G4Media.ro

Canada: Zeci de școli au raportat cazuri de COVID-19 la doar câteva…

Canada: Zeci de școli au raportat cazuri de COVID-19 la doar câteva zile după reluarea cursurilor

Zeci de școli din Quebec, provincia francofonă care a fost prima din Canada unde școlile au fost redeschise fizic, au înregistrat cazuri de infectări cu coronavirus printre elevi și profesori în primele câteva zile de funcționare, o situație care complică planul guvernului provincial privind reluarea completă a cursurilor și, în același timp, pune sub semnul întrebării redeschiderea în siguranță a instituțiilor de învățământ în restul regiunilor canadiene.

Până marți după-amiaza, guvernul a anunțat că cel puțin 120 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 au fost raportate în peste 70 de școli din provincie, în timp ce o numărătoare realizată de un site independent indică infectări în cel puțin 193 de școli. Apariția cazurilor de îmbolnăviri a făcut ca părinții și profesorii care s-au opus reluării fizice a cursurilor să critice din nou decizia guvernului local de redeschidere a școlilor.

Guvernul condus de premierul François Legault a anunțat marți că, după actualizarea listei sale oficiale, Quebec raportează 118 cazuri de COVID-19 în 70 de școli din întreaga provincie.

Ministrul educației din Quebec, Jean-Francois Roberge, a precizat că îmbolnăviri cu COVID-19 la alte 50 de școli sunt în „proces de validare”.

Prima numărătoare publică, anunțată vinerea trecută, a inclus 47 de instituții de învățământ care au raportat cazuri în rândul angajaților sau elevilor până pe 3 septembrie. Noul bilanț include școlile care au prezentat rapoarte până pe 4 septembrie.

Oficialii din Quebec au decis să facă publică lista de școli cu cazuri de COVID-19 în urma criticilor părinților care au spus că este dreptul lor să fie informați. De altfel, unul dintre părinții a creat propria sa listă de școli cu persoane infectate, unde, până miercuri la prânz, erau incluse 193 de școli, aproape dublu față de numărul raportat de guvern.

Olivier Drouin a afirmat că pagina sa electronică, intitulată Covid Ecoles Quebec, a fost creată după ce el și-a pierdut încrederea că autoritățile vor raporta numărul total de cazuri. Canadianul a afirmat că ideea de a prezenta cazurile confirmate de îmbolnăviri în școli cu ajutorul unei hărți i-a venit în vară, cu câteva zile înainte de începerea cursurilor, din cauza felului în care guvernul din Quebec a gestionat pandemia, precum și a lipsei de transparență în ceea ce privește raportarea datelor.

Până în august, „am ajuns la concluzia că mergem spre un al doilea val de infectări și copiii noștri vor fi parte dintr-un experiment,” a declarat Drouin pentru CTV News. „Am vrut să înregistrez datele de la sursă și să le pun la dispoziția tuturor părinților și profesorilor, pentru ca aceștia să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la revenirea la școală” a copiilor lor.

Drouin, care are două fete de vârstă școlară, a spus că nu este împotriva reîntoarcerii copiilor la școală, dar că dorește luarea mai multor măsuri de siguranță, inclusiv reducerea dimensiunilor clasei, îmbunătățirea ventilației, obligativitatea purtării măștilor la cursuri și oferirea pentru mai multe persoane a opțiunii de învățare la distanță.

Pagina creată de Drouin permite părinților să trimită informații despre cazurile de COVID-19 din școlile frecventate de copiii lor, iar confirmarea acestora este făcută atât prin articolele de presă care le menționează, precum și prin scrisoarea oficială pe care părinții din instituțiile de învățământ afectate o primesc de la direcțiunea școlii.

Înștiințarea oficială

De altfel, această scrisoare de înștiințare a părinților de către conducerea școlii respective este obligatorie în Quebec. Conform procedurii, conducerea instituției de învățământ anunță în primul rând părinții elevilor care au intrat în contact cu persoana infectată că, pentru a limita transmiterea infecției, ei trebuie să-și țină copilul acasă, să contacteze o linie telefonică de urgență și să urmeze instrucțiunile autorităților de sănătate publică.

O scrisoare oficială în care este anunțat prezența cazurilor de COVID-19 în școală este trimisă apoi părinților tuturor elevilor din instituția de învățământ, care sunt rugați să înștiințeze autoritățile dacă copilul lor prezintă una sau mai multe din următoarele simptome: febră (temperatura de 38,1 ° C sau mai mult), pierderea gustului și a mirosului, tuse (nouă sau agravată), dificultăți de respirație, dureri de stomac, vărsături, diaree, durere de gât, congestie sau curgerea nasului, oboseala mare, pierderea semnificativă a poftei de mâncare, dureri musculare generalizate fără legătură cu efortul fizic.

Interesant de menționat este faptul că școlile unde se înregistrează cazuri de COVID-19 rămân deschide, conducerea școlii colaborând cu inspectoratul școlar și cu oficialii din domeniul sănătății ca „să aplice în continuare toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea în continuare” a infecțiilor.

O decizie riscantă

Așa cum am scris recent, la sfârșitul lunii august, provincia Quebec a devenit prima din Canada unde școlile au fost redeschise fizic. Reluarea cursurilor în clase este parte a unui plan agresiv al guvernului provincial prin care elevii din ciclurile primare și secundare (echivalentul clasei 0 până la clasa a 11-a în România) au revenit în școli.

Revenirea obligatorie a elevilor în sălile de clasă a fost făcută în contextul unor măsuri speciale luate de autorități: fiecare clasă este „o bulă” separată (ideea fiind că cu cât se limitează contactele unui elev, cu atât va fi mai ușor să se urmărească contactele și să se reducă riscul transmiterii ulterioare), copiii sunt dezinfectați pe mâini de cel puțin șase-șapte ori pe zi, purtarea măștilor de protecție de către elevi nu este obligatorie, însă profesorii sunt obligați să le poarte (la acestea se adaugă, în unele cazuri, și viziere de plastic), interacțiunea copiilor este limitată, spațiile de joacă în curți sunt separate pentru fiecare grupă de elevi, iar accesul părinților în interiorul instituțiilor de învățământ este interzis.

Unele asociații de părinții și profesori au continuat însă să conteste decizia guvernului provincial de reluare fizică a cursurilor, acuzând lipsa de pregătire și riscurile pentru sănătatea elevilor, a educatorilor și a comunitățiilor. Ei s-au referit la faptul că Quebec a fost epicentrul infecțiilor cu COVID-19 din Canada, provincia francofonă înregistrând atât cel mai mare număr de pacienți, cât și cele mai multe decese din țara nord-americană.

În acest context, apariția cazurilor de infectări cu noul coronavirus nu va face altceva decât să complice planul guvernului provincial privind reluarea completă a cursurilor.

G4Media.ro a scris că sute de învățători și profesori au criticat planurile autorităților de a reveni în școli, situația fiind valabilă atât în cazul inspectoratelor școlare francofone, cât și a celor anglofone. Guvernul provinciei Quebec și-a bazat politica, considerată riscantă de unele voci, pe credința că școlarizarea fizică este mai eficientă și se poate face în condiții de siguranță. Premierul Legault a dat ca exemplu redeschiderea parțială a unor școli din provincie în această primăvară, când s-au înregistrat doar câteva zeci de cazuri de infecții în școli unde prezența a fost voluntară.

Politica relativ flexibilă a guvernului provincial privind măștile a fost, de asemenea, criticată de unii părinți și profesori, care au cerut vehement ca acestea să fie obligatorii. De altfel, peste 100 de medici și oameni de știință au semnat recent o scrisoare deschisă prin care solicită măsuri de siguranță mai dure în școli, inclusiv măști obligatorii, distanțarea fizică în sălile de clasă și obligarea școlilor de a testa copiii pentru simptome de virus.

În plus, numeroși părinți au contestat decizia autorităților de a nu permite copiilor să își continue educația în mod exclusiv online. Medicii au raportat mai multe cazuri în care părinții au încercat să facă rost de scutiri medicale pentru copiii lor, fără succes însă. Un avocat proeminent din Montreal, Julius Grey, a depus o contestație legală în numele părinților care doresc să aibă opțiunea de a-și înscrie copiii la cursuri de învățare online fără o scutire de la doctorul de familie (așa cum este cazul în provincia Ontario). Gray susține că, lipsindu-i pe părinți de această alegere, planul guvernului din Quebec încalcă dreptul acestora de a lua decizii legate de sănătatea și siguranța copiilor lor.

În sfârșit, numărul mare de infectări din școlile din Quebec pune sub semnul întrebării redeschiderea în siguranță a școlilor în restul Canadei. Oficialii din aceste provincii sunt puși acum în fața unei dileme: dacă să dea undă verde reluării fizice a cursurilor în următoarele zile, așa cum plănuiseră inițial, sau să continue să urmărească ce se întâmplă în Quebec înainte de a permite elevilor să revină în clase? Unii experți afirmă că riscul transmiterii virusului de către elevi este mare, iar situația este agravată și de faptul că, după o perioadă în care părea că se stabilizase, numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în Canada. Până miercuri, țara nord-americană a înregistrat 133.980 de cazuri de pacienți infectați (cu 329 de cazuri mai mult decât în ziua precedentă), din care 117.939 s-au vindecat. Cel puțin 9.154 de canadieni au murit din cauza COVID-19, conform datelor publicate de John Hopkins University.

Surse: Global News, CTVNews, CBC

Foto: G4Media.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. S-au intors din vacante, este normal sa transmita virusul. Lumea face o confuzie intre situatia din Iunie cand scolile s-au redeschis dupa lock -down si tota lumea venea de acasa, din izolare si, situatia de acum cand foarte multi se intorc din vacante (Europa, SUA, zone rosii, etc). Nu este acelasi lucru.

  2. @mina, noapte buna! Scoala se poate si on-online, fara probleme, dar nu se vrea acest lucru.

  3. Și la noi vor avea iohannis&co pe conștiință pe toți bunicii și părinții care se vor infecta de la copii. Începerea școlii fizic trebuie amânată, copiii nu au conștiința dezvoltată a unui adult normal la cap. Ei nu respectă nicio regulă, pt că așa sunt copiii și adolescenții. Genocid va fi după alegeri.