G4Media.ro

Canada a depășit 20.000 de cazuri confirmate de COVID-19 / Un scenariu…

Sursa: G4Media.ro

Canada a depășit 20.000 de cazuri confirmate de COVID-19 / Un scenariu „optimist” prognozează între 11.000 și 22.000 de morți

Canada este afectată din ce în ce mai mult de pandemia de coronavirus, tara nord-americană depășind joi 20.000 de cazuri confirmate de COVID-19, cu sute de noi infecții raportate de unele regiuni. De exemplu, doar în provincia Quebec au fost anunțate încă 881 de cazuri noi în ultimele 24 de ore.

Un număr de 503 de canadieni au murit din cauza infecțiilor, iar modelul „optimist” prezentat de oficiali din domeniul sanatății anticipează un număr de decese cuprins între 11.000 si 22.000. Prim-ministrul Justin Trudeau a sugerat că revenirea la normal a țării ar putea avea loc peste 12-18 luni.

Potrivit datelor compilate de Global News, numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 în Canada a fost de 20.679 până joi la prânz, o creștere cu 1.399 de cazuri față de ziua precedentă. Dintre cazurile pozitive din întreaga țară, 5.184 de persoane s-au vindecat.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în provinciile Quebec (10.912) și Ontario (5.759), în timp ce, în Nunavut, nu există deocamdată niciun caz confirmat. Oficialii din domeniul sănătății au avertizat în mod repetat că un focar de infecții în nordul canadian, în care accesul la multe comunități se poate face doar cu avionul, ar fi catastrofal pentru sistemele de sănătate publice din această regiune.

Cel putin 503 de canadieni au murit pâna joi din cauza infecției cu coronavirus, inclusiv mulți tineri cu vârste între 20 și 30 de ani. Aceasta este o creștere cu 81 de decese fata de ziua precedentă, în cea mai neagră zi înregistrată de Canada în actuala criză. Cazurile se dublează la fiecare trei-cinci zile, au afirmat autoritățile.

Cu doar doua zile înainte, numărul total de cazuri confirmate fusese de 17.883, ceea ce înseamnă o creștere de peste 2.700 în 48 de ore.

Oficialii canadieni din domeniul sanătății publice fac eforturi majore să limiteze răspândirea virusului, care până acum a infectat peste 1.5 milioane de oameni din întreaga lume și a ucis mai mult de 88.000 de persoane.

De aproape o lună, Canada și-a închis frontierele și a implementat diferite niveluri de restricții în plan intern. Toți călătorii care se întorc în țară au obligația legală de a intra în carantină timp de 14 zile la întoarcerea pe teritoriul canadian, ceea ce înseamnă că nu au voie să iasă după alimente, să meargă la plimbare sau să-și părăsească locuința fără acordul autorităților.

Aceleași restricții sunt valabile pentru orice persoană confirmată pozitiv pentru COVID-19 sau care prezintă simptome ale coronavirusului.

De asemenea, autoritățile le-au recomandat tuturor canadienilor să nu-și părăsească locuințele, cu excepția unor activități esențiale, cum ar fi o plimbare zilnică sau achizitionarea de alimente. Însă oficiali din domeniul sănătatii publice au cerut publicului să-și limiteze astfel de călătorii la o singura dată pe săptămână.

La rândul lor, fiecare provincie a impus măsuri diverse pentru a stopa răspândirea virusului. Astfel, guvernul din Manitoba a instituit amenzi pentru persoanele care nu respectă ordinele de siguranță publică în timpul pandemiei. Premierul Brian Pallister a afirmat că persoanele care încalcă regulile, cum ar fi limita de 10 persoane la o adunare, sunt pasibile de amenzi de 486 de dolari, iar magazinele care nu se asigură că distanța adecvată între clienți este de cel putin 2 metri vor fi amendate cu 2.542 de dolari.

Primarul din Winnipeg, Brian Bowman, a declarat și el că orașul va avea propriile sale amenzi de până la 1.000 de dolari sau până la șase luni de închisoare pentru plimbările pe proprietățile deținute de oraș, cum ar fi parcurile municipale.

În ceea ce privește perioada în care vor funcționa aceste măsuri, oficialii canadieni au afirmat că nu există un calendar clar, dar premierul Justin Trudeau a sugerat joi că pandemia ar putea sa mai dureze între 12-18 luni.

În opinia acestuia, revenirea la normalitate nu s-ar produce până nu va fi disponibil un vaccin pentru coronavirus. Trudeau a spus că menținerea numărului de decese la un nivel cât mai scăzut depinde de ceea ce face fiecare persoană acum, dar va dura „luni întregi de efort continuu, determinat” (https://www.ctvnews.ca/health/coronavirus/no-easy-path-pm-trudeau-on-national-covid-19-death-projections-1.4889651).

Previziuni sumbre

Tot joi, oficialii federali din domeniul sănătății au prezentat modele  care arată că, chiar în cel mai optimist scenariu și cu cele mai agresive măsuri de control în vigoare, Canada ar putea înregistra între 11.000 până la 22.000 de decese din cauza pandemiei.

În lipsa unor măsuri dure, numărul de victime ar putea depăși 100.000, iar cel mai pesimist scenariu prognozează 350.000 de morți.

Între 934.000 și 1.9 milioane de canadieni ar putea fi infectați cu virus.

Conform datelor avansate de Public Health Agency of Canada, țara nord-americană ar putea avea 22.580 până la 31.850 de cazuri de infectări până la 16 aprilie, cu 500 până la 700 de decese potențiale.

Directoarea de sănătate publică a Canadei a subliniat însă că modelele nu sunt un mijloc exact de a prezice ce se va întâmpla în viitor. „Datele și modelele pot ajuta canadienii să vadă cum eforturile noastre colective … pot determina traiectoria pandemiei COVID-19 în Canada,” a afirmat doctorița Theresa Tam.

„Chiar dacă țara va reuși să tină epidemia sub control, măsuri precum distanțarea fizică, restricțiile la călătoriile internaționale și interne și urmărirea contactelor vor trebui să ramână în vigoare,” a spus Tam.

Modelul pentru cel mai bun scenariu de caz, cu cele mai puternice răspunsuri, sugerează că este posibil ca varful epidemiei din Canada să fie atins în următoarele luni și apoi să se reducă spre toamnă. În conformitate cu modelul cu restricții mai putin agresive, oficialii anticipează că numărul maxim de cazuri să nu apară până în toamna acestui an, iar rata infecțiilor să scadă peste iarna și primăvara anului 2021.

Cel puțin șapte provincii canadiene și-au prezentat deja propriile modele săptămâna trecută. Ontario, cea mai populată provincie din Canada, a avertizat ca sunt posibile să înregistreze între 3.000 și 15.000 de decese dacă traiectoria actuală a virusului se menține.

Lovitura dură dată economiei

Statistics Canada a prezentat joi cifre dramatice care arată că țara a pierdut peste un milion de locuri de muncă de la debutul pandemiei de coronavirus. Rata șomajului a crescut la 7.8 la sută în martie, o creștere cu 2.2 puncte procentuale față de luna februarie. Luna martie a înregistrat astfel cel mai mare număr de pierderi de locuri de muncă după 1976 încoace, respectiv 1.011.000.

Dar situația ocupării locurilor de muncă pare să se fi înrăutățit semnificativ după ce datele despre șomaj au fost colectate între 15 și 21 martie. Peste cinci milioane de canadieni au depus cereri pentru programul de ajutor de urgență implementat de guvernul de la Ottawa, ceea ce sugerează o rată a șomajului mai apropiată de 25%.

În plus, 800.000 de canadieni au lucrat doar jumătate din orele pe care le-ar face în mod normal. În total, aproximativ 3,1 milioane de persoane au fost afectate fie de pierderea locului de muncă, fie de reducerea orelor de activitate.

Camera de Comerț canadiană a afirmat într-o declarație că datele privind șomajul au fost „rele din punct de vedere istoric.” „Nenumărate alte locuri de muncă vor fi pierdute dacă nu le putem oferi angajatorilor în mod urgent sprijinul salarial de care au nevoie,” a afirmat organizația, avertizând că companiile mai au de așteptat încă câteva săptămâni până la primirea de ajutoare financiare.

Reamintim ca autoritatile de la Ottawa au scăzut deja ratele dobânzilor și au introdus cel mai mare plan de salvare economică din istoria țării.

Surse: Global News, Public Health Agency of Canada, CTV News, BBC

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Canada, cu populatie dubla fata de a Romaniei, estimeaza minim 11000 de morti, noi speram la sub 3000. Wishful thinking.

  2. In condițiile care aici nu se zboara charter la cules de struguri în California, tot se moare pe rupte.
    Situația e grava, se moare mai ales în centrele de bătrâni și cei cu condiți pre-existing.
    Cel mai greu o sa fie cu locuri de munca care în condițiile actuale vor fii foarte greu de păstrat sau de găsit noi jobs.