atenția asupra argumentelor pro și contra canabisului, o substanță cu o istorie îndelungată de utilizare care a apărut recent ca o substanță controversată și problematică atât în dezbaterile europene, cât și în cele internaționale mai largi privind politica în materie de droguri.
Canabisul este cel mai frecvent utilizat drog ilicit în Europa. Este, de asemenea, drogul despre care care atât atitudinea publică, cât și dezbaterea politică sunt cele mai polarizate. Pentru Europa, acest lucru înseamnă că întrebările referitoare la ceea ce constituie un răspuns politic adecvat la canabis au devenit atât de actualitate, cât și importante.
Specialiștii susțin că și-au propus să exploreze subiectul în mod neutru, iar obiectivul rapoartelor este să ofere o imagine de ansamblu asupra dovezilor și a practicilor actuale pentru cei interesați de acest domeniu, pentru a informa dezbaterea și nu de a pleda pentru o anumită perspectivă politică. Rapoartele pot fi consultate aici.
Totodată, în 2019, Parlamentul European a arătat că atât canabisul, cât și canabinoidele pot avea efecte terapeutice în stimularea apetitului și în ameliorarea simptomelor tulburărilor psihice sau epilepsiei, astmului, cancerului și bolii Alzheimer. De asemenea, poate ușura durerea menstruală și poate reduce riscul obezității și diabetului. Cu toate acestea, arată Legislativul de la Bruxelles, este nevoie de cercetări suplimentare pentru a demonstra în mod adecvat posibilitățile sale terapeutice și riscurile pe termen lung.
În urmă cu trei ani, PE a adoptat o rezoluție privind utilizarea canabisului în scopuri medicale, iar eurodeputații au cerut o definiție juridică a canabisului medical si o distincție clară între medicamentele pe bază de canabis și alte modalități de utilizare a canabisului (de exemplu, în scop recreațional sau industrial). Parlamentarii au mai spus că este nevoie de finanțare consistentă pentru cercetarea și inovarea în acest domeniu, dar și că protecția minorilor și a altor grupuri vulnerabile este esențială.
Parlamentarii europeni mai susțin că un cadrul legal clar și stabil va avea un impact pozitiv asupra calității și etichetării exacte a produselor, iar acest cadru va oferi un acces sigur pacienților în cazul utilizării medicale. Conform rezoluției, la nivelul UE, un astfel de cadru va contribui la controlul punctelor de vânzare, la limitarea pieței negre și la prevenirea abuzului de substanțe și a dependenței în rândul minorilor și grupurilor vulnerabile. Acest cadru legal ar încuraja îmbunătățirea nivelului de cunoștințe referitoare la canabisul medical, prin asigurarea instruirii și a accesului la literatura de specialitate pentru profesioniștii din domeniul medical. Citește mai multe detalii aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii