G4Media.ro

Canadienii de la Gabriel Resources obţin suspendarea provizorie a deciziei prin care…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Ovidiu Matiu

Canadienii de la Gabriel Resources obţin suspendarea provizorie a deciziei prin care au pierdut procesul cu România, pe durata deliberărilor asupra solicitării de anulare

Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a decis suspendarea provizorie a executării hotărârii prin care Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), a pierdut procesul intentat României, transmite News.ro.

ICSID a anunţat că a înregistrat solicitarea Gabriel Resources, de anulare a deciziei favorabile României, şi că a notificat părţile cu privire la suspendarea provizorie a executării acesteia, pe durata deliberărilor asupra solicitării de anulare, conform Profit.ro.

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat, a anunţat în 8 iulie că a depus o cerere prin care solicită anularea hotărârii Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID), pronunţată la 8 martie 2024, în cadrul procedurii sale de arbitraj de lungă durată împotriva României, inclusiv suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României, potrivit unui comunicat publicat luni de companie.

Cererea depusă la ICSID (”Cerere de anulare”) stabileşte motivele prevăzute la articolul 52 din Convenţia ICSID care justifică anularea Deciziei arbitrale. În special, cererea de anulare explică că Decizia arbitrală trebuie anulată din cauza viciilor fatale ale constituirii tribunalului ICSID, având în vedere că doi dintre arbitrii care au pronunţat decizia majoritară, prof. Pierre Tercier şi prof. Zachary Douglas, nu aveau calităţile de independenţă şi imparţialitate pe care le cere Convenţia ICSID şi nu a dezvăluit în mod adecvat relaţiile dintre ei şi cu părţile implicate în caz, inclusiv avocatul României.

Cererea de anulare explică faptul că, în plus, decizia majorităţii privind răspunderea este viciată fatal în multiple aspecte care necesită separat anularea ei, inclusiv excese vădite de putere prin nerespectarea legii aplicabile, multiple abateri grave de la regulile fundamentale de procedură şi omisiuni de declarare a motivelor deciziilor luate cu privire la câteva dintre cele mai fundamentale aspecte ale revendicărilor prezentate.

O acţiune în anulare este audiată şi decisă de ”un comitet ad-hoc” format din trei membri, numit de preşedintele Consiliului de administraţie al ICSID.

Gabriel Resources a solicitat Preşedintelui Consiliului de Administraţie să obţină o recomandare de la Secretarul General al Curţii Permanente de Arbitraj cu privire la selecţia membrilor comitetului ad-hoc, având în vedere preocupările privind conflictele de interese reale şi potenţiale în cadrul ICSID.

În cererea de anulare, în conformitate cu articolul 52(5) din Convenţia ICSID, Gabriel a solicitat, de asemenea, suspendarea executării cheltuielilor de judecată acordate României.

În urma unei cereri de anulare, o suspendare provizorie a executării unei hotărâri se acordă automat, la cerere, până la constituirea comitetului ad-hoc.

Procesul de anulare prevăzut de Convenţia ICSID nu este o contestare a fondului Deciziei arbitrale, ci o procedură care, dacă va avea succes, ar stinge Decizia arbitrală, inclusiv cheltuielile de judecată acordate.

În data de 8 martie, ICSID a anunţat că a dat dreptate României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roşia Montană, în care compania ar fi urmat să exploateze resursele de aur din această zonă. Gabriel Resources cerea despăgubiri de 6,7 miliarde euro. Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roşia Montană. Din contră, România urmează să recupereze cheltuieli de judecată de circa 10 milioane de dolari. Gabriel Resources a anunţat că intenţionează să conteste decizia arbitrală şi va depune cererea până la data de 7 iulie. În luna aprilie, acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Gabriel Resources contestă sechestrul pus pe acţiunile RMGC în contul datoriei de aproximativ 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are faţă de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câştigării procesului desfăşurat la Washington.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. hai luati viteza baietii. faceti rost de bani pentru despagubiri