Canada: Schimbările propuse de Guvernul Trudeau la sistemul de imigrație, considerate „devastatoare” pentru refugiați
Guvernul liberal al premierului Justin Trudeau este criticat vehement pentru schimbările majore pe care dorește să le facă în sistemul de imigrație din Canada, după ce a anunțat că intenționează să modifice legea pentru a face mai dificil ca solicitanții de azil respinși de țări precum Statele Unite să depună cereri de refugiați pe teritoriul canadian.
Amnesty International, Canadian Association of Refugee Lawyers și Canadian Council for Refugees sunt doar câteva dintre organizațiile care au afirmat că modificările vor avea „un efect devastator” pentru solicitanții de azil.
Analiștii cred că decizia Guvernului Trudeau de a efectua aceste schimbări arată eșecul politicilor sale de imigrație, mai ales în contextul în care actualul premier canadian s-a descris mereu drept un susținător al imigranților și a încurajat constant solicitanții de azil refuzați de Administrația Trump să meargă în Canada.
La începutul acestei săptămâni, liberalii au introdus modificările privind Immigration and Refugee Protection Act în proiectul de lege privind bugetul.
Potrivit acestora, noile amendamente ar permite ofițerilor de imigrare de la frontieră să respingă cererile de refugiat dacă solicitantul de azil a făcut deja o solicitare într-o altă țară care are cu Canada un acord privind schimbul de informații privind imigrația.
Aceste acorduri includ țări ca Statele Unite, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă.
Conform noilor reglementări, solicitantul de azil nu ar mai avea dreptul la o audiere orală cu oficialii din domeniul imigrației, iar solicitarea sa nu va putea fi depusă în apel la un tribunal independent.
În schimb, reclamanții respinși vor avea dreptul să prezinte o evaluare scrisă legată de riscurile generate de îndepărtarea lor din Canada, despre care însă avocatul Kevin Wiener a spus, citat de BBC, că are o rată de succes de doar 3%.
„Mă aștept ca aceasta să fie o schimbare majoră pentru sistemul de refugiați din Canada și sunt surprins să văd că este îngropată într-un proiect de lege a bugetului,” a declarat el.
„Dacă ofițerii din domeniul imigrației vor fi noii factori de decizie din prima linie pentru un volum mare de cereri depuse de refugiați, atunci guvernul trebuie să se asigure că aceștia fac o treabă mai bună pentru a oferi un proces echitabil și rezonabil de luare a deciziilor,” a adăugat avocatul canadian.
Autoritățile canadiene vor respinge, de asemenea, și cererile persoanelor care au făcut deja solicitări nereușite în Canada, care au fost considerate inadmisibile din cauza cazierului lor judiciar sau cărora li s-a acordat protecție în altă țară. Justificarea oficialilor canadieni se bazează pe convingerea că sistemul de refugiați din Canada este foarte similar cu cel din Statele Unite, astfel încât orice persoană e respinsă de americani va fi, foarte probabil, respinsă și de autoritățile canadiene.
Solicitanții de azil care nu sunt eligibili pentru a face cereri în Canada nu vor fi neapărat deportați în țara lor. Aceștia vor fi supuși unor evaluări ale riscurilor pentru a determina dacă este în siguranță să fie trimiși înapoi în țările lor de origine, însă noile modificări elimină dreptul legal ca cererile lor de refugiați să fie evaluate de către un tribunal independent.
Decizia guvernului liberal de la Ottawa a venit în contextul în care mii de solicitanți de azil au traversat frontiera americano-canadiană după ce cererile lor au fost respinse în SUA.
Situația acestora a devenit în ultimii ani o problemă politică majoră în Canada, iar ministrul pentru Securitatea Frontierelor, Bill Blair, a afirmat că, prin noile modificări, Ottawa încearcă să împiedice refugiații să „cumpere” dreptul la azil acolo unde reușesc.
Potrivit informațiilor, aproximativ 20.000 de solicitanți de azil au trecut granița sudică a Canadei în 2018, mulți dintre aceștia făcând deja cereri de refugiați în SUA.
Autoritățile canadiene au anunțat că, în acest moment, există depuse peste 200.000 de cereri de azil, iar timpul de așteptare pentru o audiere în fața Consiliului pentru refugiați din Canada a crescut până la o medie de 20 de luni.
Municipalitățile aflate în apropierea graniței cu Statele Unite, în special în provincia Quebec, au transformat stadioane vechi și centre comunitare în facilități de locuit pentru refugiații care așteaptă ca cererile lor să fie procesate.
În plus, situația zecilor de mii de solicitanți de azil a provocat tensiuni între guvernul federal de la Ottawa și guvernele municipale și provinciale, care s-au plâns de subfinanțarea serviciilor acordate refugiaților. În bugetul din acest an, Guvernul Trudeau a promis că va cheltui mai mult de 1 miliard de dolari pentru serviciile de frontieră în următorii cinci ani.
Modificările, criticate virulent. Schimbările propuse de Guvernul Trudeau la sistemul de imigrație au fost criticate imediat de către diferite asociații de avocați și pentru apărarea drepturilor omului, care i-au cerut premierului liberal să retragă modificările legilor privind azilul, despre care au spus că sunt „aspre” și „inutile.”
Amnesty International, The Canadian Association of Refugee Lawyers, Canadian Council for Refugees și alte asociații civice i-au trimis o scrisoare comună premierului Trudeau în care afirmă că modificările legislative propuse ar elimina protecția drepturilor omului pentru refugiații vulnerabili.
Aceste cazuri implică riscuri incredibil de mari pentru reclamanți, inclusiv chestiuni de persecuție și tortură, de a putea trăi în mod liber în funcție de identitatea și cultura lor, cu protecția drepturilor fundamentale ale omului și chiar a chestiunilor legate de viață și de moarte, se afirmă în scrisoare.
Apărătorii drepturilor refugiaților și avocați canadieni au declarat că schimbările propuse de guvern ar avea un impact „devastator” asupra persoanelor care solicită azil în Canada, deoarece ar elimina capacitatea lor de a-și susține cazurile în audieri orale complete în fața Immigration and Refugee Board, agenția care procesează cererile azilanților.
Scrisoarea asociațiilor pentru apărarea drepturilor omului numește justificările autorităților canadiene vizând aceste modificări drept „simpliste,” „inexacte” și „ofensatoare,” criticând faptul că propunerile au fost „îngropate în mod nedemocratic” în proiectul de buget, care are aproape 400 de pagini.
Chestiunile legate de drepturile omului nu trebuie incluse în legea bugetului, ci discutate în Parlament, susțin organizațiile civice.
Asociațiile au cerut lui Trudeau să retragă propunerile privind azilul din legea de buget, afirmând că ele reprezintă „un atac devastator” împotriva drepturilor refugiaților și solicitanților de azil din Canada.
Trudeau, ținta acuzațiilor. Opoziția parlamentară și analiști independenți susțin că decizia Guvernului Trudeau de a efectua aceste modificări arată eșecul politicilor sale de imigrație, mai ales în contextul în care actualul premier canadian s-a descris mereu drept un susținător al imigranților și a încurajat constant solicitanții de azil refuzați de Administrația Trump să meargă în Canada.
Aceștia au făcut referire la promisiunile făcute de Trudeau în timpul campaniei electorale din 2015, în urma cărora a ajuns la putere, când el s-a prezentat drept un apărător al refugiaților și solicitanților de azil.
Ulterior, în calitate de premier al Canadei, el a promovat politici similare. De exemplu, pe 28 ianuarie 2017, premierul Trudeau transmitea pe reţeaua Twitter un mesaj adresat refugiaţilor: „Pentru cei care fug de persecuție, teroare și război, canadienii vă vor primi, indiferent de credința voastră. Diversitatea este forța noastră. #WelcomeToCanada.”
Mesajul venea la doar o zi după ce preşedintele Trump emisese un ordin executiv care interzicea intrarea în Statele Unite refugiaților și vizitatorilor din țări majoritar musulmane – Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.
Mesajul lui Trudeau a fost interpretat la vremea respectivă ca un răspuns pur liberal, de acceptare şi toleranţă, la decizia preşedintelui Trump de a bloca accesul în America unor comunităţi doar din cauza religiei lor.
Aproape peste noapte, anunţul premierului canadian a devenit un crez pentru cei care propovăduiesc diversitatea, globalizarea şi multiculturalismul.
Politicieni, analişti şi organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au salutat atunci la unison decizia liderului canadian a cărui declaraţie lăsa să se înţeleagă că Ottawa îi va primi cu braţele deschise pe toţi cei care primiseră interdicţie de a intra în Statele Unite.
La doi ani după acel mesaj, care a devenit viral şi l-a transformat pe prim-ministrul de la Ottawa într-un favorit al presei liberale din întreaga lume, sistemul de imigraţie din Canada este însă copleşit din cauza zecilor de mii de cereri de azil, iar oficialii nu reuşesc să găsească soluţia ideală la situaţia creată.
Între timp, atitudinea autorităților de la Ottawa şi a publicului canadian faţă de solicitanţii de azil s-a modificat și ea dramatic.
Într-o analiză din primăvara trecută am explicat schimbarea de percepție a canadienilor față de refugiații care cer azil în țara nord-americană.
Sub presiunea timpului şi a numărului tot mai mare de azilanţi care ajung la graniţele sale, autoritățile din Canada încearcă acum să schimbe din mers o politică care a făcut-o renumită în întreaga lume, însă eforturile Guvernului Trudeau sunt, așa cum am văzut, departe de promisiunile făcute în campania electorală trecută.
Surse: BBC, CBC, Global News
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.