G4Media.ro

Cancelarul Scholz, mesaj ferm pentru Vladimir Putin: ”Trebuie să înțeleagă că nu…

sursa foto: Michael Kappeler / POOL / AFP

Cancelarul Scholz, mesaj ferm pentru Vladimir Putin: ”Trebuie să înțeleagă că nu va câștiga războiul”/ Liderul german a fost recent lăudat de Biden pentru sprijinul acordat Ucrainei

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „necesar” ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul din Ucraina, astfel încât să poată începe negocierile pentru a pune capăt conflictului, transmite The Guardian. 

„Din punctul meu de vedere, este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va reuși cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă – că trebuie să își retragă trupele”, a declarat Scholz într-un interviu pentru CNN difuzat duminică. „Aceasta este baza pentru discuții”.

„Dacă vă uitați la propunerea ucrainenilor, este ușor de înțeles că ei sunt pregătiți pentru pace”, a adăugat el. „Trebuie să se facă ceva. Acest lucru trebuie să fie făcut de Putin”.

Întrebat dacă se poate ajunge la un acord pentru a pune capăt războiului – inclusiv posibilitatea ca Ucraina să nu recucerească Crimeea sau părți din regiunea Donbas – Scholz a spus că nu se va lua nicio decizie fără contribuția Kievului.

„Le-am spus [Ucrainei] că pot merge pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a spus el. „Ei lucrează pentru a face progrese în ceea ce privește toate criteriile care sunt importante pentru acest lucru. Cred că ei știu că suntem pregătiți să organizăm un anumit mod de garanții de securitate pentru țară, în vremuri de pace, pentru a veni, dar nu suntem încă acolo.”

Vineri, Scholz a vizitat Casa Albă pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden, care l-a lăudat pe cancelar pentru „sprijinul militar critic” acordat de Germania Ucrainei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Isi răcește gura degeaba, rusii nu se vor retrage de buna voie.
    Oricum după teapa data de dna Merkel cu Minsk1 si 2, rusii nu-i mai iau in serios pe germani.

    • Dupa tzeapa data de rusi cu Memorandumul de la Budapesta (ala cu independenta Ucrainei contra renuntarea la nucleare), nimeni nu-i mai ia in serios pe rusi. Rusii vor trebui facuti sa se retraga de nevoie.

    • @tiberius: Având in vedere ca o parte substanțiala dintre focoasele nucleare ucrainene (ex-sovietice) aveau setate tine din SUA si Marea Britanie – ghici cine au fost principalii beneficiari ai memorandului? Si implict autori ai tepei respective pe spinarea ucrainenilor?

    • Vct, Ucraina nu avea oricum control asupra tintelor sau codurilor de lansare. Dar ar fi fost floare la ureche pentru o tara cu cunostintele despre lantul nuclear sa foloseasca niste reverse engineering ca sa produca propriile bombe. Important era sa ai materialul nuclear si metoda de livrare.
      Evident ca Ucraina avea 2 solutii la problema arsenalului mostenit: sa renunte la el sau sa-l converteasca in propriile bombe. Au ales solutia pasnica, au mizat pe buna credinta a rusilor. O greseala pe care nimeni in Europa nu trebuie s-o mai faca. Niciodata.

    • @tiberius: Ucraina nu a ales nimic in materie de arsenal nuclear, americanii + britanicii le-au forțat mana. Evident ca ucrainenii știau ca nu pot avea încredere in promisiunile rușilor.
      In Rusia s-au transportat doar focoasele nucleare, restul de echipamente au fost distruse de ucraineni on-site sub ochiul vigilent al unchiului Sam.

  2. Acordurile Minsk 1 si 2 sunt exact acelasi lucru ca Conferinta de la Munchen din 1938 in care s-a cedat independenta Cehoslovaciei in favoarea nazistilor. Adica o greseala colosala, reparata doar de declansarea prompta a razboiului contra nazistilor ca urmare a invaziei Poloniei.
    Ceea ce trebuia facut in loc de Minsk 1 si 2 era sa le dea ucrainienilor exact acelasi sprijin in combaterea agresorului ca astazi. Si atunci situatia ar fi fost azi cu totul alta.

    • Nu este chiar asa. Prin Minsk 1 & 2, asa cum a spus si dna Merkel, vestul a cumpărat timp sa antreneze / reformeze armata ucraineana.
      Daca rusii nu erau încetiniți prin aceste acorduri, Ucraina era pierduta in 2014, cu tot ajutorul occidental.

    • De unde le scoti, vct? Minsk 1 si 2 au fost o cedare completa a occidentului pe spatele Ucrainei in exact stilul acordului de la Munchen. Au crezut ca rusii se vor multumi cu ce au obtinut (de parca nazistii se pot multumi vreodata cu ce au). Sanctiunile contra rusilor au fost ridicole, inarmarea Ucrainei de care pomenesti practic inexistenta. Occidentul a fost in negare cu privire la intentiile rusilor. O greseala colosala. Dependenta de gazul rusesc era mai mica atunci decat in 2022, schimburile economice, investitiile in Rusia erau mai mici. Rusii au pompat nestingheriti bani in inarmare in ultimii 10 ani. Ar fi fost MULT mai usor sa le facem fata rusilor in 2014 decat acum, cu tot pacifismul care ne-a facut vulnerabili, cu dependenta de energia ruseasca.
      Repet, e o greseala pe care Europa nu trebuie s-o mai faca vreodata atata timp cat inca exista Rusia.
      E nevoie sa investim 2, chiar 3% din PIB sistematic pentru aparare in UE. Sa facem din UE o forta de temut pe care nimeni sa n-o poata ignora.