G4Media.ro

Când matriarhatele știu să încalce o regulă la momentul potrivit pentru motivul…

sursa foto: Unsplash

Când matriarhatele știu să încalce o regulă la momentul potrivit pentru motivul potrivit: O piesă de teatru inedită în Sinagoga Sibiului aduce în centru viața evreilor înainte de Holocaust

Un reportaj Times of Israel aduce în centrul atenției Sinagoga din Sibiu și istoria evreilor din această comunitate, înainte de Holocaust: ”Într-o sinagogă din România, o producție scenică neobișnuită a dramaturgului Sarah Brown pune reflectorul pe evreii care au trăit cândva în orașul transilvănean Sibiu”, notează publicația israeliană. 

Pusă în scenă pentru prima dată în 2022, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, „Un secret despre bucurie” a primit ropote de aplauze din partea criticilor și a publicului, inclusiv de la prima doamnă a României. Din distribuția de 27 de persoane fac parte un cor de 10 femei, patru muzicieni și 13 actori.

Brown a explicat recent pentru The Times of Israel că „A Secret About Joy” este un spectacol care are în centrul atenției Sinagoga Mare din centrul Sibiului.

„Locul în care o faci este esențial”, a spus Brown, care a primit o bursă Fulbright – a doua – pentru a preda și a crea teatru în România.

„Tot ceea ce faci se alimentează din spațiu și scrii teatru pentru spațiu”, a declarat Brown pentru The Times of Israel.

În lunile următoare, Brown speră ca piesa în limba engleză să fie tradusă în limba română, precum și să identifice alte sinagogi românești care să găzduiască producția.

„Un secret despre bucurie” se învârte în jurul mai multor familii evreiești care trec prin evenimente de viață familiare oamenilor de pretutindeni, a spus Brown. Acțiunea este plasată în 1927, când în Sibiu locuiau 1.300 de evrei, inclusiv o mică populație hasidică.

„Nu am vrut să vorbesc despre Holocaust”, a spus Brown, profesor de teatru la Universitatea din Memphis. „Știam că au existat 700.000 de evrei în România, că trăiau acolo”, a spus Brown. „Am vrut să experimentez asta. Am vrut să descopăr povești și să mă aflu în inima lor”, a spus dramaturgul, ai cărui bunici erau din România.

Colonizat de germani și încă puternic germanizat în cultură, Sibiul este cunoscut la nivel internațional pentru ramele de ferestre cu „ochi”, încastrate în multe acoperișuri.

În 2010, Brown a finalizat primul său Fulbright în Israel, unde a predat la Universitatea din Haifa. De asemenea, și-a scris propriul spectacol solo și l-a prezentat în Haifa, Tel Aviv, Brazilia și New York.

În timp ce locuia în Israel, Brown și-a dezvoltat o carieră în teatru pentru festivaluri internaționale. Cu „Un secret despre bucurie”, ea speră să ofere publicului românesc o mostră din viața vibrantă a evreilor înainte ca fascismul să pună stăpânire pe țară.

„Am vrut ca publicul să se îndrăgostească puțin de personaje și să părăsească piesa după ce a avut o legătură intimă cu această comunitate pierdută – o legătură pe care poate nu o vor avea niciodată altfel”, a spus Brown.

„Femei care au încălcat regulile”

În jurul Sibiului, a spus Brown, Sinagoga Mare este în mare parte cunoscută ca „un loc care nu este niciodată deschis”, a spus ea.

La începutul programului său Fulbright în România, Brown a adus un grup de studenți absolvenți în sinagogă. Niciunul dintre ei nu mai fusese vreodată în interiorul clădirii sau în vreo sinagogă, a spus ea.

„Am fost foarte mișcată de curiozitatea lor”, a spus Brown, adăugând că unii dintre acei studenți la actorie au ajuns să ia roluri în piesă. Interacțiunile lui Brown cu studenții ei au influențat piesa în multe feluri, a spus ea. De exemplu, un personaj a fost creat după un student care a spus că „nu a văzut nicio sfințenie” în sinagogă, a spus ea.

În predarea studenților săi de la teatru, Brown și-a dat seama că aceștia știau foarte puțin despre iudaism. De exemplu, elevii nu știau că Tora este Biblia scrisă în ebraică.

Cu mai puțin de 50 de evrei rămași în Sibiu, Brown știa că piesa ei trebuia să „explice” iudaismul și Tora publicului său, a spus ea.

„A fost important pentru mine ca românii neevrei să intre în sinagogă și să afle că Tora este pur și simplu primele cinci cărți ale Bibliei, aceeași Biblie pe care a studiat-o și Iisus – și că evreii vin în lăcașurile lor de cult cu aceleași speranțe, vise și lupte pe care neevreii le aduc cu ei în biserici”, a spus Brown.

În centrul filmului „Un secret despre bucurie” se află schimbarea pe care au experimentat-o unele femei evreice în ceea ce privește rolurile pe care le-ar putea juca în viață. Scenele din piesă se articulează în jurul acestei tranziții, cum ar fi părinții care se ceartă cu cine are voie să se căsătorească fiica lor sau femeile evreice care cer să li se permită să se roage în sanctuar.

Emoțiile piesei cresc atunci când unele dintre femeile evreice din Sibiu se adună în sanctuar pentru a cânta o rugăciune „nigun”, încălcând astfel legea evreiască tradițională.

În timp ce ele cântă, alte femei – rudele strămoșești ale femeilor de jos – apar în balcon pentru a se alătura cântecului și a uni trecutul și prezentul.

În montajul „nigun” și în alte aspecte ale piesei, Brown a sperat să-și poziționeze publicul ca fiind „fantomele viitorului care trag cu urechea la viața sinagogii din 1927”, a spus ea.

„Femeile din trecut apar în balcon și vorbesc cu femeile de jos, care știu că nu ar trebui să fie acolo”, a spus Brown.

„Ele cântă despre femeile care au încălcat regulile din Biblie.

„Matriarhatele au știut când să încalce o regulă la momentul potrivit pentru motivul potrivit”, a spus dramaturgul, citat de Time of Israel.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...