G4Media.ro

Cancelarul Scholz se deplasează sâmbătă în Turcia: Pe ordinea de zi, problema…

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

Cancelarul Scholz se deplasează sâmbătă în Turcia: Pe ordinea de zi, problema refugiaţilor şi situaţia din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Cancelarul federal german Olaf Scholz va avea sâmbătă în Turcia o întrevedere cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, pentru a evoca situaţia din Orientul Mijlociu şi din Ucraina, precum şi soarta refugiaţilor, potrivit unor responsabili germani, informează vineri AFP, transmite Agerpres.

Scholz, care s-a mai deplasat la Ankara în martie 2022, la câteva luni după ce îşi preluase funcţia, este aşteptat la Istanbul, unde Erdogan speră să obţină undă verde din partea Germaniei pentru achiziţia de avioane de luptă Eurofighter.

Relaţiile cu Germania, care găzduieşte cea mai mare diasporă turcă, circa trei milioane de persoane, rămân sensibile şi Berlinul a exprimat de mai multe ori îngrijorări în legătură cu drepturile omului şi starea democraţiei în Turcia.

Războiul dintre Israel şi Hamasul palestinian a amplificat şi mai mult tensiunile între cele două state.

Erdogan denunţă cu virulenţă operaţiunile lansate în Gaza şi de curând în Liban de către prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, pe care îl tratează drept „nazist” şi îl acuză de „genocid”, în timp ce Berlinul s-a plasat de partea Israelului şi invocă dreptul său la autoapărare, îndemnând totodată la reţinere.

În timpul vizitei sale în Germania anul trecut, cel doi responsabili au făcut deja schimb de opinii pe acest subiect.

Însă, „primul, al doilea şi al treilea puncte de pe ordinea de zi a lui Scholz vor fi probabil cooperarea asupra problemei refugiaţilor, în condiţiile în care sentimentul anti-refugiaţi se întăreşte în toată Europa”, a declarat pentru AFP Özgür Ünlühisarcikli de la grupul de reflecţie american Marshall Fund.

Germania, care a cunoscut recent o serie de atacuri comise de solicitanţi de azil, a anunţat luna trecută un acord pentru accelerarea expulzării de cetăţeni turci cărora li s-a refuzat dreptul de azil, ceea ce Ankara a dezminţit imediat.

Însă, pe subiectul imigraţiei cele două state „ar trebui să fie pe aceeaşi lungime de undă”, estimează Deniz Sert, expertă în relaţii internaţionale de la Universitatea Özyegin din Istanbul: „Ambele vor afirma dreptul şi datoria lor de a proteja ordinea în interiorul frontierelor şi că imigranţii în situaţie ilegală constituie o ameninţare”, a adăugat ea.

Turcia speră de asemenea să avanseze în problema achiziţiei a 40 de avioane de luptă Eurofighter Typhoons pentru a compensa întârzierile din livrările de avioane de vânătoare americane F-16, a căror vânzare a fost aprobată de Washington la începutul anului.

Negocierile au demarat greu, în mare parte din cauza divergenţelor dintre Berlin şi Ankara asupra conflictului din Gaza şi în condiţiile în care fiecare dintre membrii consorţiului înfiinţat pentru construcţia acestui avion de luptă (Regatul Unit, Germania, Italia şi Spania) se poate opune prin veto.

„Principalul obstacol în vânzarea acestor aparate este politica israeliană a Germaniei”, a afirmat pentru AFP o sursă turcă sub acoperirea anonimatului. Cu toate acestea, progrese au fost înregistrate în ultimele luni, potrivit aceleiaşi surse, care evocă „evoluţii pozitive”, însă fără a paria pe un acord iminent.

„Ankara speră că Berlinul va ridica restricţiile sale asupra vânzării de aparate Eurofighters şi va da undă verde”, confirmă Özgür Ünlühisarcikli.

Potrivit lui Özgür Eksi, redactor-şef al site-ului specializat Turdef.com, Berlinul avea iniţial temerea că Turcia ar putea utiliza aceste avioane împotriva combatanţilor kurzi în sud-estul Turciei sau în Siria. „Aceste îngrijorări persistă, însă alte probleme au devenit mai importante, printre care securitatea (în Europa)”, explică el pentru AFP.

Cu războiul din Ucraina, Occidentul este de asemenea îngrijorat de o posibilă apropiere a Turciei de Moscova, adaugă Özgür Eksi. Chiar dacă de la începutul războiului Ankara a menţinut relaţiile atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, trimiţând drone Kievului, dar fără a se ralia sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.