Cancelarul Austriei anunță că se opune aderării României la Schengen: ”E nevoie de mai mult timp”/ Ministrul Bode, acum două săptămâni: Omologul meu m-a asigurat că declarațiile nu sunt împotriva României
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, marți, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen, transmite Digi24.ro.
Cancelarul a făcut aceste declarații la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana (Albania). Sursele G4Media arătau că ministrul de Interne Lucian Bode urma să se întâlnească cu omologul său austriac, Gergard Karner, după ce acesta a anunțat săptămâna trecută că Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen
- ”Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer citat de Digi24.ro.
Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Viena, a confirmat luni pentru G4Media că ”decizia finală aparține însă guvernului, iar semnalele de aici nu sunt optimiste”.
Hurezeanu arăta că președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a avut recent o atitudine favorabilă intrării României în spațiul Schengen, însă acesta nu are un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului. Ambasadorul mai arăta că diplomația românească face în aceste zile ultimele eforturi pentru a-i convinge pe cancelarul Karl Nehammer și pe ministrul de Interne, Gerhard Karner, că România îndeplinește toate condițiile necesare accederii în spațiul Schengen.
Președintele Klaus Iohannis, prezent la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, alături de cancelarul Austriei, a transmis, cu puțin timp înainte de declarațiile lui Karl Nehammer, că integrarea României în Spațiul Schengen se va afla joi pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne iar țara noastră va negocia „până în ultimul moment”.
Și Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a reacționat marți după declarațiile cancelarului, spunând că își păstrează optimismul, iar România trebuie să profite de atuul geopolitic: ”Eu îmi păstrez optimismul. Trebuie să ne folosim atuul geopolitic, care e în favoarea României”, a transmis liderul liberal.
Context
Factorul declanșator al rezistenței Austriei este fluxul de refugiați care se revarsă în Europa Centrală prin Balcani. Mai mult de 90.000 de migranți au fost deja reținuți în Austria în acest an, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați în nicio altă țară din UE, potrivit Ministerului austriac de Interne.
- „Dacă un sistem nu funcționează, el nu poate fi extins”, a spus Karner. Austria face acest lucru pentru că este în joc și securitatea oamenilor din această țară, a adăugat oficialul austriac.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană s-a pronunțat în favoarea extinderii spațiului Schengen fără controale pentru a include Bulgaria, Croația și România.
Votul decisiv ar trebui să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie și este necesară unanimitatea. Prin urmare, extinderea va fi un subiect fierbinte la reuniunea specială a miniștrilor de interne de săptămâna viitoare, mai ales în condițiile în care Croația ar urma să adere la spațiul Schengen.
De notat că ministrul de Interne Lucian Bode transmitea în 23 noiembrie că ministrul omologul său austriac l-a asigurat că declarațiile privind migranții nu vizau România:
- „Omologul meu austriac m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria” a transmis Lucian Bode.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
126 comentarii