G4Media.ro

Cancerul de colon înainte de 50 de ani: cazuri în creștere și…

sursa foto: Pixabay.com

Cancerul de colon înainte de 50 de ani: cazuri în creștere și prognostic rău, de cele mai multe ori / Alarma oncologilor și indicații utile

Cancerul de colon ar putea deveni cel mai mortal tip de cancer între 20 și 49 de ani până în 2030, notează Corriere della Sera. Are caracteristici mai agresive la tineri și este descoperit târziu.

Până acum, din păcate, faptul este cert și demonstrat de mai multe studii: adulții tineri, în special între 40 și 50 de ani, au un risc mai mare de cancer decât generațiile anterioare. Și, în special, pericolul pare să crească pentru neoplasme ale rectului. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că o întreagă sesiune a Congresului european al cancerelor gastrointestinale recent încheiat (ESMO Gastrointestinal Cancers Congress 2024) de la München a fost dedicată strategiilor de prevenire, diagnosticare precoce și tratament al cancerului colorectal la populația sub 50 de ani.

Cifrele afișate în Germania vorbesc de la sine: deși cazurile de cancer de colon sunt, de ani de zile, stabile sau în scădere în țările europene cele mai dezvoltate, începând cu anii 1990 s-a înregistrat o creștere în grupul de vârstă sub 50 de ani. Nu numai atât, dacă tendința continuă, acest pute deveni cel mai letal tip de cancer între 20 și 49 de ani până în 2030.

Pentru a înrăutăți lucrurile, există doi factori care devin din ce în ce mai clari: în primul rând, cancerul colorectal pare să aibă caracteristici mai agresive la o vârstă fragedă și acest lucru îl face mai dificil de tratat; în al doilea rând, persoanele sub 50 de ani ajung adesea târziu la diagnostic pentru că ignoră primele semne și acest lucru contribuie la un diagnostic mai rău.

„Diaree frecventă și persistentă, sângerări (roșu aprins, împreună cu scaunele sau nu), dureri abdominale continue și persistente pe perioade lungi, anemie – răspunde Mario Scartozzi, profesor titular la Universitatea din Cagliari și director de oncologie medicală la Spitalul Universitar din capitala Sardiniei, printre vorbitorii de la conferința ESMO din Munchen.

”Nu există niciun motiv de panică dacă aveți aceste tulburări care ar putea semnala și prezența altor patologii mai puțin grave și mai răspândite, important este că nu subestimați semnele care vă pot salva viața”, explică medicul.

Ce se știe despre cauzele acestei creșteri?

„Printre numeroșii factori care ar putea sta la baza fenomenului, stilul de viață pare să fie crucial”, spune Scartozzi.

”Consumul excesiv de alcool, alimentația nesănătoasă (săracă în fructe și legume, bazată pe zahăr, excesivă în carne roșie și conservată), fumatul, obezitatea și activitatea fizică slabă pot, de fapt, să fi contribuit puternic la tabloul îngrijorător actual”, mai spune el.

Rezultatele mai slabe ale terapiilor anti-cancer la persoanele tinere conduc la sugestia că biologia cancerului de colon la pacienții tineri este diferită, mai agresivă și mai rezistentă la tratament. Este aceasta așa?

„Așa se pare, iar rezultatele unui nou studiu, integral italian care am prezentat la ESMO în Germania”, clarifică Andrea Pretta, un oncolog din Cagliari care a prezentat datele la conferință.

Cercetarea (realizată de Universitatea din Cagliari cu participarea altor patru centre importante: Istituto Oncologico Veneto -IOV din Padova, Universitatea din Pisa, Istituto Nazionale Tumori din Milano și Università Politecnica delle Marche din Ancona) a inclus 1.270 de pacienți cu carcinom metastatic de colon-rect, dintre care 693 cu debut precoce (vârsta medie 42 de ani).

Obiectivul a fost de a evalua eventualele diferențe în evoluția clinică (răspuns la tratament și supraviețuire) între pacienții cu debut precoce (sub 50 de ani) și cei „mai în vârstă”. Rezultatele au arătat că, pentru același tratament și aceleași caracteristici clinice și moleculare, pacienții cu cancer cu debut precoce au un prognostic mai rău, indicând necesitatea de a planifica și personaliza tratamentul ținând cont de această variabilă;

În practică, ce trebuie făcut?

„Atât clinicienii din practica clinică, cât și cercetătorii trebuie să înceapă să considere pacienții cu cancer colorectal metastatic cu debut precoce drept o entitate clinică distinctă și particulară”, răspunde Scartozzi.

”În stadiile incipiente, chiar și în prezența unor simptome vagi, este esențial ca Ipoteza unui neoplasm să fie luată în considerare și exclusă chiar și la persoanele tinere, care în mod tradițional nu au fost considerate la risc”, explică medicul italian.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...