Candidatul unic al opoziției din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, dat pentru prima oară învingător în fața președintelui Recep Tayyip Erdogan, în două sondaje pentru scrutinul prezidențial din 14 mai
Sondajul realizat de ORC în perioada 4 – 6 martie dă intenții de vot de 56,8% pentru Kilicdaroglu și 43,2% pentru Erdogan, în timp ce sondajul ALF, realizat în 6 – 7 martie dă intenții de vot de 55,1% pentru liderul opoziției și 44,9% pentru președintele în exercițiu.
Aceste sondaje care-l plasează pentru prima oară în frunte pe liderul Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat) urmează desemnării sale drept candidat unic al opoziției în scrutinul prezidențial de către Alianța Națională în care cel de-al doilea partid ca mărime este Partidul Bun (IYI, dreapta naționalist seculară), condus de Meral Akșener.
Acum câteva zile, Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, a apărut la un miting flancat de primarii Istanbulului, Ekrem Imamoglu, și Ankarei, Mansur Yavaș, ambii aleși din partea CHP în 2019, în calitate de candidați la funcția de vice-președinte, formând o “troika” în fruntea alianței care are ca scop înfrângerea în scrutinul prezidențial și parlamentar a lui Erdogan și a Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP, conservator-islamist), aflați la putere de peste 20 de ani.
Cel mai recent sondaj de opinie pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc simultan cu cele prezidențiale, dădea Alianța Națională condusă de CHP cu 43,5%, Alianța Populară condusă de AKP, din care mai face parte și partidul ultra-naționalist MHP, cu 37,5% și Partidul Democrat Popular (HDP, pro-kurd) cu 11,3%. Modul de scrutin pentru parlamentul unicameral al Turciei cu 600 de locuri este proporțional de listă cu prag de intrare de 7%.
Popularitatea lui Erdogan a scăzut din cauza celei mai grave crize a costului vieții din ultimele două decenii de când se află la putere. Cele două cutremure gemene, care au luat peste 46.000 de vieți numai în Turcia luna trecută, i-au agravat problemele, administrația sa fiind criticată pentru reacția lentă din primele zile după dezastru.
Dar toate acestea nu garantează o victorie a opoziției în 14 mai, principalul dezavantaj fiind eterogenitatea ei, care merge de la social democrați, la conservatori laici, până la foști colaboratori islamiști ai lui Erdogan.
Obiecțiile față de guvernarea lui Erdogan și față de sistemul prezidențial autoritar introdus de acesta în 2018 reprezintă firul comun care îi unește, Alianța Națională angajându-se să restabilească un sistem parlamentar în caz de victorie pe 14 mai.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu