
Cancelarul în așteptare al Germaniei Friedrich Merz vrea să discute formarea unei coaliții cu Partidul Social Democrat (SPD)
În urma succesului său în alegerile pentru Bundestag de duminică, candidatul la funcția de cancelar al Uniunii Creștin Democrate/Sociale, Friedrich Merz, vizează o coaliție cu SPD. CDU/CSU și SPD au suficiente mandate în noul Bundestag (328 din 630, n.r.) pentru a forma o coaliție negru-roșu, a declarat Merz. „Este exact ceea ce ne dorim”, a continuat Merz. El va purta astăzi discuții pe această temă cu liderul SPD, Lars Klingbeil, și cu cancelarul federal în exercițiu, Olaf Scholz, relatează televiziunea publică ARD.
Merz a subliniat că a dedus din rezultatul alegerilor un mandat guvernamental clar pentru CDU/CSU. Obiectivul este acum de a pregăti o „fază de tranziție sensibilă”.
CDU/CSU va intra în discuții cu SPD cel târziu începând de săptămâna viitoare, a continuat Merz. „Germania are nevoie de un guvern capabil să acționeze și care să aibă în spate o majoritate parlamentară”, a adăugat el. El a fost „foarte încrezător” că va fi posibilă formarea unui guvern.
În cadrul discuțiilor cu SPD, el dorește să acorde prioritate la trei subiecte: Politica externă, migrația și economia și industria. Cu toate acestea, Merz a precizat că dorește, de asemenea, să schimbe legea electorală, care a fost modificată în timpul coaliției “Semafor” (SPD – Verzi – Partidul Liber Democrat), deoarece a fost „părtinitoare în mod unilateral împotriva CDU/CSU”. 15 câștigători de circumscripții uninominale din partea CDU și trei din partea CSU nu au ajuns în Bundestag din cauza noii legi electorale. „Acest tip de lege electorală dăunează democrației noastre”, a declarat Merz.
Apel către SPD
CDU/CSU a devenit în mod clar cea mai puternică forță în alegerile pentru Bundestag (208 mandate), dar este dependentă de un partener de coaliție. Conform rezultatului final oficial provizoriu, un guvern cu SPD (120 de mandate) este matematic posibil, în timp ce CDU a exclus colaborarea cu Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) cu 152 de mandate.
SPD se așteaptă la negocieri dificile cu CDU/CSU pentru a forma un guvern. Cu toate acestea, mai mulți politicieni CDU presupun că SPD va intra cu siguranță într-un guvern cu CDU/CSU. Liderul grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag, Thorsten Frei, a făcut apel la SPD să își asume responsabilitatea formării unui guvern. „SPD este un partid vechi care și-a asumat în trecut mari responsabilități pentru țara noastră”, a Frei, înainte de consultările cu comisiile de vârf ale CDU de la Berlin. „Acum este vorba despre asumarea responsabilității pentru țara noastră. Iar asta înseamnă să punem interesele țării cu mult deasupra intereselor politice individuale de partid.”
Faptul că o coaliție bipartită între CDU/CSU și SPD este posibilă „este o condiție prealabilă importantă pentru rezolvarea restanțelor la reforma politicii interne și, de asemenea, pentru a putea face față provocărilor din ce în ce mai mari din politica externă”, a declarat Frei. Următoarele zile vor arăta „cât de repede putem reuși să formăm un guvern puternic pentru țară”.
SPD: „Fără automatisme”
Pentru SPD, rezultatul nu este doar un minim istoric în Republica Federală. Olaf Scholz este primul cancelar SPD care este demis după un singur mandat. Scholz anunțase deja duminică seara că intenționează să rămână în funcție până la alegerea unui nou cancelar. Cu toate acestea, el nu a dorit să ia parte la negocierile privind formarea unui nou guvern.
Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni probabil noul om forte al SPD. Duminică seara, Klingbeil a anunțat că, pe lângă președinția partidului, va candida și la președinția grupului parlamentar din Bundestag.
Secretarul general al SPD, Matthias Miersch, declarase anterior în cadrul emisiunii matinale ARD că se așteaptă la negocieri dificile cu CDU/CSU. El a reiterat că SPD planifică o decizie a membrilor cu privire la un acord de coaliție. „Nu există automatisme, dar centrul democratic trebuie, desigur, să încerce să lucreze împreună în aceste vremuri”, a spus Miersch. SPD va vedea cum se comportă Merz, candidatul Uniunii pentru funcția de cancelar, în cadrul discuțiilor. „Apoi vom face să depindă de faptul dacă putem lucra efectiv împreună, da sau nu. În cele din urmă, asta este sigur, va fi o decizie a membrilor SPD.”
„Capacitatea financiară de a acționa va juca, de asemenea, un rol fundamental pentru a determina dacă putem face față provocărilor majore, de exemplu în ceea ce privește capacitatea de apărare, și nu să punem activele unele împotriva altora”, a declarat secretarul general al SPD. Partidul său va afișa un profil independent cu privire la aceste probleme. „Vom avea cu siguranță negocieri intense și apoi vom vedea dacă există suficientă suprapunere”, a continuat Miersch.
AfD: „Normalitate în Bundestag”
În urma câștigurilor semnificative pentru partidul său, lidera AfD, Alice Weidel, a revendicat încă o dată poziții importante de conducere în parlament. „Normalitatea trebuie să revină în Bundestag”, iar AfD trebuie să obțină «ceea ce ni se cuvine cu voturile noastre», a declarat Weidel la Berlin. Concret, ea a cerut, de exemplu, „să nu fim privați de funcția de vicepreședinte al Bundestagului”.
AfD, cu 152 din 630 de locuri în viitorul Bundestag, „nu mai trebuie ignorată”, a continuat Weidel. „Nu pot decât să sper că celelalte grupuri parlamentare nu își continuă comportamentul față de AfD, ci trec la o dezbatere democratică”. Weidel a calificat, de asemenea, drept „obrăznicie absolută” faptul că AfD nu a primit de ani de zile un loc în comisia parlamentară de control responsabilă cu supravegherea serviciilor de informații din Germania.
Liderii partidului AfD, Weidel și Tino Chrupalla, doresc să continue să conducă grupul parlamentar ca un duo după alegeri. „Vom continua împreună”, a declarat Weidel. La urma urmei, conducerea duală a demonstrat că a făcut ca partidul să aibă succes. „Mâine ne vom prezenta împreună la alegeri”, a spus Weidel în perspectiva primei reuniuni a grupului parlamentar. Chrupalla a adăugat: „Aștept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună”.
Stânga: „Opoziție puternică”
După toate probabilitățile, Partidul Stângii (64 de mandate) nu va fi implicat într-un guvern. Cu toate acestea, partidul este deschis să coopereze cu alte partide în privința legilor care necesită o majoritate de două treimi. „Bineînțeles că suntem dispuși să discutăm, nu există niciun dubiu în această privință”, a declarat co-liderul Jan van Aken în cadrul emisiunii matinale ARD. Dacă frâna de îndatorare bugetară este relaxată, Partidul Stângii ar putea vota împreună cu CDU/CSU, SPD și Verzii.
Cu toate acestea, partidul său nu dorește să dea guvernului un cec în alb. Scopul este de a găsi modalități prin care Partidul Stângii să nu fie „jefuit” și care, cu toate acestea, „să ajute democrația să avanseze”. Van Aken a respins o creștere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare. Candidatul la funcția de cancelar al Uniunii, Friedrich Merz, ar trebui să se „îmbrace călduros” în parlament, a declarat Van Aken. În cazul unor atacuri asupra angajaților și a beneficiarilor de prestații pentru cetățeni, stânga va fi „o opoziție foarte puternică”.
Habeck se retrage din fruntea Verzilor
Candidatul Verzilor la funcția de cancelar, Robert Habeck, trage concluzii personale din rezultatele dezamăgitoare obținute de partidul său la alegerile pentru Bundestag. El a declarat că nu mai dorește să îndeplinească nicio funcție importantă în cadrul partidului său. candidatul Verzilor la funcția de cancelar Robert Habeck nu mai dorește să îndeplinească nicio funcție importantă în cadrul partidului său. „Nu voi mai pretinde și nu mă voi mai strădui să obțin un rol important în echipa de personal a Partidului Verzilor”, a declarat el la Berlin. Partidul său a scăzut la 11,6 % în alegerile federale (88 de mandate), față de 14,7 % la ultimele alegeri federale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank