G4Media.ro

Când pielea este oglinda sănătății: unele boli de sânge, intestinale, hormonale și…

Sursa foto: Pixabay

Când pielea este oglinda sănătății: unele boli de sânge, intestinale, hormonale și chiar cardiace se pot manifesta mai întâi la nivelul pielii / Lista bolilor care pot fi identificate

Mai multe tipuri de boli se pot manifesta mai întâi la nivelul pielii, de aceea, cel mai bine este să nu trecem niciodată cu vederea prea mult timp leziunile sau „ciudățeniile”, care ar trebui, în schimb, să fie consultate de un dermatolog, precizează medicii consultați de Corriere della Sera.

Pielea este cel mai mare și mai vizibil organ al corpului uman, atât de mult încât numai ea valorează aproximativ 15% din masa noastră corporală și îndeplinește numeroase sarcini cruciale: protejează împotriva radiațiilor ultraviolete; este un scut împotriva germenilor, bacteriilor și virușilor; echilibrează temperatura corpului și reglează fluidele, fiind totodată un rezervor de vitamina D.

Atunci când este sănătoasă, aceasta își îndeplinește din plin rolul de apărare, dar atunci când stabilitatea sa este compromisă, este compromisă și capacitatea pielii de a acționa ca o barieră împotriva atacurilor externe.

„De aceea, este important să vă «salvați pielea»”, subliniază Ketty Peris, fost președinte al Societății italiene de dermatologie și venerologie (SIDeMaST). „Protejarea ei de infecții, deshidratare, alergii, daunele provocate de soare și îmbătrânirea prematură este importantă nu numai pentru a arăta bine, ci și pentru bunăstarea organismului. Și cel mai bine este să nu trecem niciodată cu vederea pentru mult timp leziuni sau anomalii, care ar trebui să fie văzute de un dermatolog pentru diagnostic”, spune Peris.

Afte bucale

Prezența aftelor comune în cavitatea bucală este o afecțiune destul de frecventă în rândul populației. Cu toate acestea, o infecție aftoasă recurentă la o persoană tânără care raportează episoade de diaree poate fi un indiciu de IBD, sau boală inflamatorie cronică intestinală. Din acest motiv, este important să se evalueze prezența unor leziuni anale asociate, a unor semne de malabsorbție sau a unor antecedente familiale de MICI. Ulcerele orale cronice pot corespunde unor leziuni specifice bolii Chron.

Boala Lyme

Căpușele sunt „creaturi” enervante cu care nimeni nu vrea să se întoarcă acasă după o plimbare în aer liber. Deși majoritatea mușcăturilor de căpușe nu provoacă boli, există un tip special de erupție cutanată care ar trebui să determine un examen medical: „Erythema migrans, care își ia numele de la capacitatea de a se răspândi rapid pe piele, este un semn distinctiv al bolii Lyme”, explică Ketty Peris, director al Clinicii de Dermatologie de la Università Cattolica del Sacro Cuore Policlinico Gemelli din Roma.

”Este o erupție cutanată circulară, apare la aproximativ 70-80% dintre subiecții infectați și apare de obicei la sau în apropierea mușcăturii de căpușă, câteva săptămâni mai târziu. Trebuie să se acorde atenție mai ales dacă a apărut o umflătură roșie la locul mușcăturii sau dacă a fost necesară îndepărtarea căpușei de pe piele”, precizează medicul.

Alte simptome tipice ale bolii Lyme sunt febra fluctuantă, dureri musculare și articulare și dureri de cap. Boala se tratează cu antibiotice, care pot preveni complicațiile pe termen lung, în primul rând oboseala cronică.

Purpura

Numele acestei boli provine de la o moluscă ce era folosită pentru a produce coloranți purpurii.

„Termenul se referă la o erupție cutanată formată din mici puncte purpurii sau roșii, a căror cauză este acumularea de sânge în dermă – un strat mai profund al pielii”, spune Peris. „Când aceste puncte sunt apăsate cu un deget (sau, mai degrabă, cu un pahar transparent), ele nu se limpezesc. Purpura poate evidenția o problemă care afectează pereții micilor vase de sânge care alimentează pielea sau sângele din interiorul acestora, inclusiv o posibilă deficiență de trombocite, care, la rândul ei, poate indica o insuficiență a măduvei osoase sau o afecțiune autoimună”.

În cel mai rău caz, purpura poate semnala septicemia, o afecțiune care pune viața în pericol, în care o infecție s-a răspândit în sânge, cu posibile plecări la plămâni, rinichi sau chiar la piele.

Angioamele stelare

Există leziuni cutanate care pot lua forme recognoscibile. Angioamele în stea pot fi un indiciu al unei probleme la nivelul arteriolelor cutanate (mici artere care alimentează pielea cu sânge).

„Arteriolele se deschid și se închid pentru a controla pierderea de căldură de la suprafața pielii, dar uneori pot rămâne deschise, rezultând un «model» în formă de păianjen, în care arteriolele deschise reprezintă corpul păianjenului, în timp ce capilarele și mai mici care se extind în toate direcțiile sunt picioarele subțiri”, explică expertul.

Dacă strângeți corpul cu vârful unui deget, întreaga leziune dispare, deoarece presiunea întrerupe temporar fluxul sanguin. Acestea sunt adesea benigne și nu sunt asociate cu nicio afecțiune specifică, mai ales dacă o persoană are doar două sau trei dintre ele”.

Cu toate acestea, mai mult de trei angioame în stea pot indica niveluri crescute de estrogen în circulație, adesea legate de boli hepatice sau de schimbările hormonale care apar în timpul sarcinii. Prin tratarea cauzei care stă la baza acestei afecțiuni, ‘nevi-păianjen’ dispar adesea cu timpul, deși pot persista sau reapare ulterior.

Acanthosis nigricans / catifea neagră

Modificări ale pliurilor corpului, în special ale gâtului sau ale axilelor, mai ales dacă pielea este îngroșată și catifelată la atingere: acestea sunt indicatori posibili ai acantozei nigricane, care este mai frecventă la cei cu pielea mai închisă la culoare.

De obicei, această afecțiune este asociată cu tulburări metabolice, în special cu diabetul de tip 2 și cu sindromul ovarelor polichistice. Dacă aceste boli sunt tratate cu succes, acantoza nigricană poate chiar să se retragă. În cazuri rare, poate fi un semn de cancer gastric, care trebuie luat în considerare la pacienții fără semne de boli metabolice (obezitate și hipertensiune arterială).

”Erupția fluturelui”

Tulburările cardiace pot fi, de asemenea, vizibile la nivelul pielii. Valvele cardiace au rolul important de a direcționa fluxul de sânge prin inimă și de a preveni refluxul. Valva dintre camerele stângi ale inimii (valva mitrală, denumită astfel din cauza asemănării sale cu o pălărie de episcop sau mitră) se poate îngusta uneori, provocând o deteriorare a funcției cardiace.

Răspunsul natural al organismului este de a păstra volumul de sânge prin întreruperea fluxului către piele. Efectul acestui răspuns poate avea ca rezultat o colorare roșu-cianotică a pomeților și a nasului, asemenea aripilor desfăcute ale unui fluture.

Acest lucru este cunoscut sub numele de „facies mitral” care, în funcție de gradul de afectare a inimii și a vaselor mari, poate persista în ciuda tratamentului.

Mâncărime

Mâncărimea difuză, acea senzație neplăcută care induce nevoia de a se scărpina, poate fi, de asemenea, un indicator al diferitelor boli.

„Căutarea cauzelor este adesea foarte complexă și necesită o atenție deosebită la caracteristicile sale, precum și la eventuala prezență a simptomelor asociate”, amintește Peris. „De fapt, mâncărimea, pe lângă faptul că este foarte frecventă la pacienții vârstnici, unde este legată de uscăciunea pielii și de îmbătrânire, poate fi asociată cu diverse boli dermatologice (dermatită atopică, psoriazis, urticarie). Sau poate fi un semn al unor boli infecțioase (cum ar fi scabia, care devine din ce în ce mai frecventă), al unei insuficiențe renale, al unor patologii hepatice sau hematologice (inclusiv tumori) pentru care sunt necesare investigații diagnostice specifice”.

Striae distensae

Vergeturile sunt leziuni cutanate foarte frecvente, constând în multiple depresiuni cutanate liniare, orientate de obicei de-a lungul liniilor de tensiune cutanată. Ele apar frecvent în timpul sarcinii, pubertății și în cazurile de obezitate: când pielea devine „prea întinsă” și lipsită de elasticitate. Cu toate acestea, ele pot fi, de asemenea, un semn al unor tulburări endocrine, în special al sindromului Cushing, în care vergeturile apar de culoare purpurie, mari și profunde, localizate mai ales pe abdomen, pe sâni și la rădăcina membrelor.

Hiperpigmentare difuză

O creștere difuză a pigmentației pielii poate fi manifestarea unor patologii sistemice de natură endocrinologică, dar și metabolică sau tumorală. Insuficiența suprarenală primară sau boala Addison determină o brunificare a zonelor corporale care sunt deja fiziologic mai pigmentate (cum ar fi areolele mamare, zonele genitale, pliurile palmei). Creșterea pigmentației apare, de asemenea, în afecțiuni caracterizate prin acumularea de fier, indiferent de origine. Și este unul dintre semnele principale ale hemocromatozei, în care acumularea de fier duce la o pigmentare de culoarea ardeziei, cu pielea „cenușie” și atrofică. Acumularea altor metale (de exemplu, argintul) sau a medicamentelor poate fi, de asemenea, cauza decolorării întunecate a pielii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...