G4Media.ro

Canada își sporește capacitățile de apărare din Arctica, în colaborare cu Statele…

sursa foto: Facebook/ Canadian Armed Forces

Canada își sporește capacitățile de apărare din Arctica, în colaborare cu Statele Unite/ 3,6 miliarde de euro pentru radare moderne la sol și prin satelit

Ministrul canadian al apărării a anunţat luni modernizarea apărării antiaeriene şi antirachetă din Arctica, în colaborare cu Statele Unite, transmite AFP, citată de Agerpres.

Potrivit ministrului Anita Anand, noile măsuri sunt justificate de ameninţările militare tot mai mari din partea Rusiei şi de apariţia unor noi tehnologii inamice, precum rachetele hipersonice.

Într-o conferinţă de presă organizată la cea mai mare bază aeriană din Canada, situată în oraşul Trenton din Ontario, ministrul a anunţat deblocarea unui buget de 4,9 miliarde de dolari canadieni (3,6 miliarde de euro) pe parcursul a şase ani.

Fondurile vor fi cheltuite pentru instalarea de radare la sol şi prin satelit, capabile să detecteze bombardiere sau rachete, precum şi reţele de senzori cu „capacităţi clasificate” pentru a monitoriza evenimentele aeriene şi maritime din Arctica până pe continent.

Programul se înscrie în intenţia de modernizare a Comandamentului de apărare aerospaţială din America de Nord (NORAD) şi a sistemelor sale de avertizare timpurie. O modernizare pe care invadarea Ucrainei de către Rusia a accelerat-o.

Aceste sisteme vor înlocui vechiul sistem de avertizare nordic din perioada războiului rece – 50 de staţii radar cu rază scurtă şi lungă de acţiune amplasate în Alaska -, care nu mai sunt capabile să detecteze rachetele moderne.

„Pe măsură ce regimurile autocratice ameninţă ordinea internaţională bazată pe statul de drept care ne-a protejat de zeci de ani şi pe măsură ce concurenţii noştri dezvoltă noi tehnologii, cum ar fi arme hipersonice şi rachete de croazieră, devine urgentă modernizarea capacităţilor canadiene ale NORAD”, a spus Anita Anand.

Aceste investiţii reprezintă pentru Canada „cea mai semnificativă modernizare în aproape patru decenii”, a adăugat ea.

La rândul lor, SUA au stabilit deja un nou buget pentru apărarea continentală.

În luna martie, guvernul canadian şi-a anunţat intenţia de a cumpăra 88 de avioane de luptă americane F-35 pentru a-şi înnoi flota. Principalul lor rol va fi acela de a patrula în nordul îndepărtat al Canadei.

sursa foto: Facebook/ Canadian Armed Forces

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Din pacate o Rusie care isi risipeste armata intr-un conflict regional, nu poate decat sa incurajeze alte puteri sa se inarmeze si sa-si incerce si ele propriile puteri… Raman pe scena internationala China, SUA si mici puteri europene.

  2. Cine nu are arme moderne, e carne de tun. Armele inteligente vor face diferenta pe campul de lupta. Rusia se bazeaza inca pe arme din anii 70-80, deci nu putem vorbi despre o „lume multipolara”, cum le place lor sa spuna.