G4Media.ro

Canicula de la finalul lunii iunie din SUA și Canada ar fi…

Sursa foto: captură video

Canicula de la finalul lunii iunie din SUA și Canada ar fi fost „aproape imposibilă” fără încălzirea climatică provocată de oameni

Valul de căldură care a lovit la finalul lui iunie vestul Statelor Unite şi al Canadei ar fi fost „aproape imposibil” fără încălzirea climatică provocată de oameni, a conchis miercuri un grup de cercetători, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Oamenii de ştiinţă de la World Weather Attribution, o iniţiativă a experţilor de la diverse institute de cercetare din întreaga lume, au estimat că schimbările climatice au făcut ca acest eveniment să fie de cel puţin 150 de ori mai probabil.

Foto: www.worldweatherattribution.org


„Nu există nicio îndoială că schimbările climatice au jucat un rol major”, a declarat cercetătoarea Friederike Otto, de la Universitatea Oxford şi unul dintre autorii studiului, într-un briefing.

Temperaturile înregistrate au fost atât de anormale în raport cu mediile obişnuite din această regiune încât a fost dificil pentru cercetători să calculeze cât de repede ar putea reapărea un astfel de eveniment. Dar, potrivit acestora, având în vedere climatul actual, un astfel de val de căldură ar putea avea loc statistic o dată la 1.000 de ani.

Cercetătorii au stabilit că temperaturile înregistrate au fost cu aproximativ 2 grade Celsius mai mari decât dacă acest episod de căldură extremă ar fi avut loc la începutul revoluţiei industriale.

Luna trecută, Canada a doborât de mai multe ori recordul său absolut de temperatură, care a fost stabilit în cele din urmă la 49,6 grade Celsius la Lytton pe 30 iunie.

Şi statele americane Washington şi Oregon s-au regăsit sub această „cupolă de căldură”, cauzată de presiuni ridicate care „ţin prizonier” aerul fierbinte. Acest fenomen climatic nu a fost în sine fără precedent, ci mult mai puternic decât s-a observat până acum.

Bilanţul deceselor provocate de această „cupolă de căldură” nu este încă cunoscut, însă se ridică la cel puţin câteva sute de morţi.

America de Nord a cunoscut în 2021 cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată în această regiune, a anunţat miercuri Serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice (C3S).

Iunie 2021 a depăşit cu 1,2 grade Celsius media pentru perioada 1991-2020, sau cu 0,15 grade Celsius temperatura cea mai ridicată înregistrată în iunie în această regiune, în 2012, a declarat Carlo Buontempo, directorul C3S, făcând o legătură cu valul de caniculă observat în Canada şi o parte a Statelor Unite.

În cercetarea lor, oamenii de ştiinţă de la World Weather Attribution (27 de cercetători din şapte ţări) au studiat, pe o perioadă de mai multe decenii, înregistrări ale temperaturii în cea mai dens populată zonă afectată, în jurul oraşelor americane Seattle şi Portland şi a oraşului canadian Vancouver, apoi au folosit modelări pentru a compara clima actuală cu cea din trecut, folosind metode validate de colegi.

O serie de factori au făcut posibil acest eveniment, însă cercetătorii subliniază în special rolul secetei care a lovit această regiune în primăvară.

Pentru viitor, două scenarii sunt posibile, potrivit cercetătorilor. Primul este că, chiar dacă criza climatică s-a amplificat şi a făcut un astfel de eveniment mult mai probabil, el este încă foarte rar.

A doua ipoteză este mai îngrijorătoare: creşterea generală a temperaturilor ar fi putut depăşi un prag, ducând la o încălzire exponenţială mai importantă decât se prevedea până în prezent şi pe care modelele climatice actuale nu reuşesc să o prezică.

Sursa foto: captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. un roman nu polueaza nici jumatate din cat polueaza un canadian

    multi dintre noi sa caca in curte

  2. Sa opreasca f0rmula 1, nascar, monster truck races si private jets si apoi sa vb despre „incalzirea globala”.

    Pana atunci sa tot arda la foc mic pt ca asa se gateste cel mai bine

    • De ce? Formula 1 produce in jur de 0,25 milioane de tone de carbon intr-un an. Si planul e sa ajunga la emisii neutre in 2030. De exemplu deja e promovat mersul catre circuit pe bicicleta, in loc de masina.

      Doar Canada produce 577 de milioane de tone de carbon intr-un an. De peste 2200 de ori mai mult decat Formula 1.

      SUA emite 5 miliarde de tone. De vreo 20.000 de ori mai mult decat Formula 1.

      China emite 9 miliarde de tone. De 36.000 de ori mai mult decat Formula 1.

      Global, emisiile sunt de 36 miliarde de tone. De 144.000 de ori mai mult decat Formula 1.

      Adica, daca opresti Formula 1, se reduc emisiile de carbon globale cu 0.0007% . Deci, tu vrei sa ne concentram pe Formula 1, si sa ignoram 99.9993% din emisiile de carbon?

      La fel si cu „private jet”-urile, toata aviatia in ansamblu emite 2-3% din total, si private jet-urile reprezinta un procent infim din acest total.

      Nu zice nimeni ca trebuie ignorate, n-am o problema sa puna taxe mari pe private jet-uri si pe biletele la Formula 1 pentru a compensa emisiile. Dar intre timp nu trebuie sa ignoram restul de 99.999% din emisii cum ai prefera tu.

  3. Cuvinte cheie „aproape” si „provocata de oameni”, primul dintr-o oarece jena pentru incertitudinea afirmatiei, al doilea grup de cuvinte pentru a transmite mesajul eco-furios la moda.

  4. Da, incalzirea e globala, efectele sunt locale si diferite. In Europa am avut tornada in Cehia, de exemplu.

    Cand o veni un vant de 330 km/ora peste tine s-ar putea sa-ti schimbi partitura. Nu uita ca energia vantului e proportionala cu cubul vitezei, asadar un vant de 330km/ora are o energie de vreo 36 de ori mai mare decat un vant cu 100km/ora (energia e proportionala cu masa si patratul vitezei, si la viteza dubla se dubleaza si volumul de aer care circula, deci implicit masa, de aici rezultand cubul in loc de patrat).

  5. Nu va mai stresați de emisii și altele…încălzirea globala trebuia sa vina pt.ca fiecare CV.din Biblie se împlinește, adică sa înțelegeți dacă zice ca soarele va lumina de 7 ori mai tare …logic ar însemna că și căldura creste de 7 ori .adică 7ori cât erau gradele normale 28 sau 30…

  6. Un lucru este cert.Verile în sudul României sunt foarte calde și secetoase în comparație cu 30-40 de ani în urmă. În ultimii ani zăpadă de Crăciun nu a fost deloc și ninge din ce în ce mai puțin.