G4Media.ro

Canada: Afacerea LavScam, cel mai mare scandal de corupție cu care se…

Sursa: Facebook

Canada: Afacerea LavScam, cel mai mare scandal de corupție cu care se confruntă premierul Trudeau

Premierul canadian, liberalul Justin Trudeau, se confruntă cu creșterea numărului celor care îi solicită demisia, după ce el și membri ai cabinetului său au fost acuzați că au făcut presiuni asupra fostului ministru liberal al justiţiei pentru a interveni într-o procedură judiciară în care compania SNC-Lavalin, una dintre cele mai mari din lume, este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni. Trudeau a respins acuzațiile aduse de Jody Wilson-Raybould în cadrul unei audieri parlamentare publice și a refuzat să demisioneze, însă scandalul de corupție – cel mai important cu care se confruntă guvernul liberal de la venirea la putere, în 2015 – ar putea să aibă repercusiuni la urne, căci canadienii sunt chemați să voteze în cadrul alegerilor federale în luna octombrie a acestui an.

Analiștii cred că afacerea LavScam va afecta cu certitudine nu doar felul în care canadienii vor vota, dar și viitorul politic al lui Justin Trudeau, a cărui imagine de lider progresist care luptă pentru transparentă și împotriva corupției a suferit o lovitura puternică ca urmare a crizei actuale.
LavScam, pe scurt:

  • Afacerea a ieşit la lumină pe 7 februarie, odată cu dezvăluirile apărute în cotidianul The Globe and Mail, care este apropiat de guvernul liberal.
  • SNC-Lavalin este una dintre cele mai mari companii de inginerie și construcție din lume. Firma cu sediul central la Montreal are aproximativ 50.000 de angajaţi în întreaga lume, 3.500 dintre ei în Quebec, fiind una dintre cele mai importante companii din țara nord-americană.
  • De-a lungul anilor, compania a fost implicată în mai multe scandaluri de fraudă și corupție, inclusiv în unul în care foști directori executivi au fost acuzați că au mituit oficiali din Libia. Potrivit informațiilor din dosar, compania canadiană este acuzată că, între 2001 și 2011, ar fi dat șpăgi în valoare de 48 de milioane de dolari unor responsabili libieni, pe vremea când ţara nord-africană era condusă de dictatorul Muammar Gaddafi.
  • Potrivit informațiilor, fostul ministru al justitiei și procuror general al Canadei, Jody Wilson-Raybould, a fost supusă unor presiuni din partea mai multor persoane din cadrul guvernului Trudeau pentru a interveni în dosar, astfel încât să se ajungă la o înţelegere amiabilă cu SNC-Lavalin. Wilson-Raybould a afirmat, în timpul unei audieri desfășurată în fața Comisiei pentru justiţie din Parlamentul de la Ottawa, că aceste presiuni au fost „constante” în perioada cuprinsă între septembrie şi decembrie 2018.
  • Wilson-Raybould a afirmat că a fost ținta unor „amenințări voalate,” iar premierul Trudeau și alţi zece responsabili guvernamentali au intervenit direct pe lângă ea de zece ori pentru a-i cere să se asigure că acuzaţiile penale împotriva companiei SNC-Lavalin vor fi abandonate în schimbul unei amenzi. Trudeau și apropiații săi i-ar fi spus lui Wilson-Raybould că refuzul de a încheia o înțelegere cu SNC-Lavalin va duce la eliminarea locurilor de muncă pentru mii de canadieni și la pierderea de voturi, căci societatea este din Quebec, o provincie care votează în general cu Partidul Liberal.
  • Fostul ministru al justiției a afirmat că înţelegerea amiabilă legată de SNC-Lavalin ar fi însemnat pentru respectiva societate evitarea unui proces lung şi costisitor în urma căruia, în cazul unei condamnări, companiei i s-ar fi interzis obţinerea oricărui contract public timp de zece ani, ceea ce ar fi putut compromite viitorul acestei societăţi. Firma a afirmat că și-a schimbat modul de funcționare și că acționează acum în legalitate. Procurorii au cerut însă trimiterea companiei în fața justiției, iar Wilson-Raybould a spus că este de acord cu opinia lor.
  • Wilson-Raybould crede că refuzul de a interveni în acest dosar este motivul pentru care, în timpul unei remanieri guvernamentale efectuate în luna ianuarie a acestui an, ea a fost mutată pe postul de ministru al Veteranilor, din care a demisionat apoi la scurt timp. Ea este încă membră a Partidului Liberal și deputată în Parlament, dar Trudeau a spus că va lua în considerare dacă o păstrează sau nu în blocul liberal.

Scandalul se intensifică. Declarațiile făcute de Jody Wilson-Raybould în timpul audierii de la Ottawa au produs o furtună politică în Canada, unde s-au înmulțit cererile ca Justin Trudeau să își dea demisia. Interesant este că solicitările au fost făcute nu doar de opoziția conservatoare, care afirmă că Trudeau și-a pierdut ”autoritatea morală” de a mai conduce Canada, ci și de o mare parte a presei, până acum favorabilă guvernului condus de Trudeau. Situația este cu atât mai delicata cu cât, aproape peste noapte, cel mai puternic critic al premierului liberal este chiar un membru al propriului partid, Jody Wilson-Raybould.

Premierul Trudeau a respins versiunea descrisă de fostul ministru al justiţiei, care susține că șeful executivului a făcut presiuni asupra ei ca să realizeze o înțelegere cu societatea acuzată de corupție și, ulterior, s-a răzbunat pe ea când a realizat că Wilson-Raybould nu o să îl asculte, și a anunțat că nu demisionează. „Îmi menţin punctul de vedere … că eu şi subalternii mei am acţionat mereu în mod corespunzător şi profesionist. Prin urmare, sunt în total dezacord cu descrierea evenimentelor făcută de fosta procuroare generală,” a spus el miercuri seară în cadrul unei conferinţe de presă. Trudeau susține că lobby-ul făcut de el și de apropiații lui, pe care nu l-a negat, a fost legal și că nu au urmărit decât să salveze locurile de muncă ale canadienilor (SNC-Lavalin are sediul în orașul în care este circumscripția electorală a lui Trudeau, Montreal).

Vineri, Trudeau a realizat o nouă remaniere guvernamentală, cu scopul de a mai reduce din proporțiile scandalului, în urma căruia secretarul și mâna sa dreaptă, Gerald Butts – prieten de mulți ani al premierului – și-a dat deja demisia și a anunțat că va merge să depună mărturie în fața Comisiei juridice. În următoarea perioadă, alți oficiali numiți de Wilson-Raybould ar putea să își anunțe demisiile. Comisarul canadian pentru etică investighează acuzațiile lui Wilson-Raybould pentru a vedea dacă în acest caz au fost încălcate regulile privind conflictul de interese. De altfel, Wilson-Raybould a declarat că nu crede că au fost încălcate legile, ci că biroul primului-ministru a acționat în mod necorespunzător și că ea a fost presată să cedeze din „considerente politice partizane.”

Analiștii cred că mișcarea lui Trudeau de a minimaliza presiunile făcute asupra lui Wilson-Raybould și decizia sa de a-și remania cabinetul nu vor reuși să facă dispărută afacerea de corupție, iar problemele premierului liberal vor fi din ce în ce mai mari. Nu puțini sunt cei care afirmă că scandalul ar putea să ducă la pierderea alegerilor federale din 21 octombrie 2019, căci susținerea primită în provincia Quebec este esențială pentru ca guvernul Trudeau să rămână la putere. Sondajele de opinie din ultima perioadă arată că scandalul de corupție este considerat unul serios, iar liberalii continua să își piardă susținerea printre canadieni. Un agregator de anchete de opinie, susținut de Canadian Broadcasting Corp, arată că echipa Trudeau are în prezent 33,9% din voturi la nivel național, sub conservatori, care se bucura de sprijinul a 35,8% dintre alegători.

De altfel, în octombrie 2018, în momentul în care Wilson-Raybould declară că a fost presată să facă o înțelegere cu SNC-Lavalin, Quebec se afla în mijlocul unor alegeri provinciale, care au dus la îndepărtarea de la putere a liberalilor din Quebec, conduși de premierul Philippe Couillard. Wilson-Raybould afirmă că liderii liberali federali i-au indicat alegerile din Quebec drept unul dintre motivele pentru care ar trebui să ia în considerare încheierea unui acord cu SNC-Lavalin.

Susținerea neobișnuită pe care Trudeau și membrii cabinetului său au arătat-o celor de la SNC-Lavalin ar putea, de asemenea, să aibă efecte negative în restul Canadei, unde apropierea premierului de o firmă din Quebec acuzată de corupție nu este privita cu ochi buni. Disensiunile dintre Quebec și restul provinciilor și teritoriilor canadiene este binecunoscută. Afacerea LavScam ar putea să amplifice aceste diferențe, de aceea felul în care Trudeau și echipa sa vor gestiona mai departe aceasta criza va fi esențial.

În plus, felul agresiv în care Trudeau și apropiații săi liberali au tratat-o pe Jody Wilson-Raybould va afecta, fără îndoială, relațiile dintre Partidul Liberal și comunitățile indigene din Canada. Wilson-Raybould a fost primul ministru al justiției provenit din rândul comunității indigene, ea fiind lăudată constant pentru eforturile sale în adoptarea unor legi cruciale, precum legalizarea marijuanei la nivel național și legea privind moartea asistată. Reconcilierea canadienilor cu populațiile autohtone a fost, alături de transparență și egalitatea între femei și bărbați, unul dintre obiectivele cu care liberalii lui Trudeau au câștigat alegerile din 2015. În lumina scandalului actual însa, care nu este primul de acest fel în care este implicat Trudeau, dar cu siguranța este cel mai grav, acele lucruri par acum doar simple promisiuni electorale de care liberalii nu mai țin cont.
Surse: The Globe and Mail, BBC, The Guardian, TIME/ Sursa Foto: Facebook, Justin Trudeau

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Ce fraier Trudeau ăsta …
    Dacă se năștea în Teleorman, departe ajungea cu tehnica de manipulare …

  2. RepercuRsiuni???

  3. idolu’ la toate tovarășele adolescente stângiste care acum sunt în USR++. :))

    ce lăudat era el pentru guvernul lui făcut nu pe criterii de competență ci pe criterii de egalitate de gen și alte nebunii stângiste…

    • Ce le-ar mai plăcea astora care stau la mâna dreaptă niște nebunii stângiste. Cu „tovarășe adolescente” dacă s-ar putea. Chiar și de la usr. Dar n-au parte și rămân frustrați. Ce să facă, dacă stau in peșteră și țin piatra cu mâna, să nu intre nici un măcar un fir de lumină? Cu mâna dreaptă, că așa trebuie.

  4. Daca Canada are nevoie de niste hastagieni, sa ii elibereze de coruptie, nu au decat sa scoata vizele si pt cei care nu au mai fost pana acum acolo.

    • Să fii postac de mafioți, să faci glume pe care nici măcar creierul tău care screme mizerii de trol nu le pricepe și să îți mai zici și „umor”, ce poate fi mai trist?