Când vor putea fi văzute eclipse, ploi de meteoriți și „luna sângerie” în 2025
Odată cu sosirea unui nou an, apar o mulțime de oportunități de a asista la o serie de evenimente celeste care vor lumina cerul nopții.
În fiecare lună, fiți atenți la o lună plină strălucitoare, dacă vremea o permite, și s-ar putea să aveți chiar șanse să vedeți eclipse solare și lunare, scrie CNN.
În plus, o multitudine de ploi anuale de meteoriți strălucitori vor reveni, așa că marcați-vă calendarele.
Soarele traversează, de asemenea, vârful de activitate al ciclului său de 11 ani, numit maxim solar, astfel încât există întotdeauna promisiunea unor aurore care pot dansa în jurul polilor nordic și sudic ai Pământului (sau în locuri neașteptate) din cauza furtunilor solare.
Nu uitați să fiți atenți la diferitele planete care devin vizibile pe cerul nopții pe tot parcursul anului și poate veți zări Stația Spațială Internațională în timp ce trece deasupra zonei dumneavoastră.
Iată câteva dintre aparițiile celeste pe care le puteți anticipa în 2025:
Luni pline și superluni
Luna plină a fiecărei luni este asociată cu un nume specific, potrivit Farmers’ Almanac. Dar lunile pline au o varietate de nume și semnificații în funcție de diferite triburi indigene din SUA.
- 13 ianuarie: Luna lupului
- 12 februarie: Luna zăpezilor
- 14 martie: Luna viermilor
- 12 aprilie: Luna roz
- 12 mai: Luna florilor
- 11 iunie: Luna căpșunilor
- 10 iulie: Luna cerbului
- 9 august: Luna Sturgeonului
- 7 septembrie: Luna porumbului
- 6 octombrie: Luna recoltei
- 5 noiembrie: Luna castorului
- 4 decembrie: Luna rece
- Eclipse solare și lunare
În 2025, vor avea loc două eclipse parțiale de soare. O eclipsă parțială de soare are loc atunci când luna se deplasează între soare și Pământ, dar niciunul dintre corpurile cerești nu este perfect aliniat, potrivit NASA. Spre deosebire de o eclipsă totală de soare, luna blochează doar o parte din fața soarelui, creând o formă de semilună în care pare că luna ia o „mușcătură” din soare.
Prima eclipsă parțială de soare va avea loc pe 29 martie și va fi vizibilă în unele părți din Europa, Asia, Africa și America de Nord și de Sud.
Cea de-a doua eclipsă parțială de soare va avea loc pe 21 septembrie și va fi vizibilă peste părți din Australia și Antarctica, precum și pe unele insule din Oceanul Pacific.
De asemenea, vor exista două eclipse totale de lună care vor avea loc în timpul lunilor pline din martie și septembrie. O eclipsă de lună, care face ca luna să pară întunecată, are loc atunci când Pământul se află între soare și lună, iar cele trei obiecte cerești se aliniază într-un rând astfel încât luna trece în umbra planetei noastre.
Atunci când luna se află în cea mai întunecată parte a umbrei Pământului, aceasta capătă o nuanță roșiatică, ceea ce a dus la porecla de „lună sângerie” pentru o eclipsă de lună, potrivit NASA. Această umbră nu este perfectă, astfel încât razele slabe de soare se strecoară pe toate părțile în jurul marginilor umbrei în culorile unui apus de soare, scăldând luna în nuanțe strălucitoare și calde.
Prima eclipsă totală de lună va fi vizibilă între 13 și 14 martie și va traversa Europa de Vest, părți din Asia, părți din Australia, Africa de Vest, America de Nord și de Sud și Antarctica. A doua eclipsă totală de lună va avea loc în perioada 7-8 septembrie și va fi vizibilă din Europa, Asia, Australia, Africa, părți din estul Americii de Sud, Alaska și Antarctica.
Consultați site-ul web al Time and Date pentru a vedea când va apărea fiecare dintre aceste eclipse și locațiile specifice care le vor putea vedea.
Ploi de meteoriți
Pe tot parcursul anului vor exista șanse ample de a vedea ploi de meteoriți. „2025 va fi un an mai bun pentru observatorii de meteoriți”, a declarat Bill Cooke, șeful Biroului pentru Mediul Meteoroid al NASA.
Noul an va începe cu apogeul ploii de meteori Quadrantid, cel mai bine văzută în primele ore ale dimineții de 3 ianuarie, potrivit lui Robert Lunsford, coordonator al raportului cu mingi de foc pentru American Meteor Society.
Iată celelalte ploi de meteoriți anticipate în 2025 și datele lor de vârf, conform Societății Americane de Meteorologie și EarthSky.
- Lyrids: 21-22 aprilie
- Eta Aquariids: 3-4 mai
- Aquariidele Delta de Sud: 29-30 iulie
- Alpha Capricornids: 29-30 iulie
- Perseidele: 12-13 august
- Draconide: 8-9 octombrie
- Orionidele: 22-23 octombrie
- Tauridele sudice: 3-4 noiembrie
- Tauridele nordice: 8-9 noiembrie
- Leonide: 16-17 noiembrie
- Geminide: 12-13 decembrie
- Urside: 21-22 decembrie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.