G4Media.ro

Canada a stabilit limita de cereri de azil pentru români. Depăşirea acesteia…

Canada a stabilit limita de cereri de azil pentru români. Depăşirea acesteia va duce la reintroducerea vizelor

Oficialii canadieni au confirmat joi că Executivul de la Ottawa a stabilit limita de cereri de azil pe care le va accepta din partea cetăţenilor români, urmând ca depăşirea acestui plafon să ducă la reintroducerea vizelor pentru intrarea în această țară. Măsura luată de Guvernul canadian a fost anunţată în ziua în care autorităţile au vorbit despre o creştere semnificativă a numărului de solicitări de azil venite din partea românilor, în ultima perioadă. Potrivit datelor oficiale, 1.022 de cetăţeni români au depus cereri de azil în ţara nord-americană după 1 decembrie 2017, când Ottawa a ridicat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada.

Mai mulţi oficiali canadieni, între care ministrul Imigraţiei, Ahmed Hussen, şi Paul MacKinnon, ministru asistent adjunct în cadrul Departamentului pentru Imigratie si Cetățenie, au fost prezenţi joi în cadrul Comitetului pentru imigraţie din Camera Comunelor de la Ottawa. În cadrul audierii, oficialii au fost întrebaţi despre numărul solicitărilor de azil venite din partea cetăţenilor români după 1 decembrie 2017 (data de la care cetăţenii români şi bulgari nu mai au nevoie de vize pentru a călători în Canada pentru o perioadă de până la şase luni). MacKinnon a precizat că este vorba de 1.022 de solicitări.

Global News, care a relatat despre audierea din Camera Comunelor, a subliniat că este vorba despre „o creştere semnificativă” după luna februarie, când numărul acestor cereri a fost de 232. În comparație, în perioada ianuarie-decembrie 2017, s-au înregistrat 122 de cereri de azil din partea cetăţenilor proveniţi din România, din care au fost admise pentru a fi analizate doar nouă, una a fost respinsă, 27 au fost retrase şi alte 41 au fost abandonate. Pentru 2016, s-au înregistrat în total 120 de cereri de azil din partea românilor, cu doar două cereri acceptate.

Oficialii de la Ottawa au confirmat că Guvernul canadian a stabilit limita de cereri de azil pe care le va accepta din partea cetăţenilor români, urmând ca depăşirea acesteia să ducă la reintroducerea vizelor pentru Canada. Ei au afirmat însă că Executivul de la Ottawa nu va dezvălui acest număr „din respect pentru relația” dintre Canada şi România.

Michelle Rempel, care este ministru al Imigraţiei în Cabinetul din umbră, format de opoziţia conservatoare canadiană, a reacţionat pe Twitter la declaraţiile oficialilor de la Ottawa. Rempel a afirmat că este vorba de o „creştere uriaşă,” adăugând: „conservatorii au impus vize României din cauza numărului mare de solicitări de azil şi a informaţiilor privind traficul pentru exploatarea sexuală.”

Anunţul făcut de autorităţile canadiene a venit în contextul în care statistici guvernamentale indică faptul că, pentru prima dată din ianuarie 2018, numărul persoanelor care trec ilegal granița dintre Canada şi SUA, evitând punctele de control legale, pare să scadă. Între 1 mai și 22 mai, 1.336 de imigranți ilegali au fost interceptaţi de către ofiţerii Royal Canadian Mounted Police în provincia Quebec. Aceasta înseamnă o medie de 62 de persoane pe zi, ceea ce reprezintă o scădere faţă de cele 2.479 de persoane reţinute în luna aprilie (83 de persoane pe zi). De la începutul anului, peste 8.600 de persoane au trecut ilegal frontiera de sud a Canadei.

G4 Media.ro a scris recent că românii sunt pe locul trei în clasamentul ţărilor cu cei mai mulţi solicitanţi de azil în Canada în 2018, după nigerieni şi indieni. Numărul cetăţenilor români care au făcut cereri de azil în ţara frunzei de arţar în primele trei luni din acest an (ianuarie-martie) a fost de 544, potrivit datelor publicate de către Refugee Protection Division (RPD) din cadrul Immigration and Refugee Board of Canada (IRB). Dintre aceste solicitări, niciuna nu a fost acceptată până în acest moment. Zece dintre cereri au fost abandonate, iar alte 23 au fost retrase. Statisticile autorităţilor canadiene arată că, până la sfârşitul lunii martie a acestui an, RPD înregistra un număr total de 655 de cereri de azil depuse de români. Aşa cum au anunţat joi oficialii canadieni, numărul total de cereri de azil depuse de români după ridicarea obligativităţii vizelor a ajuns la 1.022.

Reamintim că, de la 1 decembrie 2017, executivul de la Ottawa a ridicat obligativitatea vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada. Numărul relativ mare de cereri de azil depuse de cetățeni români după această dată, comparativ cu cererile similare depuse în anii trecuți, i-a surprins pe oficialii canadieni chiar dacă aceștia anticipau o creștere a numărului de solicitări de azil și au estimat inclusiv costurile aproximative ale fenomenului (52.8 milioane de dolari canadieni în următorii 10 ani în cazul României și Bulgariei, majoritatea sumelor fiind suportate de guvernul federal, precum și de provinciile canadiene. Interesant e că bulgarii au depus doar 13 cereri de azil în Canada în primele trei luni din 2018, două dintre acestea fiind acceptate).

Impunerea unei limite maxime pentru cererile de azil depuse de români este încă un semnal că oficialii canadieni monitorizează tendinţele imigraţiei din România și că privesc această situație în mod foarte serios. Ottawa a avertizat de altfel în mod repetat că, dacă numărul de azilanţi continuă să crească, nu exclude reintroducerea obligativității vizelor pentru cetățenii români. „Ca întotdeauna, Canada își rezervă dreptul de a reintroduce obligațiile de viză pentru o țară în cazul în care ridicarea acestora amenință integritatea sistemului de imigrație al Canadei sau siguranța și securitatea canadienilor,” a fost mesajul pe care ni l-au transmis constant oficialii canadieni din domeniul imigraţiei.

În februarie 2018, comentând pe marginea discuţiei pe care ambasadorul României la Ottawa a avut-o cu oficialii canadieni îngrijoraţi de influxul mare de cereri de azil depuse de români, Paul MacKinnon a spus: „Colaborează îndeaproape cu noi.” Oficialul canadian a vorbit atunci şi despre aşa-numita „perioadă de graţie” de 12 luni, în care autorităţile din Canada vor monitoriza rata cererilor de azil, după care vor decide dacă vor reintroduce vizele obligatorii.

Autorităţile canadiene nu au specificat atunci care este numărul cererilor de azil care va declanşa o reviziuire a politicii de imigraţie în această chestiune şi au refuzat constant să vorbească despre un plafon pe care l-au stabilit. Joi însă, Ottawa a confirmat că acest plafon există şi că depăşirea lui va atrage cu sine reintroducerea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Canada.

Surse: Global News, IRB, Twitter

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Nu vreau sa fiu rautacios dar „52.8 milioane de dolari canadieni în următorii 10 ani” ce naiba costa atat de mult sa filtrezi 1000 de cereri de azil?
    Se pare ca si la ei banii publici sunt sifonati mai rau ca la noi .
    Ma mir ca nu au bagat si furtul la inaintare , dar se pare ca „sex traffic” e mai cu impact 🙂

  2. salut Daniel,

    timpul de solutionare la o cerere se apropie de 2 ani timp in care nu ai drept de munca si statul te sustine cu casa, masa,etc

  3. Trebuie profitat de cat timp mai este pana la reintroducerea vizelor. Am o parte din familie care o mers in Canada din ianuarie. In cei 2 ani cat asteapta- primesc ajutor social, locuinta, copiii merge la scoala, acces la sanatate. Lucreaza si la negru. Se merita. Eu nu am mers pentru ca imi merge mai bine in Germania

    • „Se merita” adica sa mergi la pomana, ca da dragnea si in Romania pomana, dar nu ca in Canada si Germania nu ? vai de capul vostru… nu-i de mirare ca vor introduce vizele inapoi, nu stiu cati din oamenii normali la cap cu chef de munca si cinstiti vor sa emigreze in Canada, nu mai e valul de acum 20 de ani…

  4. Da sigur romani sunt problema spuse ministrul Imigraţiei, Ahmed Hussen ?????? in Canada

  5. Deci daca merg si cer azil politic, repet, azil politic ! atunci mi se pare normal sa fie reintroduse vizele.
    Romania trebuie sa-si rezolve problemele. Exista lista celor care au cerut azil politic in ultimii ani?
    S-a tras vreo concluzie despre cine sunt acesti emigranti care cer azil politic?

  6. Pana cand te deporteaza, adica dupa vreo 2 ani, ai cam 800$ ajutorul, plus 200-300$ alocatie pe copil, scoala, sanatate. Si daca nu iti sunt suficienti banii, mai lucrezi la negru. E cumva profitabil pentru cei care nu au nici un viitor in Romania. Cei corecti vor avea de suferit.

  7. Nu pot primii 10.000 romani cu azil? Au primit zeci de mii de sirieni. Ce nu au bani ? Sa ii ia naiba de zgarciti canadienii astia