G4Media.ro

Cântăreaţa Corina Chiriac va dona Muzeului Naţional de Istorie a României obiecte…

Sursa foto: Facebook/ Corina Chiriac

Cântăreaţa Corina Chiriac va dona Muzeului Naţional de Istorie a României obiecte de patrimoniu ce au aparţinut familiei sale, adunate timp de o sută de ani de patru generații

Cântăreaţa Corina Chiriac va dona, joi, Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) obiecte de patrimoniu ce au aparţinut familiei sale, a anunțat instituţia muzeală, potrivit Agerpres.

La Sala „Lapidarium” va avea loc ceremonia semnării actului de donaţi pentru un număr semnificativ de piese de patrimoniu privind patru generaţii din familia Nestorescu – Calaigian – Chiriac din colecţia personală a marii artiste.

Donaţia cuprinde piese variate: paşapoarte iraniene ale bunicilor materni de origine armeană, trofee şi diplome, medalii, certificate de naştere şi de studii, documente şi fotografii de la începutul secolului XX, rochii de scenă, instrumente muzicale şi alte obiecte personale de familie.

Adunate timp de o sută de ani de către tipograful şi graficianul Gheorghe Chiriac (bunicul patern), pianista Eliza Calaigian (mama, căsătorită Chiriac), de către compozitorul şi profesorul universitar Mircea Chiriac (tata) şi de către fiica acestora, interpreta şi compozitoarea Corina Chiriac, această donaţie documentează istoria a patru generaţii.

Toate aceste obiecte de patrimoniu vor fi disponibile online în proiectele virtuale ale MNIR, iar mare parte a acestei donaţii va fi prezentată publicului într-o expoziţie temporară, spre sfârşitul lunii octombrie, legată de aniversarea artistei.

Sursa foto: Facebook/ Corina Chiriac

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Mai privilegiati ca altii in comunism dar vaaái ce rau a fost.

  2. In 1989, un juriu de mari muzicologi americani i-a decernat Primului Mopul de Aur. Juriul a fost impresionat de pedigriul femeii. Avea si tata, si strabunic la fel de artisti si creativi!

    Probabil i-ar fi decernat si Reputatului Tatic al Artistei un trofeu gen Tarnul de Aur, daca Seniorul ar fi incercat sa fuga din calea dusmanului pecerist care il silise sa compuna muzica de partid si de stat.

    Diferenta dintre carierele Artistei Poporului inainte si dupa 1989 spun totul despre cat de „comunista” era Romania de atunci. Sub Catu, e mai multa egalitate de sanse, daca va puteti imagina.

    • Adică Măturoiul de Aur pentru tăticu…

    • In timp ce noi nu aveam apa calda si mancam la ratie, familia doamnei isi permitea sa stranga colectii personale. Sigur sigur nu se intelegeau bine cu regimul si securitatea.

      In orice caz, bine ca le-a donat. Macar gestul asta e de apreciat.

  3. Au dus-o foarte bine in comunism, aveau privilegii și totuși se vaicareau mereu in timp ce strangeau averi. Unii o duc foarte bine si acum, dar prefacuti au fost mereu.

  4. Daca incepe cu bunicii, sunt doar trei generatii. Dar ne place sa ne laudam.

  5. …vrea sa scape de ele și pentru asta ii trebuie un muzeu al lucrurilor inutile…

  6. Mare greseala,

    Vor ajunge pe la sediul PSD sa fie imbracate cocoanele amantele si secretarele.

  7. viata de agent secret. daca citesti pe unde a umblat si in cate s-a bagat asta este singura concluzie.

  8. Inca o data se adevereste gradul de cultura al acestei tari. Ce rau v a facut o artista care si a facut treaba cu onoare ca toti cantaretii si actorii din anii lor de glorie? Dar ce e bun in tara asta e dat la gunoi de niste gunoaie. Sunt mai buni asa zisii cantareti din ziua de azi care canta aparatura robotica in locul lor? Cred ca voi nici nu stiti cine au fost marii cantareti si actori ai tarii.

  9. Nu a predat pasapoartele bunicilor cand au scazut termenele de valabilitate.

  10. Nu a predat Politiei pasapoartele bunicilor, cand a expirat termenul de valabilitate.