G4Media.ro

Canada plătește despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari, după ce timp…

Canada plătește despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari, după ce timp de aproape un secol 150.000 de copii indigeni au fost internați forța în institute religioase

În cadrul unui acord istoric, Canada a acceptat să plătească aproape 3 miliarde de dolari canadieni compensații către popoarele indigene pentru a „repara” un secol de abuzuri suferite de mii de copii internați cu forța în internate religioase, transmite boursorama.com.

Guvernul lui Justin Trudeau a anunțat sâmbătă un acord cu 325 de comunități indigene pentru a le despăgubi cu 2,8 miliarde de dolari canadieni (aproximativ 2,1 miliarde de dolari americani) pentru abuzurile suferite între sfârșitul secolului al XIX-lea și anii 1990.

„Canada s-a angajat să repare răul colectiv cauzat de sistemul școlilor rezidențiale și de pierderea limbii, culturii și moștenirii”, a precizat Ministerul pentru Relații între Coroană și indigeni, într-un comunicat.

Timp de aproape un secol, aproximativ 150.000 de copii indigeni au fost luați de lângă familiile lor și înscriși cu forța în 139 de școli rezidențiale, adesea conduse de Biserica Catolică, din întreaga țară, unde au fost separați de familiile, limba și cultura lor.

Mii de oameni nu s-au mai întors niciodată, iar până în ultimii ani, investigațiile au trebuit să facă lumină asupra tragicului trecut colonial al acestui fost teritoriu al Imperiului Britanic.

„Proces de vindecare”

Suma record de bani anunțată sâmbătă este menită să compenseze aceste 325 de comunități din vestul Canadei pentru „revitalizarea educației, culturii și limbii aborigene pentru a-i sprijini pe supraviețuitori în procesul de vindecare și reconectarea cu moștenirea lor”, potrivit comunicatului oficial.

În ultimii doi ani, acest trecut colonial întunecat a reapărut, deoarece au fost descoperite morminte de copii în apropierea instituțiilor în care copiii indigeni au fost internați cu forța.

Au fost identificate deja peste 1.300 de morminte, cele mai recente fiind identificate în urmă cu aproximativ zece zile.

În Lebret, Saskatchewan, o scanare a descoperit aproape „2.000 de zone suspecte” care trebuie investigate în detaliu, a anunțat comunitatea Star Blanket Cree în 12 ianuarie.

În această comunitate din vestul Canadei a fost deja identificat un fragment din maxilarul unui copil care datează de aproximativ 125 de ani.

„Canada a avut nevoie de mult prea mult timp pentru a-și accepta istoria, pentru a accepta genocidul pe care l-a comis și pentru a recunoaște răul colectiv făcut națiunilor noastre de către sistemul școlilor rezidențiale”, a declarat Garry Feschuk, fost șef al Națiunii Shishalh și unul dintre liderii acțiunii colective, afirmând că „această înțelegere este un prim pas bun”.

„Impactul merge dincolo de generația mea. Va fi nevoie de multe generații pentru a se vindeca”, a declarat Shane Gottfriedson, fost lider al Tk’emlúps te Secwépemc.

„Genocid cultural”

„Toți supraviețuitorii merită dreptate și despăgubiri”, a recunoscut Marc Miller, ministrul federal al relațiilor dintre Coroană și populațiile indigene.

Termenii exacți ai plății celor 2,8 miliarde de dolari canadieni vor fi stabiliți de Curtea Federală pe 27 februarie.

S-a stabilit deja că 200.000 de dolari canadieni (aproximativ 150.000 de dolari americani) vor fi plătiți fiecărei persoane care a înaintat acest recurs colectiv prin intermediul „fondurilor inițiale de pornire, care totalizează 325 de milioane de dolari canadieni”.

„Fiecare membru al litigiului colectiv va primi o parte din venitul anual de investiții disponibil”, se arată în comunicat.

„Acest acord vizează luarea de măsuri pentru a repara daunele care au fost aduse națiunilor noastre”, a insistat Shane Gottfriedson, reamintind că „națiunile noastre au intentat acest proces pentru că am văzut efectele devastatoare ale școlilor rezidențiale asupra tuturor” indigenilor canadieni.

În 2015, o comisie națională de anchetă a calificat sistemul de școli rezidențiale drept un „genocid cultural”.

În timpul unei vizite în Canada, în iulie, Papa Francisc a cerut „iertare pentru răul” făcut în timpul deceniilor de școli rezidențiale pentru indigeni, spunând că a fost „mâhnit” de aceste practici, în ciuda faptului că ele erau încurajate de doctrinele Bisericii Catolice la acea vreme.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Oare BOR cat ar trebui sa plateasca despagubiri pentru 500 de ani in care a folosit pentru munci sclavi romi?

  2. Oare BOR cat ar trebui sa plateasca despagubiri pentru 500 de ani in care a folosit pentru munci robi romi?

  3. Oare BOR cat ar trebui sa plateasca despagubiri pentru 500 de ani in care a folosit pentru munci robi romi?

  4. Si, in acelasi timp, construieste baraje pe terenurile amerindienilor. Ipocrizie totala!

  5. dar oare când va despăgubi moscova sutele de milioane de oameni îndoctrinaţi forţat timp de aproape jumătate secol cu spurcatul marxism-leninism?

  6. Democație… drepturile omului…. alegeri libere… credință din convingere… și astea toate tocmai de la o republică ce se vrea recunoscută pentru măreția ei!

  7. Colonialismul are mulți scheleți prin dulap, mai ales când a mers mâna-n mâna cu religia. Vezi catolicismul evului mediu sau politica de apartheid din Africa de Sud, sau perioada colonială a Angliei în India și exemplele pot continua. Reparațiile materiale vin din dorința spălării unei imagini grotești. Așa s-au îmbogățit anumite popoare, care acum pozează în campioni ai democrației și drepturilor omului.