G4Media.ro

Capcanele din parcurile Bucureștiului – de ce să te ferești când vizitezi…

Foto: Crengi rupte în Parcul Kiseleff - G4Media

Capcanele din parcurile Bucureștiului – de ce să te ferești când vizitezi Cișmigiul, Herăstrăul și Parcul Kiseleff. Peisagist: ”Natura pune stăpânire pe ele, vor fi pline de șerpi, țânțari sau alte tipuri de insecte”

Marile parcuri din mijlocul Capitalei, destinații de promenadă preferate pentru mulți bucureșteni, s-au transformat în ultimul an în spații dezolante, neîngriijte și chiar periculoase. Pe lângă mizerie, vegetație neîngrijită și obiecte de mobilier urban vandalizate au apărut și foarte multe capcane.

Cel mai mare parc al Bucureștiului, Herăstrău, este plin de astfel de exemple. Pe marginea aleilor sunt zeci de arbori uscați care pot pica oricând peste un trecător. În zona Restaurantului Pescăruș poate fi văzută o salcie ruptă care stă sprijinită de un alt copac. Pe sub ea, trec agale cei care au ieșit să se recreeze.

Foto: Salcie ruptă în Parcul Herăstrău – sursa G4Media

Câteva sute de metri mai încolo, spre ambasada Chinei, trotuarul este efectiv crăpat în două pe o distanță de cel puțin 30 de metri. Pe mijlocul lui există o fisură lată de aproximativ o palmă care poate cauza accidentarea celor care nu o observă din timp, mai ales pentru copiii care merg pe role, cu trotineta ori bicicleta.

Foto: Alee crăpată în Parcul Herăstrău – G4Media

Un alt pericol îl reprezintă gropile pline cu apă dintre trotuar și malul din beton al Lacului Herăstrău. Acestea au apărut din cauza eroziunii solului.

Foto: Trotuare pline cu apă în Parcul Herăstrău – sursa G4Media

Toaletele înfășurate în nailon negru pe care este prins un anunț – „ÎNCHIS TEMPORAR”- le dau și ele bătăi de cap multor trecători.

Foto: Toaletă închisă în Parcul Herăstrău – sursa G4Media

În Parcul Cișmigiu, pe lângă numărul mare de arbori uscați și al grămezilor de crengi înșiruite de-a lungul aleilor, locurile de joacă pentru copii sunt acoperite de găinațul porumbeilor. Lângă o pancartă vandalizată de pe care aflăm că ALPAB ne dorește o „plimbare plăcută” sunt mai multe capcane pentru șobolani și coșuri de gunoi pline ochi. Un alt indiciu al degradării îl constituie imaginea hidrobicicletelor care taie apa verzuie printre frunze și pet-uri.

Foto: Apă murdară în Parcul Cișmigiu – G4Media
Foto: Loc de joacă în Parcul Cișmigiu acoperit de găinaț de porumbei – sursa G4Media
Foto: Capcană pentru șobolani în Parcul Cișmigiu – G4Media

În Parcul Kiseleff, pe langă deșeurile care nu au mai încăput în coșurile de gunoi, lângă un loc de joacă pentru copii poate fi văzută o movilă imensă de crengi și trunchiuri de copaci. Pentru că cei mici sunt tentați să se joace prin preajma ei, părinții sunt cu ochii în patru.

Foto: Crengi rupte în Parcul Kiseleff – G4Media

Reprezentanții peisagiștilor trag un semnal de alarmă și cer autorităților să se implice. În caz contrar, spun aceștia, natura va pune stăpânire pe parcuri, iar oamenii le vor evita.

„Pe lângă faptul că parcurile pot fi periculoase pentru folosirea obișnuită, natura pune stăpânire pe ele și ele vor deveni niște zone periculoase pentru noi pentru că vor fi pline de șerpi, țânțari sau alte tipuri de insecte. Practic, dacă lăsăm în pace Cișmigiul, acesta se poate transforma singur într-o pădure, așa cum se întâmplă acum și cu lacul Văcărești. Nu sunt niște spații pe care le poate folosi oricine. Mie mi se pare foarte important de semnalat faptul că vorbim în anumite situații de parcuri care sunt monumente istorice și această stare de delăsare poate duce la distrugerea lor. Adică ceva ce s-a păstrat 150 de ani, acum se distruge. Acest aspect este mai puțin important pentru administrația publică sau mă rog, mai puțin înțeles probabil. Prin urmare, eu cred că de acum încolo, ce ar trebui să se înțeleagă este faptul că vom pierde parcuri sub forma în care sunt ele acum dacă nu se va trece la o gestionare adecvată a acestora.”, a declarat pentru G4Media.ro, Diana Culescu, președinte, Asociația Peisagiștilor din România.

Herăstrău, Cișmigiu și Kiseleff sunt doar trei din cele 14 parcuri administrate de Primăria Capitalei prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB). Parcurile sunt întreținute prin contracte de delegare încheiate cu alte două companii municipale: Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA și Compania Municipală de Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA. Pentru anul 2021, Primăria Capitalei a alocat aproape 13.000.000 lei pentru întreținerea spațiilor verzi din care jumătate din bani s-au dus către cele două companii pentru plata unor datorii de anul trecut.

În urmă cu câteva zile, primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a vrut să preia în administrare Parcurile Herăstrău și Cișmigiu, însă consilierii PSD și PNL (Sectorul 1) nu au fost de acord.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

31 comentarii

  1. Capitală europeană…

  2. Bucurestiul sub administratia Nicusor arata mai rau ca niciodata. Si era greu de crezut ca e posibil sa arate mai rau ca sub Firea.

    • Asta pentru ca nu mai vrea sa plateasca MAFIA de la administratia parcurilor,DESTEPTULE!! Pana nu se curata TOATA administratia orasului de hotii ciumei rosi,care au capusat orasul,nu poti face minuni in doar un an de zile,dupa ce s-a devalizat 20 si ceva de ani bugetul ,compus din banii locuitorilor!

    • @Corrie.
      Hahahaha 😂

  3. și nu ați prins în obiectiv niciun șobolan? Crăpăturile alea din asfalt sunt de câțiva ani. Multe exagerări ziaristice dâmbovițene.

    • Crapaturile sunt de cativa ani, adevarat, dar isi maresc diametrul si se lungesc pe an ce trece. Si nu este o exagerare, ci mai degraba un articol superficial, insuficient documentat. Sunt consumator de Herastrau, fac sport si imi plimb copiii in el zi de zi, arata ca un parc abandonat de administratie si cotropit de comerciantii de tot felul, de la cei cu terase si cluburi pe lac pana la cei care vand cu amanuntul. Este un concurs al decibelilor, muzica se pune in functie de puterea difuzoarelor, de la tare la foarte tare. Nu este asigurat niciun fel serviciu de paza, iar fiecare face ce-l taie capul. Mizerie si balci. Se pot intocmi liste intregi cu problemele si „capcanele” din Herastrau si din alte parcuri monumente istorice aflate in administrarea PMB si nu numai, dar nu intereseaza pe nimeni in concret, ci doar din patru in patru ani ni se vara pe gat ceva gargara de campanie. Niciodata nu am vazut parcul Herastrau intr-un asemenea hal de degradare fizica si morala. Efectiv am obosit sa mai sper ca ceva, candva se va schimba.

    • tipuri de insecte

    • Sunt vidre in parcul Bordei. Intai am crezut ca e sobolan, dar era vidra. Le pot poza si prezenta drept sobolani din anumite unghiuri.

  4. Trebuie introduse taxe de intrare la TOATE parcurile din Bucuresti, e calea cea mai sigura pentru a elimina insectele si de a motiva personalul care ar trebui sa se ocupe (presupunand ca nu sunt chiar toti rude…)

    • TAXA DE INTRARE IN PARC? ESTI BATUT IN CAP?

    • Buna idee, sa fie si examen! De exemplu sa nu primesti permis de intrare in parc daca nu poti sa te abtii sa arunci gunoiul pe jos daca ai un cos de gunoi la 1 metru distanta.

  5. Parcurile Mihai I ( nu se mai cheama Herastrau), Cismigiu si Carol se afla in paragina de cel putin doi ani. Singura diferenta este ca in acest an au disparut firmele de paza. Suparator este faptul ca noua administratie nu a facut nimic sa stopeze aceasta degradare si este foarte pacat. Vor avea mult de lucru sa aduca aceste parcuri la un nivel decent.

  6. toti sobolanii trebuiesc stransi si aruncati in palatul lui Clatite, indiscutabil

    apoi trebuie anchetata si bagata la puscarie pentru distrugere unui sector, incalcarea tuturor legilor sanitare, atacul la sanatatea oamenilor prin sobolani si gandaci, incalcarea ordinii publice, trafic de influenta, abuz in serviciu, numirea fara concurs a angajatilor in primarie, lipsa de transparenta in semnarea contractelor

    apoi DNA sa ancheteze de ce faraoanca frantuzaoica a semnat 5 contracte cu firme de salubritate

    a dorit, in mod activ, crearea unei stari de dezastru in sectorul 1 pentru a primi de la prefect acordul instituirii starii de urgenta in sector 1 pentru a anula orice lege civila si administrativa cu scopul de a semna contracte cu alte firme de salubritate

    ji.go.dia asta frantuzoaica trebuie sa faca puscarie pe viata intr-o celula cu sobolani si gandaci, este un monstru isteric si han.di.c.apat corupt

    • Te-ai enervat?!? E bine…
      Curatenia incepe intotdeauna cu scoaterea mizeriilor in fata.

    • Ce treabă are Clotilde Armand cu parcurile care țin de Primăria Capitalei. Sectorul 1 a început să arate decent. Nicușor Dan trebuie să se trezească până nu-i intra șobolanii din Cișmigiu în Primărie.

  7. Nicusorule mergi la tine in Fagaras acolo si fii primar! Ne-a vrajit si el.

  8. Acum nu fiți CĂRCOTAȘI, am înțeles de la primul ministru al lui klauSS, că în colonia Romanica este fericire și abundență. În ceea ce privește Bucureștiul, este așa cum și-au dorit majoritatea celor care s-au prezentat la vot în București, bineînțeles că mulți l-au votat și pe Gaulei_erul klauSS. SĂ TRĂIȚI BINE!

    • Băăă obositule, ai uitat să ne spui ce fericit ești ca ai plecat din colonia Ro.
      Asta era esențialu.
      Rămâi acolo ești și nu ne mai plictisi cu textele tale. Te chemăm noi dacă avem nevoie.
      Adio.

  9. bucureștenilor care i-au votat pe Nicușor și Clotilde le place să trăiască în jeg, cocleală și să conviețuiască cu șobolanii.
    Orașul arăta mai bine ca niciodată sub Firea, era o plăcere să te plimbi prin parcuri, dar bucureștenilor le era dor de cocleală și au votat în consecință.

  10. Pai nu,..
    in ultimul an s-au uscat copacii,
    in ultimul an sa crapat asfaltul,
    in ultimul an sa murdarit apa,

    ce sa mai, e vina lui Nicusor.

    Ce va mai place sa aruncati cu rahan acolo unde nu e cazul!
    Parcurile sunt asa de ani de zile , iar in ultimul an,.. poate va reamintiti ca oamenii mureau pe capete de covid19,.. si numai de parcuri nu stateau autoritatile sa se ocupe.

    Vai de voi, reporterii …

  11. Corect era spus în sectorul 1 nu în București că în sectorul 3 n ai să vezi așa ceva

  12. De 30 de ani se deterioreaza , vandalizeaza, se vinde, se cumpara spatiul verde de catre mafia PSD-ista, dar abia acum va treziti ca a crapat asfaltul.
    G4M a ajuns mai rau decat Antenele si Ghita-TV.
    Cred ca Tapa si Panta sunt pe drojdie de mult.
    Penibil!

  13. Mai bine eviti Romania cu totul.

  14. Asa arata tot Bucurestiul, nu doar parcurile. Este o ghena de gunoi si un pericol, un oras care ajunge sa te omoare pe strada la prorpiu. Intr-un an doi sper sa plec cat mai repede din jegul asta de tara.

  15. Sunt exceptii, deoarece există doar ce se vede.
    Așa a zis zoologu antropomorf
    A făcut el o integrală curbilinie, și a deteminat număru corect de șobolani.
    Voi habar n-aveți

  16. Problema este că Bucureștiul arată din an in an mai murdar cu spatii verzi neintretinute si insuficiente.
    Este intr o continuă degradare, începând cu clădirile, străzile murdare care miroas a urina, nu am vazut masini care spală străzile și trotuarele doar apa de ploaie le curăță, pavele lipsa sau care se misca de iti rupi picioarele daca nu calci cu atentie.
    Spațiile verzi nu sunt udate, cum vara este secetă si căldură se usucă.
    De asemenea prin parcuri, plantele nu sunt toaletate, nu poți să mai treci pe aleile din Cismigiu de mirosul de gainat.
    Pe zi ce trece este mai multă mizerie peste tot si cetateni doresc conditii civilizate de trai.
    S a majorat biletul la Ratb dar se circulă în condiții de lumea a treia, mijloace de transport învechite, fără aer condiționat, mizerabile iar la metrou aceeasi ingramadeala si vara, fiind putine. Chiar nu se gandesc guvernanti ca poporul nu va mai suporta la infinit aceste umilințe la care suntem supuși zilnic și ca ne dorim să trăim intr o țară civilizată.

  17. „zone periculoase pentru noi pentru că vor fi pline de șerpi, sau alte tipuri de insecte” a declarat Diana Culescu, președinte, Asociația Peisagiștilor din România. Ce aveti cu serpii ? Nu e de ajuns ca sunt destui bucuresteni care omoara serpii din parcuri, ii mai si incitati cu aceste declaratii sa-i omoare ? Serpii din parcurile cu lacuri sunt serpi de apa, neveninosi, nepericulosi, inofesivi. In Bucuresti nici nu exista serpi veninosi sau periculosi. Cu „insectele” ce mai aveti ? Trebuie si insectele omorate ? Fluturi, gâze, albine, bondari, etc. Ar fi mai bine sa d-na Diana Culescu sa se limiteze la declaratii despre plante, si sa lase altora declaratiile despre animale.