Candidatul USR-PLUS, Andrei Lupu: Depolitizarea spitalelor putea începe din 2016, când Guvernul Cioloș a propus o Ordonanță de Urgență în sensul acesta. Toate celelalte partide au respins-o
Membru în Biroul Național PLUS și candidat la Camera Deputaților din partea alianței USR-PLUS Prahova, Andrei Lupu a reamintit în emisiunea „Tu votezi, România”, de la postul național TVR1, că depolitizarea instituțiilor medicale trebuia să se întâmple din 2016 prin adoptarea Ordonanței de Urgență propusă de Guvernul tehnocrat, condus de Dacian Cioloș, care prevedea schimbarea procedurii de numire a managerilor de spitale.
„Prin Ordonanța de Urgență propusă de Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș se propunea ca managerii numiți în fruntea spitalelor să aibă experiență, să fie testați, iar verificarea lor să nu fie făcută doar de factorul politic. Ca orice OUG, a fost și aceasta trimisă în Parlament, dar a fost respinsă de toate celelalte partide. Așa că, în continuare, politicienii din Consiliul Județean decid cu majoritățile lor numirea fără concurs a managerilor de spitale. Sunt numiți fără concurs pentru o perioadă de 6 luni. Această perioadă este apoi prelungită cu alte 6 luni, cu alte 6 luni, în funcție de context/interese. În alte cazuri, cum s-a întâmplat la Piatra Neamț, managerii sunt schimbați de mai multe ori în intervale foarte scurte (…) spitalele în această perioadă fiind considerate niște vaci numai bune de muls”, a comentat Andrei Lupu.
Candidatul USR-PLUS a criticat și promisiunea liderilor politici, de a suspenda activitatea electorală în urma tragediei de sâmbără seara, când în incendiul izbucnit în secția de terapie intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț și-au pierdut viața 10 pacienți, alți 6 fiind grav răniți. Andrei Lupu afirmă că acestă inițiativă putea fi asumată mai devreme, mai ales în contextul actual al epidemiei de Covid. El a dezvăluit că liderul PLUS, Dacian Cioloș, a avut o astfel de inițiativă încă din aprilie.
„(…) Încă din aprilie a avut cineva această inițiativă. Acum eu vă spun din interior. Dacian Cioloș a venit în aprilie și a spus: haideți să suspendăm tot, iar noi vă punem specialiștii la dispoziție (pentru soluții privind limitarea răspândirii epidemiei de Covid-19 – n.red). Au existat niște telefoane, s-au făcut unele promisiuni, urma să aibă loc o întâlnire, apoi pur și simplu a dispărut intâlnirea. Pe parcurs a dispărut și interesul pentru inițiativă și nu s-a mai întâmplat nimc. Guvernul nu a mai fost interesat de teama că va pierde procente electorare, axact așa cum se întâmplă acum, prin deciziile prefecților de a nu carantina orașele, tot de teamă că se pierd procente electorale”, a subliniat Andrei Lupu.
Reprezentantul USR-PLUS afirmă că ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț nu trebuie uitat, chiar dacă guvernanții și toată clasa politică încearcă să inducă ideea unei vinovății comune.
„(…) După ce trec cele două-trei zile în care ne-am asumat o oarecare vină/căință, trebuie să ne îndreptăm cu toată furia către această clasă politică. Nu trebuie să uităm ceea ce s-a întâmplat, pentru că vorbim de un caz care se poate repeta oricând în 40 de spitale din întreaga țară”, a spus Andrei Lupu.
Sursa Foto: Facebook/Andrei Lupu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii