G4Media.ro

Cancelarul Austriei vrea să medieze disputele din UE dintre țările din Est…

Cancelarul Austriei vrea să medieze disputele din UE dintre țările din Est și cele din Vest

Recent reales cancelar al Austriei, Sebastian Kurz a anunţat joi la o reuniune a Grupului de la Vişegrad, desfăşurată la Praga, că doreşte să medieze în cadrul Uniunii Europene între ţările din Est şi cele din Vest, transmite agenţia DPA, citată de Agerpres.

După ce s-a întâlnit în capitala cehă cu premierii Ungariei, Cehiei, Slovaciei şi Poloniei, Kurz şi-a exprimat regretul că după 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier au apărut noi diviziuni şi tensiuni în Europa.

Chiar în ziua în care cancelarul austriac a făcut această declaraţie, Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluţie critică la adresa Ungariei şi Poloniei, ţări acuzate de instituţiile comunitare că nu respectă ”valorile europene”. Reformele judiciare în Polonia şi măsurile Ungariei împotriva migranţilor sunt principalele chestiuni care tensionează relaţiile acestor ţări cu Bruxellesul, care a adoptat mai multe proceduri de infringement împotriva lor pentru încălcarea statului de drept şi a activat de asemenea articolul 7 din tratatul UE.

Cele patru ţări ale Grupului de la Vişegrad (Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia) au reconfirmat la summitul de la Praga poziţia lor comună de respingere a încercărilor Bruxelles-ului de a redistribui migranţii între statele UE, reafirmând că resping orice mecanism de cote obligatorii.

Austria a fost descrisă la această reuniune de către premierul ungar Viktor Orban drept un ”partener natural” al Grupului de la Vişegrad. Răspunzând unei întrebări, premierul ungar a spus că ţările din acest grup au acţionat unit pentru ca în viitorul cadru bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 obiectivele de mediu ale blocului comunitar să nu fie finanţate pe seama fondurilor de coeziune. ”Dacă dorim mai multă Europă, avem nevoie de mai mulţi bani, dar nu pe seama vechilor programe”, a subliniat şeful executivului de la Budapesta.

Această temă a tranziţiei energetice a fost însă un subiect divergent la summitul de la Praga, în contextul Pactului Ecologic european prin care UE doreşte să avanseze către o economie neutră în emisii de CO2. Astfel, Kurz s-a declarat împotriva intenţiilor Cehiei de a extinde producţia de energie nucleară, în timp ce Polonia, ţară al cărei sistem energetic este puternic dependent de cărbune, a respins presiunile de a converti aceste sistem către surse de energie mai puţin poluante, premierul polonez Mateusz Morawiecki afirmând că neutralitatea climatică urmărită de acel pact ecologic este ”un drum lung şi complicat”.

Statele est-europene au avertizat că economiile lor nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de realizarea obiectivului ”zero emisii de carbon cu efect de seră” enunţat în Pactul Ecologic al UE, iar pentru aceasta au nevoie de o sporire a alocărilor de fonduri europene.

Mecanismul pentru o tranziţie justă avut în vedere de Comisia Europeană prevede mobilizarea unui cuantum de cel puţin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 în cele mai afectate regiuni, în scopul de a se atenua impactul socio-economic al tranziţiei energetice, Polonia urmând să beneficieze de aproximativ un sfert din investiţiile totale, respectiv circa 27 miliarde de euro. Urmează Germania, cu investiţii de 13,4 miliarde de euro, România cu 10,1 miliarde de euro şi Cehia cu 7,8 miliarde de euro, potrivit Bloomberg News.

Foto: Sebastian Kurz/ Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Iar Hasburgii?? Sa medieze in interesul Austro-Ungariei ca pana accum?

    • Si cine vrei bah pulica sa medieze ?Opincarii de la bucucuresti? Eventual chiar taranusu’ de teleorman!

    • Bai agariciule, freac-o cu trolii pe Sputnic!

      Barna de la Bucuresti e cu 10 clase deasupra taranoiului de Viktor Orban de la Budapest!;D

  2. Vrem si noi dreptul la replica la Dreptul la replica.
    Am vazut pe Faacebook poze cu etichete de produse cum ca domnu judecator Florea primar la Sector 5 a facut cadou copiilor scolari la inceput de an bomboane belgiene umplute cu crema cu alcool etilic sau/si șampanie. Daca nici asta nu e o stire…

  3. Clapaugului asta vesel nu i s-a spus ca nu mai exista imperiul austr0-ungar, sau in cercurile lui rasiste tarile din est n-au gura si reprezentanti legali in Parlament si Comisie sa vorbeasca ca niste tari independente?!
    O astfel de scindare si polarizare ajuta perfect politica lui Putin, ah dar stai parca a mai fost un scandal in Austria pe tema servilismului lor politic fata de susnumit ;(.
    Sper sa scapam de ciuma rosie si sa vina politicieni care sa reprezinte Romania corect si cu demnitate maxima.

  4. Presupusul grup Visegrad este o adunatura de pomanagii (Ungaria si Polonia) si dezorientati (Cehia si Slovacia).
    Iar Kurz doar se baga in seama „in mod natural” (tot asa de natural cum habsburgii au hacuit Polonia in secolul 18 impreuna cu Prusia si Rusia). In primul rand, Austria nu este in NATO. In al doilea rand face jocurile Rusilor. In al treilea rand, Habsburgii au foot niste ticalosi (au facut genocid impotriva Valahilor din Moravia in secolul XVII, si apoi au continuat negand drepturile normale ale Romanilor din Transilvania deoarece se temeau sa nu li se opuna asa cum li s-au opus Valahii din Valahia din Moravia (fiind astai si mai multi, si aveau si intariri peste munti), si au dat mana libera Ungurilor sa-i jupoaie de piele ca niste salbatici).

    Asa ca Austriecii sa taca malc si sa uite de pretentii. Sa se concentreze pe cultura (Muzica, Balet, Literatura, etc) si sa lase politica altora.

  5. Eu as vrea sa știu daca Serviciile au contracte prestari servicii cu firme cu acționari austrieci sau folosesc strict forță de munca și profit asociat autohtone?

  6. A face parte dintr-o uniune, nu inseamna sa fii de acord cu tot si la toate. Poate ii explica cineva asta, Dlui. Exista diferente inca din martie 1957. Intre Nord si Sud, intre Est si Vest, intre socio-democrati si conservatori si liberali, etc.
    Nu este nevoie de nici un médiator, Uniunea dspune de tot ceea ce este necesar, pentru dialog si negociere. De aceea se si numeste Uniune.

    Ne pare rau, insa ramaneti acolo unde sunteti, cancelar au Austriei. Merci