G4Media.ro

Cancelarul austriac, înainte de vizita pe care o face luni în Bulgaria:…

Sursa: Facebook/ Karl Nehammer

Cancelarul austriac, înainte de vizita pe care o face luni în Bulgaria: Veto-ul Schengen rămâne în picioare / Nehammer a cerut ”sprijin total pentru România și Bulgaria”/ Sofia are nevoie „de un sprijin rapid şi serios la protejarea frontierei exterioare spre Turcia”

Cancelarul austriac Nehammer şi ministrul de interne vor efectua luni o vizită la graniţa bulgaro-turcă. Sofia are nevoie „de un sprijin rapid şi serios la protejarea frontierei exterioare spre Turcia” – consideră cancelarul federal, relatează agenția austriacă de presă APA, citată de Rador.

Austria îşi menţine opinia sa negativă faţă de spaţiul Schengen. Sâmbătă, înainte de vizita în Bulgaria, cancelarul federal Karl Nehammer a precizat: „Atâta vreme cât spaţiul Schengen nu funcţionează, iar Germania efectuează controale la frontieră în cazul altor ţări membre Schengen ca de exemplu Austria, nu putem lărgi acest spaţiu. În concluzie veto-ul Austriei faţă de Schengen rămâne în picioare până când situaţia se va schimba în mod radical.”

Nehammer şi ministrul austriac de interne Gerhard Karner se deplasează luni la frontiera bulgaro-turcă pentru o inspecţie locală. În decembrie Austria a respins din cauza migraţiei ilegale aderarea la spaţiul Schengen a Bulgariei şi României. Doar Croaţia a aderat de la începutul acestui an – conform propunerii Comisiei Europene – la spaţiul fără controale la frontiere.

Potrivit unei emisiuni difuzate înaintea vizitei, Nehammer a cerut „sprijin total pentru Bulgaria şi România şi, în sfârşit, acţiuni concrete din partea Comisiei Europene în vederea întăririi protecţiei frontierei exterioare. Bulgaria trebuie să ajungă în situaţia să aibă o protecţie a frontierei la fel de robustă cum este cea din Grecia. În acest scop trebuie puse la dispoziţie mijloacele necesare din bugetul UE.” A menţionat de asemenea că „trebuie să apăsăm şi mai mult pe frâna acordării de azil – nu doar în Austria, ci în întreaga Europă.” El a precizat că urmează să discute acest aspect şi cu preşedintele bulgar Rumen Radev în cadrul vizitei sale de la regiunea frontierei bulgaro-turce.

După cum a afirmat ministrul de interne Karner, „Sistemul Schengen este distrus. Bulgaria are nevoie de sprijin rapid şi serios în protejarea frontierei exterioare cu Turcia. În acest sens, gardul de la frontiera Greciei poate constitui un exemplu de urmat. Cifra ridicată a reţinerilor arată că sistemul este distrus. Câtă vreme acest sistem şi protecţia frontierei exterioare nu funcţionează, nu poate exista nicio extindere.”

Până acum Comisia UE s-a eschivat de la a pune la dispoziţie fonduri pentru ziduri, garduri şi sârmă ghimpată, vrând doar să susţină infrastructura de la frontieră. În decembrie instituţia afirma că Bulgariei îi revine decizia de a stabili mijloacele prin care urmează să-şi apere frontierele. În momentul de faţă, Frontex este prezent în Bulgaria cu 137 de membri şi echipament.

Cancelarul şi ministrul se declară nemulţumiţi de faptul că Bulgaria este lăsată singură în realizarea protecţiei celor 240 de kilometri de frontieră exterioară a UE spre Turcia. Mai ales că există şi înregistrări care demonstrează cât de uşor pot fi depăşite barierele existente la graniţa bulgaro-turcă.

În cadrul vizitei care va începe luni, cei doi politicieni austrieci se vor deplasa la frontieră împreună cu Radev şi cu ministrul bulgar de interne Ivan Demergiev. Conform planului, urmează să viziteze centrul regional de coordonare a poliţiei de frontieră de la oraşul Elhovo, iar la întoarcere la Sofia urmează o întâlnire cu primul ministru bulgar Galab Donev.

Sursa: Die Presse/ APA/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. „veto-ul Austriei faţă de Schengen rămâne în picioare…|

    Așteptăm declarațiile de la finalul vizitei, dar…

    După cum a remarcat autorul articolului, veto-ul Austriei NU a fost împotriva extinderii Spațiului Schengen, întrucât a susținut aderarea Croației, ci a fost împotriva României și Bulgariei.

    Apoi, nu plimbările domnului Nehammer sunt interesante, ci poziția Olandei, a cărei marionetă este Austria în chestiunea extinderii Schengen.

    Pe ministrul de interne al Olandei îmi doresc să îl văd în vizită în Bulgaria, sau în lojă împreună cu omologii bulgar și român, în loja Operei din Amsterdam. Dacă Olanda va spune astfel, Suedia pune chestiunea extinderii Schengen pe ordinea de zi (cum a declarat deja), iar Austria votează favorabil.

  2. Austria sa iasa din Schengen si sa-si păzească frontierele daca e nemulțumită de ce fac altii.

  3. Mai contează ce zice ăsta fix până diseară, când o să se apară parțialele ca a pierdut alegerile! Bănuiesc că o să vină unul și mai rău, că în materie de xenofobie nu îi întrec mulți pe austrieci!

    • Pardon, până la sfârșitul lunii ăsteia, că nu știu exact când au alegeri, dar până pe 30 au. Cred că duminică viitoare, pe 29.

    • Imediat rezolva ambasadorul Hurezeanu problema, acuma nu a avut timp pt ca abia s-a intors la Viena si era obosit dupa drum.

  4. Sper sa pierzi alegerile, gu noi ord i nar!

  5. Romanii au cel mai original mod de a boicota Austria, stau la coada la omv ca sa isi faca plinurile la masini, cica vor sa lase fara combustibil toate statiile lor de alimentare, ca sa nu mai aiba ce sa vanda!

    • „Romanii […] stau la coada …”

      În Colentina, am văzut coadă la Rompetrol. Nu la OMV, nici la LukOil. Habar n-am, o fi prețul mai mic, sau o fi boicotul, dar sper să fie boicotul.

      Eu chiar cred că firmele austriece au simțit boicotul, atât cât să transmită un semnal politicienilor de acasă. Iar cei care le poartă de grijă în spațiul public românesc tocmai asta dovedesc.

  6. Dacă spațiul de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor în cadrul UE nu ar fi un instrument de șantaj economic, atunci UE și-ar uni forțele și mijloacele pentru a-și proteja în mod unitar și solidar granițele externe și toate țările UE ar beneficia de această facilitate. Toată tevatura cu VETO-ul Austriei și Olandei a fost declanșată pentru a pregăti eliminarea unanimității în luarea deciziilor. Colac peste pupăză, mai deunăzi, Franța și Germania s-au întâlnit, numai ele două, pentru a stabili fundamentele reformării UE.

    • Miza este simpla! Alegeri în Austria Inferioara, un Land cat 2 județe românești. Nu vor să piardă voturi în favoarea FPÖ (partidul extremist). Ministrul de interne provine din Austria Inferioara. O politică de parșivi, profitori si imperialiști cu toate că țara nu sta prea bine, e o falsă aparenta. 85% die vienezi sunt chiriași iar mai mult de o treime nu au € 1000 puși deoparte, viața din ce in ce mai scumpă, sistemul medical fara personal și cu servicii pentru asigurații CAS pe banda rulanta, salarii subțiri fata de costurile mari. Apoi, de corupție nu mai scriu, maxima! Infrastructura, clar, este mai bună că în Ro, in rest…

  7. Rusul Nehammer mai are pana sambata de comentat si dupa alegeri o sa ia o mare M….UE.

  8. Sa nu fim rai.

    Austria ne da voie sa intram în schengen, imediat ce facem cu Bulgaria un zid ca cel din Game of Thrones si cu 20-30 de fortărețe.

    Apoi trebuie doar creata o mica armata, special de pus la zid. Sa ii spunem Rondul de Noapte.

    Asta și combinat cu statistica generala de emigranți, plus ce mai vrea mușchiul lui în săptămâna aia ne garantează intrarea în Schengen

  9. Dar Sofia știe ca are nevoie?
    Ce nesimțit e, nici nu știu cum sa-i spun, se urca in capul tău și acolo rămâne.
    Sa încerce sa meargă in Polonia sa facă regulile c…lui, poate?
    in afara de gard n-a mai venit cu nimic concret, iar la el nu și-a implementat nici măsurile pentru Schengen.
    Urat și din partea ro ca l-a trimis pe huhurezeanu fix acum. Putea sa mai aștepte pana după alegeri, ca nu crapa de foame. Măcar sa vina cu ceva concret.

  10. Concluzia ar fi ca intram in Schengen cand UE va finanta gardul din Bulgaria la granita cu Turcia… iar UE nu agreeaza asa ceva. Bun politician NeikaHammer ! De 5 stele din rasarit ..

    • @Armadillo _ „UE nu agreeaza asa ceva”

      Mă tem că un zid la acea frontieră este imposibil, dar nu din cauza lipsei aprobării UE.

      De ambele părți ale acelei frontiere se află importante minorități etnice ale celor două state, uneori membri ai aceleiași familii, despărțiți de frontieră. Gardul construit pe vremea valului de migranți sirieni a arătat că o construcție solidă ar afecta serios relațiile Turciei cu Bulgaria și cu Uniunea Europeană.

      Cum niciun gard nu este o opreliște reală în calea migrației, Turcia ar putea fi tentată să genereze un nou val de migrație [a sirienilor], practic imposibil de oprit. după cum deja am văzut.