G4Media.ro

Capitala Elveției ar putea legaliza cocaina, în premieră mondială

Sursa Foto: Dea.gov

Capitala Elveției ar putea legaliza cocaina, în premieră mondială

Capitala Elveției examinează un proiect pilot care să permită vânzarea de cocaină pentru uz recreațional – o abordare radicală a luptei împotriva drogurilor care nu se crede că a mai fost încercată în altă parte până acum, scrie Reuters. Parlamentul din Berna a susținut ideea, care trebuie să depășească acum opoziția guvernului orașului și va necesita, de asemenea, o modificare a legislației naționale.

Politica în materie de droguri în întreaga lume evoluează, statul american Oregon, de exemplu, a dezincriminat posesia unor cantități mici de cocaină în 2021, în favoarea tratamentului antidrog.

Multe țări europene, printre care Spania, Italia și Portugalia, nu mai prevăd pedepse cu închisoarea pentru posesie de droguri, inclusiv cocaină, deși niciuna nu a mers atât de departe ca propunerea în discuție la Berna.

Elveția își reexaminează poziția față de acest drog după ce unii politicieni și experți au criticat interdicțiile totale ca fiind ineficiente, propunerea – aflată în prezent în stadii incipiente – urmând încercărilor aflate în curs de desfășurare pentru a permite vânzarea legală a canabisului.

„Războiul împotriva drogurilor a eșuat și trebuie să ne uităm la idei noi”, a declarat Eva Chen, membră a consiliului de la Berna din partea Partidului Stângii Alternative, care a co-sponsorizat propunerea. „Controlul și legalizarea pot face mai mult decât simpla represiune”.

Consum ridicat de cocaină

În bogata Elveție se înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri de consum de cocaină din Europa, conform nivelurilor de droguri ilicite și de metaboliți ai acestora măsurate în apele reziduale, iar Zurich, Basel și Geneva se află în primele 10 orașe din Europa.

Orașele elvețiene, inclusiv Berna, înregistrează, de asemenea, o creștere a consumului, în timp ce prețurile cocainei s-au înjumătățit în ultimii cinci ani, potrivit Addiction Switzerland, o organizație neguvernamentală. „Avem o mulțime de cocaină în Elveția în acest moment, la cele mai ieftine prețuri și la cea mai bună calitate pe care am văzut-o vreodată”, a declarat Frank Zobel, director adjunct la Addiction Switzerland. „Puteți obține o doză de cocaină pentru aproximativ 10 franci în aceste zile, nu cu mult mai mult decât prețul unei beri.”

Chen, membru al parlamentului din Berna, a declarat că este prea devreme pentru a spune cum se va dezvolta un program pilot, inclusiv unde va fi vândut drogul sau cum va fi procurat. „Suntem încă departe de o potențială legalizare, dar ar trebui să analizăm noi abordări”, a declarat Chen. „De aceea, solicităm o încercare de schemă pilot supravegheată științific”.

Nevoia unei modificări legislative

Pentru ca legalizarea să aibă loc, parlamentul ar trebui să modifice legea care interzice consumul de droguri în scop recreativ. Decizia ar putea fi luată în câțiva ani sau mai devreme, dacă actualele scheme de canabis – în care drogul este pus în vânzare în farmacii – vor arăta rezultate de succes, au declarat experții politici.

Orice legalizare ar fi însoțită de controale de calitate și campanii de informare, a declarat Chen, abordarea urmând să reducă, de asemenea, o piață infracțională profitabilă.

Experții sunt împărțiți, chiar și cei care sunt în favoarea procesului fiind îngrijorați de potențialele pericole.

„Cocaina este una dintre cele mai puternice substanțe cunoscute care creează dependență”, a declarat Boris Quednow, lider de grup la Centrul de cercetare psihiatrică al Universității din Zurich.

El a spus că riscurile sale sunt cu totul altele decât cele ale alcoolului sau canabisului, citând legături cu afecțiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale, depresie și anxietate.

Pe de altă parte, Thilo Beck, de la Arud Zentrum for Addiction Medicine, cel mai mare centru de medicină a dependenței din Elveția, a declarat că este timpul pentru o politică mai „matură” față de cocaină.

„Cocaina nu este sănătoasă – dar realitatea este că oamenii o consumă”, a declarat Beck. „Nu putem schimba acest lucru, așa că ar trebui să încercăm să ne asigurăm că oamenii o folosesc în cel mai sigur și mai puțin dăunător mod.”

Leo, un consumator de cocaină din Geneva, a declarat că legalizarea drogului ar facilita tratamentul, precum și reducerea violenței și a infracționalității legate de aprovizionare. De asemenea, ar fi mai ușor de controlat calitatea drogurilor aflate în vânzare.

„Interzicerea drogurilor nu dă rezultate bune în ceea ce privește politicile de sănătate și de prevenire”, a declarat Leo pentru Reuters. „Dimpotrivă, se pare că țările care au ales să legalizeze sau să depenalizeze drogurile, au rezultate mai bune în ceea ce privește politicile de prevenire și de sănătate globală.

„Elveția a fost curajoasă în politicile sale cu privire la alte droguri, așa că eu cred că următoarea etapă ar trebui să fie legalizarea cocainei.”

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Nu știu dacă ideea este bună în privința cocainei, dar probabil canabisul poate fi legalizat și în România…Sau scos în afara legii alcoolul. Este ca s-a încercat și concluzia a fost ca a era o prostie?!

    Ei bine, educația cetățenilor este extrem de importantă . Altfel, piața neagră prosperă cu siguranță.