Canada își cere scuze comunităților inuite pentru uciderea în masă a câinilor de sanie în urmă cu peste 60 de ani
Guvernul Canadei și-a cerut scuze sâmbătă, 23 noiembrie, inuiților din nordul Quebecului pentru uciderea în masă a câinilor de sanie în anii 1950 și 1960, acțiune care a devastat comunitățile prin privarea lor de posibilitatea de a vâna și de a călători, potrivit Reuters.
Gary Anandasangaree, ministrul federal al relațiilor dintre Coroană și indigeni, s-a deplasat la Kangiqsujuaq, în regiunea Nunavik, pentru a prezenta scuzele și a promis despăgubiri în valoare de 45 de milioane de dolari canadieni (32,19 milioane de dolari).
Aceasta urmează unei alte scuze prezentate de guvern în 2019 inuiților din regiunea Qikiqtani, care include Insula Baffin, pentru efectele politicilor federale traumatice, inclusiv separarea familiilor și sacrificarea câinilor de sanie, cunoscuți sub numele de qimmiit.
„Astăzi, guvernul Canadei și-a asumat responsabilitatea pentru rolul său într-o teribilă nedreptate istorică și și-a exprimat regretul profund și scuzele sincere pentru prejudiciile cauzate de sacrificarea qimmiit în Nunavik”, a declarat Anandasangaree.
Mii de câini de sanie au fost împușcați de Royal Canadian Mounted Police (RCMP) și de alte autorități în așezările inuite începând cu mijlocul anilor 1950, a declarat Pita Aatami, președintele Makivvik, organizația care reprezintă inuiții din Quebec.
Echipele de câini de sanie făceau parte integrantă din cultura și tradițiile de vânătoare ale inuiților, permițând deplasarea rapidă prin vastele peisaje înghețate din nordul îndepărtat al Canadei. De asemenea, ele erau esențiale în vânătoarea de foci și caribu.
Uciderea nejustificată a câinilor de sanie a condus la insecuritate alimentară și economică pentru inuiții din Nunavik și la pierderea modalităților tradiționale de acces la terenuri și a provocat răni emoționale profunde și de durată, a afirmat guvernul într-o declarație.
„Independența le-a fost luată, nu mai puteau ieși pe pământ și nu mai existau mijloace de vânătoare”, a declarat Aatami pentru Reuters într-un interviu telefonic, adăugând că scuzele și despăgubirile sunt așteptate de mult timp.
„A fost o traumă intergenerațională și a fost nevoie de 25 de ani din viața mea pentru a ajunge aici”, a spus el.
RCMP a lansat o investigație internă privind sacrificarea câinilor de sanie în 2006 și s-a absolvit de orice infracțiune, declarând că uciderile au fost făcute în interesul siguranței publice.
Dar Aatami și alți lideri inuiți spun că câinii au fost împușcați pentru a păstra inuiții, în mare parte nomazi, în comunitățile stabilite și au comparat uciderile cu alte efecte majore ale colonizării, inclusiv relocarea familiilor în alte părți ale Canadei și forțarea de a trimite copiii la școlile rezidențiale.
În 2011, guvernul din Quebec și-a cerut scuze pentru măcelărirea câinilor care a avut loc în Nunavik de către poliție și guvern în anii 1950 și 1960.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.