G4Media.ro

Cancelarul austriac denunţă contracte secrete în interiorul UE privind vaccinurile anti-COVID-19

sursa foto: Twitter/ Sebastian Kurz

Cancelarul austriac denunţă contracte secrete în interiorul UE privind vaccinurile anti-COVID-19

Cancelarul austriac a acuzat vineri anumite state membre ale Uniunii Europene (UE), fără a le numi, că au negociat în culise ”contracte” cu laboratoarele, ceea ce a dus la o repartizare inechitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 între ţări, transmite AFP.

”Există indicii potrivit cărora ar exista o instanţă, un bazar unde au fost încheiate acorduri suplimentare între statele membre şi companii farmaceutice”, a declarat în faţa presei Sebastian Kurz, care a avut un schimb de opinii pe acest subiect cu liderii belgian, grec, polonez, sloven şi ceh.

”Trebuie să vedem cine a semnat contractele”, a adăugat Kurz. El a subliniat că aceste contracte sunt ”secrete” şi că nu le va putea consulta, lansând şi un apel ”urgent la transparenţă totală”.

Potrivit cancelarului austriac, Malta va primi astfel ”până la de trei ori mai multe doze pe cap de locuitor decât Bulgaria” până în vară, iar Ţările de Jos vor obţine ”de două ori mai multe doze decât Croaţia până la finalul lui iunie”.

Uniunea Europeană a apărat existenţa unui astfel de mecanism. ”Comisia are ca punct de plecare distribuirea de doze pe baza populaţiei, dar statele membre pot cere să primească un vaccin în plus decât un altul”, a explicat Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al executivului comunitar.

”Aceste contacte pot interveni direct între un stat membru şi un laborator în particular în cadrul unui comitet director, după desfăşurarea de discuţii între toate statele membre”, a explicat el.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. De fiecare data cand vad poze cu acest baiat, cu mutra lui de fiu a doi veri, ma intreb cum este posibil ca Romania sa fie cumparata de handicapatii astia. Cum se ne spuna consanguinatul asta cum sa taiem copacul sau cum sa dam benzina la pompa?

    • Domnule nastase , ai uitat ca tu si cu ponta ati incheiat contractele paguboase cu austriecii ?
      Pai se poate ?!
      Apropo , acum faci poze cu dughin ?

    • Trebuie sa fii foarte prost sa crezi ca il iubesc pe Nastase. Comparativ, da, e mai bun decat Cocainomanul actual, dar si un ursulet de plus ar fi mai bun.

    • Cum sa nu te „iubesti” nastase ?
      La cat de repede ai activat un vocabular agresiv si specific trolilor rusi ,
      renumiti pentru informatii false despre UE , contracte secrete
      si nu numai ,
      raspandite pe canalele de socializare , e greu sa credem ca nu te iubesti .
      Oare nu sputnik imprastia si fake news
      despre Cîtu prin 2019 ? Si uite ca e bine domnul Cîtu ,
      spre dezamagirea ta ,
      in comparatie cu nastase alias ” dacian julien soros” , care s-a facut de toata rusinea .

  2. Deci țările care au bifat că vor mai mult AstraZeneca și mai puțin Pfizer și-au luat țeapă pentru că AstraZeneca scade livrările în mod neprevăzut.

    • Luati-va popcorn si o Cola pentru ca incepe show-ul european! Asadar, UE protejeaza unele state care ofera mai mult, iar pe altele le dezavantajeaza pe baza numarului de locuitori. Olanda are prioritate la vaccinare in fata Sloveniei pentru ca are mai multi locuitori „occidentali”. Doar n-o sa imunizeze Slovenia sau Croatia, iar Olanda sa ramana neimunizata. Bravo UE! Asteptam o reactie credibila.

    • Vaccinurile se distribuie proporțional cu numărul de cetățeni. România are 4% din cetățenii UE, deci va primi 4% din totalul vaccinurilor achiziționate. Acei 4% se împart pe mai multe luni și pe mai mulți furnizori, și fiecare țară are dreptul să comande de la cine vrea (Pfizer, Moderna, AZ), cât vrea în fiecare lună (în limita maximă a procentului), și când vrea (în limita stocurilor producătorilor). Asta e din cauză că țările au capacitate/viteză diferită de vaccinare și fiecare își face un grafic (în funcție de nr. de centre, de personal care să vaccineze, de doritori înscriși în platformă).

      Problema Olandei și a Bulgariei e că atunci când restul comandau Pfizer pentru luna ianuarie, ei stăteau relaxați că nu le trebuie atât de rapid și au preferat să comande mai mult la AZ (distribuție mai simplă datorită temperaturii ușor de asigurat, stabilitate mai mare la temperatura camerei, etc.). Acum AZ a anunțat că va livra doar 30%, iar țările care se bazau pe AZ sunt deja în urmă cu vaccinarea și trebuie să comande mai mult la Moderna și Pfizer.

      După cum bănuiești, comenzile nu se fac de pe o zi pe alta, deci Moderna și Pfizer dacă au confirmat livrări pentru restul țărilor, nu vor tăia acum din acele livrări ca să trimită în Olanda sau Bulgaria, pentru că nu e problema producătorilor să asigure echilibrul între state. Producătorii au primit comenzile, au agreat calendarul de livrări cu doritorii, și probabil mare parte din doze au fost rezervate. Nu e vina lor că unele țări n-au avut încredere în vaccinul lor și au preferat să rezerve la AZ care n-o să mai vină.

    • Jay draga , nu te mai obosi sa umfli gogosile lu’ putin pe aici .
      UE nu se ocupa cu „protejeaza unele state care ofera mai mult … ” .
      Si ce zici acolo ?!? Ca Olanda „ofera mai multi locuitori occidentali ” ?? Cui ofera Olanda olandezii ei ??
      Văleuu ! Te faci de rusine ! Lasa-l in colo de troll-ing ca numa’ ti-ai stricat imaginea .

  3. Vrajeala asta cu populatia trebuie amendata de statele membre. Adica toti suntem europeni si oameni pana la urma. UE este pentru unii muma, pentru altii ciuma?

  4. Vrajeala asta cu populatia trebuie amendata de statele membre. Adica toti suntem europeni si oameni pana la urma. UE este pentru unii muma, pentru altii ciuma?

  5. Stie el ceva, insa se preface ca nu înțelege. Fiecare tara din UE, are dreptul sa ceara fabricantului, mai multe (sau mai putine) vaccine, dintre cele 3 (PFZ, MOD, AZN) care au fost autorizate.
    In limita sumei totale (a nu fi depasita) de vaccinuri, alocate tarii respective.

    Un fel de Bula, baietasul aceste 😀 insa ii merge cu cei mai putin interesați de ceea ce se întâmplă.