Canalul Bîstroe, drepturile comunității românești din Ucraina sau nemulțumirile fermierilor români și cerealele ucrainene, temele discutate la ultima convorbire telefonică între miniștrii de Externe ai României și Ucrainei
Canalul Bîstroe, drepturile comunității românești din Ucraina sau nemulțumirile fermierilor români și cerealele ucrainene s-au aflat printre temele discutate la ultima convorbire telefonică între miniștrii de Externe ai României și Ucrainei, conform unui comunicat de presă transmis miercuri de Ministerul Afacerilor Externe.
Bogdan Aurescu și Dmitro Kuleba au discutat miercuri la telefon, ocazie cu care ministrul ucrainean de Externe a transmis că, din cauza „evoluțiilor de ultimă oră legate de cursul războiului”, nu mai poate ajunge la Conferința privind Securitatea Mării Negre sub egida Platformei Internaționale Crimeea de la București, însă va participa prn videoconferință.
Ministerul român de Externe a precizat că ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, în cadrul discuției telefonice, importanța unui dialog constructiv și deschis între cele două state în vederea identificării soluțiilor pentru gestionarea dosarelor aflate pe agenda bilaterală.
„În acest cadru, a mulțumit omologului ucrainean pentru dialogul constant, permanent pe care cei doi miniștri l-au avut în ultimele luni și pentru implicarea sa personală în facilitarea efectuării, în condiții de siguranță, a măsurătorilor tehnice pe brațele Chilia și Bâstroe ale Dunării. Cei doi miniștri au discutat totodată despre pașii următori în acest proces, respectiv interpretarea datelor culese la nivelul instituțiilor responsabile și, ulterior, evaluarea dacă a existat un impact de mediu, precum și stabilirea unor concluzii factuale, pe baza cărora vor putea fi decise eventuale măsuri în plan bilateral. Astfel, în cursul convorbirii cei doi înalți oficiali au convenit să încurajeze, în continuare, dialogul direct între autoritățile responsabile și să îl faciliteze inclusiv prin păstrarea unui dialog politico-diplomatic apropiat”.
Referitor la subiectul protecției drepturilor persoanelor aparținând comunității românești din Ucraina, respectiv comunității ucrainene din România, miniștrii român și ucrainean s-au referit la dialogul instituțional la nivel de experți între cele două țări, care s-a desfășurat în baza celor convenite între cei doi miniștri de externe în ianuarie 2023, în vederea obținerii de rezultate concrete, în ceea ce privește prezervarea și promovarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând celor două comunități.
„Ministrul Aurescu și ministrul Kuleba au agreat continuarea discuțiilor într-un ritm susținut, iar ministrul Kuleba s-a angajat să susțină implicarea autorităților ucrainene în acest sens. Evocând demersurile recente ale Chișinăului de implementare a deciziilor Curții Constituționale din Republica Moldova privind denumirea corectă a limbii oficiale a acestui stat – limba română, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea ca autoritățile ucrainene să adopte măsurile necesare pentru recunoașterea inexistenței așa-zisei „limbi moldovenești””, se arată în comunicat.
Șeful diplomației române a evocat totodată facilitarea, de către țara noastră, a exportului a aproape 15 milioane de tone de cereale și alte produse agricole din Ucraina.
„Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să ofere întregul sprijin posibil Ucrainei în acest sens, în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă, atât timp cât va fi necesar. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat preocuparea Guvernului României de a găsi soluții pentru problemele întâmpinate de fermierii români ca urmare a intrării pe piața română a produselor ucrainene și a subliniat importanța asigurării riguroase a trasabilității produselor care tranzitează România, pentru a se asigura că toate produsele agricole destinate statelor terțe care intră în România vor ieși din țara noastră spre destinațiile stabilite din alte state. De asemenea, evocând discuțiile în curs între ministrul agriculturii din Polonia și ministrul agriculturii din Ucraina pe același subiect cu privire la produsele agricole ucrainene care intră pe piața polonă, a susținut, în discuția cu ministrul Kuleba, necesitatea identificării prin dialog bilateral a unor soluții practice. Ministrul Dmytro Kuleba a propus, în acest context, ca Ministerele Agriculturii din Ucraina și România să între în dialog direct pe acest subiect, ministerele de externe urmând să faciliteze aceste discuții între ministerele competente de linie. La scurt timp după discuția telefonică, ministrul Kuleba a confirmat disponibilitatea deplină a ministrului ucrainean al agriculturii în acest sens”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii