G4Media.ro

Cancerul mamar la femeile tinere: Un studiu arată că dozele suplimentare de…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cancerul mamar la femeile tinere: Un studiu arată că dozele suplimentare de radioterapie nu ajută / „Radioterapia la sân poate provoca întărirea țesutului iradiat”

Un studiu de peste 2.000 de pacienți monitorizați timp de peste 12 ani arată că tratamentul standard actual este optim și nu este nevoie de intensificarea dozei, relatează Corriere della Sera.

Doza standard de radioterapie prescrisă pacientelor tinere cu cancer de sân este cea corectă, iar creșterea acesteia nu ar reduce semnificativ riscul de recidivă, în timp ce ar crește efectele secundare nedorite. Acestea sunt concluziile unui studiu olandez prezentat în urmă cu câteva zile la Conferința europeană privind cancerul de sân de la Milano.

Studiul Young boost a implicat 2.421 de pacienți cu vârsta sub 50 de ani (vârsta medie de 45 de ani) tratați în 32 de centre din Olanda, Franța și Germania. După intervenția chirurgicală de extirpare a tumorii și după radioterapia întregului sân, pacientele au fost împărțite în două grupuri: o parte a primit așa-numitul „boost”, adică doza suplimentară standard de radioterapie (16 Gray în 8 aplicații), iar o altă parte a primit o doză intensificată (26 Gray în 13 aplicații). Majoritatea pacienților au fost tratați și cu chimioterapie.

”Pacientele tinere cu cancer de sân au, în general, un prognostic mai prost decât pacientele mai în vârstă și o probabilitate mai mare de recidivă în același loc după un tratament chirurgical conservator”, a explicat Sophie Bosma, radioterapeut la The Netherlands Cancer Center din Amsterdam și primul autor al studiului.

”Am vrut să aflăm dacă am putea reduce riscul de recidivă locală prin administrarea unei doze suplimentare ridicate de radiații”, completează ea.

Participantele au fost monitorizate timp de aproximativ 12 ani și, în această perioadă, 109 dintre ele au avut o recidivă la același sân: 61 (echivalentul unei rate de recidivă locală de 4,4% la 10 ani) au primit doza obișnuită de radioterapie, iar 48 au primit doza intensificată (2,8%).

Cu toate acestea, 48% dintre pacientele tratate cu doza de amplificare s-au confruntat, de asemenea, cu fibroză mamară severă sau moderată, comparativ cu 27% dintre femeile tratate cu doza standard.

„Radioterapia la sân poate provoca întărirea țesutului iradiat”, clarifică Icro Meattini, profesor asociat de radioterapie și director al Unității de Sân la Azienda Ospedaliero-Universitaria Careggi din Florența: „Fibroza este cauzată de o acumulare de țesut cicatricial și poate fi foarte deranjantă, având și un impact estetic.

În ambele grupuri, ratele de recidivă locală au fost foarte scăzute, mai bune decât ne așteptam, iar diferența a fost minimă, astfel încât riscul unor efecte secundare precum fibroza trebuie bine cântărit”, a comentat Bosma. „Beneficiul obținut cu o doză mare de radiații nu justifică consecințele negative de ordin estetic care pot rezulta din aceasta”, spune el.

În prezent, tratamentul cu radioterapie este prescris pentru aproximativ 70% dintre pacienții cu cancer, pentru multe tipuri diferite de cancer, singur sau în combinație cu alte tratamente (chirurgie, chimioterapie, terapie hormonală, imunoterapie) și pentru a atinge diferite obiective (de la vindecarea completă la controlul durerii).

Ședințele de radioterapie reprezintă o piatră de temelie în tratamentul cancerului de sân, datorită utilității lor incontestabile în reducerea atât a riscului de recidive locale (radioterapia postoperatorie ajută la o mai bună „curățare” a zonei afectate de tumoră), cât și a metastazelor la distanță. Deși există avantaje incontestabile pentru pacienți, specialiștii pun întotdeauna în balanță posibilele dezavantaje în ceea ce privește efectele secundare (mai ales durerile și apariția limfedemului, acea umflătură supărătoare la nivelul brațului).

„Intensificarea terapiei nu este întotdeauna răspunsul corect. Standardul actual la femeile tinere cu diagnostic de cancer de sân în stadiu incipient, având în vedere rezultatele acestui studiu, se confirmă ca fiind strategia optimă”, conchide Meattini.

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei, se precizează pe site-ul Medlife. Boala se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare încep să se înmulțească necontrolat, formând, în cele din urmă, o tumoare. Cancerul de sân se întâlnește mai ales la femei, dar asta nu înseamnă că nu se poate dezvolta și la bărbați.

Dacă este descoperită în stadii incipiente și dacă este tratată corespunzător, boala se poate vindeca.  În schimb, dacă boala este descoperită prea târziu, poate duce la pierderea vieții.

Cea mai frecventă manifestare a cancerului de sân este apariția unui nodul, adică a unei mase nedureroase, solide, cu margini neregulate. Cel mai probabil, o asemenea formațiune poate fi de natură canceroasă. Dar acest lucru nu înseamnă că formațiunile moi, nedureroase, rotunjite nu pot fi de natură canceroasă. Numai investigațiile recomandate de medicul oncolog pot spune ce fel de leziune este.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...