Când pot face rapelul cei care cu contractat COVID după prima doză și pentru cine este recomandată schimbarea tipului de vaccin pentru doza a doua / Precizările Comitetului pentru coordonarea vaccinării
Comitetul pentru coordonarea campaniei de vaccinare (CNCAV) face precizări, vineri, în legătură cu perioada în care pot face rapelul cei care cu contractat COVID după prima doză și pentru cine este recomandată schimbarea tipului de vaccin pentru doza a doua.
În cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.
În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului, intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul:
❖ pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile;
❖ pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile;
❖ pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.
„În situația depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze”, precizează CNCAV.
Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, justificate medical, respectiv:
❖ pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
❖ pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
❖ pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.
Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.
Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită.
Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:
• Șoc anafilactic;
• Miocardită/pericardită
Pentru vaccinul Moderna:
• Șoc anafilactic;
• Miocardită/pericardită
Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) :
• Șoc anafilactic;
• Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
• Sindrom de extravazare capilară
Situațiile sus menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel.
Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză. După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.
„Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de
infecția cu SARS-CoV-2”, se mai arată în comunicatul CNCAV.
sursa foto: Facebook / RO Vaccinare
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.