G4Media.ro

Capitala Culturală alături de Timișoara, în 2023, Veszprem a atras 1,6 milioane…

Sursa foto: Facebook / Dominic Fritz

Capitala Culturală alături de Timișoara, în 2023, Veszprem a atras 1,6 milioane de turiști / În primele 11 luni din 2023, județul Timiș a avut puțin peste 300 de mii de turiști

Deschisă înaintea Capitalei Culturale a Timișoarei, cea din Veszprem se încheie după ce capitala Banatului a tras cortina încă de la finalul anului precedent. Organizatorii din Ungaria au anunțat cifrele finale și spun că succesul evenimentului, care a fost unul regional, nu doar al orașului Veszprem, a fost total, dovadă fiind și cei peste 1,66 milioane de vizitatori, relatează De Banat.ro.

În comparație, conform datelor Institutului Național de Statistică, în județul Timișoara au fost 319.320 de turiști, în primele 11 luni ale anului 2023.

Programul Veszprém-Balaton 2023 Capitală Culturală Europeană a implicat, timp de un an, 116 municipalități, peste 3.500 de evenimente culturale din 24 de genuri diferite.

Anul Cultural din Ungaria a avut și un impact pozitiv asupra turismului, cu o creștere cu 17% a numărului de vizitatori internaționali la Veszprém față de anul precedent. 38% dintre vizitatori au apelat la transportul public pentru a participa la evenimentele din Veszprém, în principal datorită eforturilor comune ale Căilor Ferate Ungare, (MÁV) și companiei naționale de autocare de distanțe lungi VOLÁN, de a promova transport durabil. Un bilet dus-întors cu reducere, cu un preț nominal de 2023 HUF, era disponibil din orice parte a țării, precum și un bilet regional de 24 de ore pentru o zi regională ECoC. Serviciile au fost completate de o serie de programe culturale spectaculoase pe trenuri.

Un rezultat important al seriei de programe este că au fost livrate 71 de proiecte de infrastructură culturală (52 în Veszprém și restul în regiune), adăugând la vitalitatea pe termen lung a vieții culturale a orașului și a regiunii.

O serie de festivaluri de artă au fost lansate cu succes și se așteaptă să continue și să crească în regiune, inclusiv programul Pajta (Hambar), menit să ajute comunitățile locale să aibă acces la o selecție mai mare și o calitate mai înaltă a culturii, și KultHáló (programul CultNet).

La noi în țară, pe judeţe, în perioada ianuarie-noiembrie 2023, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare (inclusiv apartamente şi camere de închiriat), a înregistrat valori mai mari în: Municipiul Bucureşti (1.682.100 persoane), Constanţa (1.552.200 persoane) şi Braşov (1.390.500 persoane)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Este firesc. Ungaria este un stat european dezvoltat, cu o relevanță internațională incomparabil mai ridicată decât România , un stat căruia i se refuză integrarea spațiului de liberă circulație din UE și este discriminat în cadrul Pieței Comune.

    Politicienii noștri spun de 34 de ani ca nu există concurență între statele fost comuniste din Est. Ba este, iar concurenta și nivelul de competitivitate se poate exprima în bani. România este așadar mai puțin competitivă decât Ungaria.

  2. Mai avem de invatat…Expozitia Brancusi cu siguranta ca a fost un succes, dar cred ca mai mult pentru romani decat pentru strain, ceea ce nu este rau pana la urma. Trebuie vazut exact ce au facut ungurii si analizat in detaliu pentru orasele din Romania care doresc din nou sa fie capitale culturale.