Canada: Două companii, autorizate să vândă cocaină, morfină, ecstasy și heroină
Compania canadiană de biotehnologie Sunshine Earth Labs a anunțat joi că a primit o licență de la agenția federală de sănătate din Canada pentru a produce și vinde cocaină. Autorizația vine după o schimbare dramatică a poziției guvernului în abordarea crizei grave a supradozelor de opioide care a ucis mii de oameni, prin dezincriminarea posesiei de cantități mici de cocaină, heroină și alte așa-numite droguri dure, potrivit Le Figaro.
În ianuarie, Ottawa a acordat o derogare de la codul penal canadian provinciei vestice British Columbia pentru un proiect pilot de trei ani. Scopul este de a combate stigmatizarea asociată consumului de droguri, care îi împiedică pe unii oameni să caute ajutor. Susținătorii inițiativei solicită, de asemenea, să se pună la dispoziția persoanelor cu dependențe o aprovizionare mai sigură cu droguri. Aceste persoane se confruntă cu un risc crescut de supradoză din cauza drogurilor cumpărate ilegal de pe stradă.
10.000 de decese prin supradoză
Într-o declarație, Sunshine Earth Labs a precizat că a primit permisiunea de la Health Canada de a „deține, produce, vinde și distribui în mod legal frunze de coca și cocaină”, precum și morfină, ecstasy și heroină. Un acord de licențiere similar a fost oferit în februarie unei alte companii, Adastra Labs, care până atunci fabricase doar produse legate de extractele de canabis. Licența Adastra îi permite, de asemenea, să producă psilocibină și psilocină, halucinogene asociate mai frecvent cu ciupercile, al căror consum produce efecte similare cu LSD. „Vom evalua modul în care comercializarea acestei substanțe se potrivește cu modelul nostru de afaceri la Adastra, pentru a ne poziționa astfel încât să susținem cererea pentru o aprovizionare sigură cu cocaină”, a declarat Michael Forbes, directorul companiei.
Columbia Britanică urmează astfel modelul statului american Oregon (nord-vest), care a dezincriminat așa-numitele droguri dure în noiembrie 2020. Provincia este epicentrul unei crize în care peste 10.000 de persoane au murit din cauza supradozelor de droguri de când a fost declarată o urgență de sănătate publică în 2016 – ceea ce reprezintă aproximativ șase decese pe zi, la o populație de aproximativ cinci milioane de locuitori.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank