Cancelarul Scholz nu se aşteaptă ca SUA să oprească ajutorul militar pentru Ucraina sub administraţia Trump
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri că nu se aşteaptă ca SUA să oprească ajutorul militar pentru Ucraina după învestirea preşedintelui ales american Donald Trump pe 20 ianuarie, relatează agențiile de știri Reuters şi EFE, citate de Agerpres.
„Am vorbit de două ori direct cu Trump de la alegerile din SUA, iar consilierii (noştri) sunt într-un contact diplomatic permanent, astfel încât nu mă aştept la o întrerupere a ajutorului american pentru Ucraina”, a afirmat cancelarul german la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez, Ulf Kristesson.
„Putem, prin urmare, să sperăm că o bună cooperare între Europa şi SUA va continua să aibă succes şi în viitor, inclusiv în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina”, a mai spus el.
Scholz şi Kristesson au fost de acord că este de dorit să se pună capăt războiului, dar au avertizat că acest lucru nu se poate face pe la spatele ucrainenilor sau în dauna intereselor Europei.
Potrivit premierului suedez, sarcina europenilor este de a-şi spori sprijinul pentru Ucraina, cea mai bună modalitate de a motiva SUA să îşi menţină susţinerea.
„Cel mai bun mod de a cere SUA să îşi menţină sprijinul pentru Ucraina este să îl creştem pe al nostru”, a insistat Kristesson.
Cei doi şefi de guvern consideră că preşedintele rus Vladimir Putin nu şi-a atins niciunul dintre obiectivele pe care şi le-a pus la începutul războiului.
„Cineva, cred că preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, a spus că Putin a dorit o ‘finlandizare’ a Ucrainei, în schimb s-a ales cu ‘natoizarea’ Finlandei şi a Suediei”, a remarcat prim-ministrul suedez.
Pe agenda discuţiilor între cei doi şefi de guvern s-au mai aflat misiunea NATO de apărare a infrastructurilor critice din Marea Baltică, coordonată din portul german Rostock (nord-est), şi necesitatea de a îmbunătăţi capacităţile de apărare ale Europei.
Referitor la aceasta din urmă problemă, Olaf Scholz a pus accentul pe simplificarea procedurilor de achiziţionare a armelor şi reducerea obstacolelor birocratice în calea cooperării între diferite companii.
În aceeaşi conferinţă de presă, cancelarul german Olaf Scholz l-a acuzat pe miliardarul american Elon Musk, un apropiat al lui Donald Trump, că ameninţă democraţia în Europa prin sprijinul său pentru extrema dreaptă, notează AFP.
„El sprijină extrema dreaptă pretutindeni în Europa, în Marea Britanie, în Germania şi în multe ale ţări. Este inacceptabil, întrucât pune în pericol dezvoltarea democratică a Europei”, a subliniat Scholz.
Patronul Tesla şi CEO SpaceX a făcut, în ultimele săptămâni, numeroase declaraţii de susţinere a partidului de extrema-dreaptă german AfD înainte de alegerile generale din Germania, preconizate pentru 23 februarie.
Sondajele creditează această formaţiune cu şansa la locul doi, cu cel puţin 20% din sufragii, în spatele conservatorilor aflaţi în prezent în opoziţie.
Joia trecută, Elon Musk a organizat pe platforma sa X o dezbatere în direct cu candidata AfD, Alice Weidel, la funcţia de cancelar.
Musk, cel mai bogat om din lume a cerut, de asemenea, eliberarea activistului britanic de extremă dreapta Tommy Robinson şi susţine partidul antiimigraţie britanic, Reform UK.
De asemenea, Elon Musk s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban, o figură de seamă a dreptei radicale europene, când acesta l-a vizitat pe Donald Trump în Florida la începutul lunii decembrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.