G4Media.ro

Cancerul de prostată și de rinichi: avatarul din sala de operație îl…

Sursa foto: inteligența artificială

Cancerul de prostată și de rinichi: avatarul din sala de operație îl sfătuiește pe chirurg ce tip de intervenție va avea cel mai mare succes / Un software care utilizează inteligența artificială, dezvoltat în Italia / „A demonstrat o acuratețe de peste 90%”

Un software care utilizează inteligența artificială îi sugerează urologului cum să procedeze pentru a obține rezultate mai bune.

Aceasta este inovația prezentată în urmă cu câteva zile la un congres internațional la Torino: un software care exploatează inteligența artificială, dezvoltat de Departamentul de Oncologie al Universității din Torino și de la Departamentul de Informatică al Universității din Cosenza, scrie Corriere della Sera.

Pentru a înțelege despre ce este vorba, este necesară o precizare preliminară.  Atunci când trebuie extirpată o tumoră, obiectivele sunt întotdeauna duble: pe de o parte eliminarea completă a masei neoplazice (și, dacă acest lucru nu este posibil, îndepărtarea unei părți cât mai mari din ea), iar pe de altă parte să se facă acest lucru protejând organul afectat și funcțiile sale, ori de câte ori este posibil.

”Pentru a atinge aceste obiective, fiecare caz trebuie studiat individual, evaluând tipul de tumoare, locul în care este localizată, diverșii factori ai persoanei în cauză (vârstă, alte boli etc.), posibilele complicații și multe altele”, spune Francesco Porpiglia, director al Departamentului de Chirurgie și Urologie de la Spitalul San Luigi Gonzaga din Orbassano și profesor la Universitatea din Torino.

Grație dezvoltării tehnologiilor sofisticate de inteligență artificială, însă, este acum posibil să se conceapă algoritmi care, alimentându-se cu mii de informații clinice despre pacienți, dobândesc capacități de învățare, fac legătura între cauză și efect și pot genera previziuni. Inteligența artificială devine astfel în sfârșit capabilă să propună și să moduleze strategii chirurgicale adaptate fiecărui pacient care suferă de o patologie specifică.

În practică, cercetătorii au creat un avatar medical care interacționează și comunică cu chirurgul din sala de operație, recomandând în timp real cel mai potrivit tip de intervenție chirurgicală pentru tumorile de prostată sau de rinichi, pe baza caracteristicilor cazului clinic care urmează să fie operat, comparate instantaneu cu datele de la sute de pacienți care au fost deja operați.

„Noua tehnologie este aplicată pentruchirurgia conservatoare robotică a tumorilor renale și chirurgia robotică pentru tratamentul tumorilor de prostată”, explică Porpiglia. Acesta se bazează pe un algoritm specific „antrenat” pentru a identifica diferite scenarii chirurgicale posibile, pe baza analizei datelor anonime de la sute de pacienți care au fost deja supuși unei intervenții chirurgicale robotizate la departamentul de urologie AOU San Luigi, și care în comparație cu sistemele de calcul convenționale, este capabil să identifice legăturile dintre caracteristicile pacientului și tumoarea de care suferă și posibilele rezultate după intervenția chirurgicală de înlăturare a bolii”.

Avatarul a fost mai întâi antrenat cu cazuri reale a două mii de pacienți operați pentru cancer de prostată și 500 pentru cancer de rinichi și apoi testat în timpul operațiilor a o mie de pacienți cu cancer de prostată și 500 cu cancer de rinichi.

În cazul tumorilor renale, când este indicată îndepărtarea doar a masei tumorale și conservarea organului, inteligența artificială este capabilă să îi indice chirurgului cea mai bună secvență de pași care trebuie efectuați în timpul intervenției chirurgicale, pentru a obține conservarea maximă posibilă a rinichiului sănătos, cu siguranță deplină în îndepărtarea bolii.

Pe de altă parte, pentru cancerul de prostată, această tehnologie a fost modulată pentru a indica chirurgului, pentru cazul pe care urmează să îl opereze, cea mai bună alegere strategică pentru conservarea funcției sexuale și a continenței urinare, fără a compromite eficacitatea oncologică a operației.

„A demonstrat o acuratețe de peste 90% în alegerea operației și a procedurii care este de fapt cea mai bună pentru fiecare pacient în parte, atât în ceea ce privește îndepărtarea tumorii, cât și reducerea „efectelor secundare”, spune urologul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.