G4Media.ro

Dovada ineficienței companiilor de stat: Compania de pază înființată de primăria sectorului…

Dovada ineficienței companiilor de stat: Compania de pază înființată de primăria sectorului trei participă la licitația organizată de municipalitate dar câștigă o firmă privată/ Ce mai păzește firma primăriei dacă împarte banii cu alții?

Compania Ordine şi Protecţie Sector 3 a fost înfiinţată de Robert Negoiţă ca alternativă pentru firmele de pază private. Compania a pierdut însă licitaţia pentru cel mai mare contract de pază organizat de primăria-mamă, care a angajat o firmă privată. În loc să fie desființată pentru că nu-și mai justifică activitatea, firma trăieşte din contractele cu şcolile, grădiniţele şi liceele din sector. Pentru acestea, asigură o parte dintre serviciile de pază şi subcontractează serviciile de curăţenie şi mentenanţă altor firme private.

  • G4media.ro a solicitat Primăriei Sectorului 3 să detalieze în ce constă activitatea firmei, alta decât cea rezultată din datele fiscale şi care este motivul subcontractării anumitor servicii, dar nu am primit niciun răspuns până la această oră.

A pierdut contractul pentru pază organizat de Primăria Sectorului 3 pentru că a avut un preţ prea mare. La jumătatea lui 2018, Primăria Sectorului 3 demarează procedurile pentru atribuirea „serviciilor de pază, monitorizare, intervenţie rapidă a obiectivelor, valorilor în Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti, inclusiv salvare acolo unde este cazul”. Principalul criteriu de alegere a câştigătorului urma să fie preţul cel mai mic.

SC Ordine şi Protecţie Sector 3 participă şi ea la licitaţie. Pe 26 iulie 2018, contractul, în valoare de 818.404 lei, fără TVA este atribuit societatea SC OK Guard SRL, o firmă privată, oferea cel mai bun preţ.

În noiembrie, firma plătea salarii nete de 421792, după cum reiese dintr-o evidenţă publicată pe site-ul instituţiei. Salariul mediu pentru cei 256 de angajaţi, majoritatea agenţi de pază, este de 1531,75 lei, în timp membrii consiliului de administraţie primesc o indemnizaţie lunară netă de 3514,28 de lei. Salariul directorului general este de 5000 de lei brut.

Decizia înfiinţării Societăţii Ordine şi Protecţie S3 SRL a fost luată la jumătatea lui 2017, de Primăria Sectorului 3.

După ce în 2017, a avut o cifra de afaceri de 3013820 de lei şi pierdere de 739541, pentru anul 2018, autorităţile locale din Sectorul 3 estimau ca societatea să aibă venituri anuale de 24.984.000 de lei (6.321.023 de lei pe primul trimestru, şi câte 6.221.000 pe celelalte trei).

Socoteala din proiect  nu s-a potrivit cu cea din bilanţul contabil, aşa că, după primele şase luni, firma declara de două ori mai puţini bani încasaţi decât cei prognozaţi, adică puțin peste 6 milioane de lei şi un profit mic în raport cu estimări, de aproape 300 de mii de lei.

Contractele directe cu instituţiile finanţate de Primăria Sectorului 3, principala sursă de venit. Preţul plătit de şcoli, mai mare ca cel de anul trecut.

Majoritatea sumelor încasate de societatea Ordine şi Protecţie din Sectorul 3 provin din înţelegerile încheiate cu grădiniţele, şcolile sau liceele finanţate de Primăria Sectorului 3. Conform situaţiilor publicate pe site-ul firmei, în 2018, SC OPS3 SRL a emis 547 de facturi fiscale pentru serviciile oferite.

Majoritatea privesc asigurarea de servicii de pază pentru instituţiile şcolare – gradinite, scoli, licee. Valoarea totală a contractelor publicate pe site-ul de licitaţii publice pentru serviciile de pază era de 6,5 milioane de lei.

Pentru aceste servicii, societatea a taxat la un preţ de 15 lei/oră. În 2017, şcolile cumpărau serviciile cu 12,5 lei/oră, adică noile contracte au dus la majorarea cheltuielilor cu paza cu aproximativ 20%. Asta în condiţiile în care, în 2018 au existat instituţii din Bucureşti care au achiziţionat serviciile de pază la un preţ mult mai mic. Administratia Scolilor Sector 6 a încheiat astfel de contracte pentru servicii similare pentru suma de 13.5 lei/ora.

Mai mult, conform contractelor publicate de o parte dintre şcolile din Sectorul 3, o parte dintre servicii urmau să fie subcontractate unor firme private. Tiger Security Services SRL primeşte componenta de monitorizare şi de intervenţie rapidă, deşi firma primăriei sectorului 3 se laudă cu 980 de camere de supraveghere şi 98 de obiective protejate. Serviciile medicale de urgenţă ar urma să fie asigurate de SC Serviciul de Ambulanţă Ana Med SRL.

Singurele facturi încasate de SC Ordine şi Protecţie S3 şi care nu au legătură directă cu Primăria Sectorului 3 sunt cele de la Clubul Sportiv Municipal Bucureşti, Clubul Sportiv Kontakt Karate Jilava şi Asociaţia Club Proritmic.

Contract de intermediere pentru şcoli şi licee

O mare parte din banii încasaţi de firma de pază a primăriei sectorului 3 provin din intermedierea unor afaceri, după cum rezultă din contractele publicate de unele dintre grădiniţele şi şcolile din sector. Mai exact, instituţiile şcolare încheie un contract cu firma primăriei pentru diverse servicii pe care, de fapt, le asigură alte societăţi private. Firmele apar şi ele nominalizate în înţelegere ca subcontractori, dar plăţile nu sunt defalcate și nici nu rezultă cum sunt plătite firmele respective.

Astfel, la data de 25 aprilie 2018, între Grădiniţa Brânduşa din Sectorul 3 şi SC OPS3- Ordine si Protectie Sector 3 SRL se încheie un contract de „Servicii de mentenanţă curentă a clădirii, instalaţiilor aferente sistemelor, echipamentelor şi aparatelor aflate în dotare”.

Contractul este încheiat pe o perioadă de 8 luni. Preţul este de 1,74 lei/mp/lună exclusiv TVA pentru cei 3.309 mp. Asta înseamnă o valoare totală de 54812.92 de lei cu TVA. Un fel de abonament.

În contract apar şi nu mai puţin de 7 subcontractori:

  • SC Security Business Team SRL pentru „sistem supraveghere video, control acces şi antiefracţie şi sistem detecţie incendiu”
  • SC Soft Tistal Proiect SRL pentru „servicii de reparare şi auorizare ISCIR, service centrale termice şi supraveghere şi verificarea tehnică privind utilizarea instalaţiilor/echipamentelor din domeniul instalaţiilor sub presiune”
  • SC Pacego SRL pentru „verificare/revizie la instalaţia de utilizare a gazelor naturale”
  • SC Gecomar 60 Exim SRL pentru „servicii de reparare și întreţinere a echipamentelor de stingere a incendiilor şi servicii de reparare şi întreţinere hidranţi”
  • SC LFG GRUP SRL – „servicii de dezinsecţie, desinfecţie şi deratizare”
  • SC IGIENA SERV SRL „lucrari de ignifugare”
  • SC KRONLIFT SRL „servicii de verificare şi revizie tehnica ascensoare”

Conform facturilor care se regăsesc pe siteul societăţii de pază, S.C. OP-S3 SRL a încasat deja 31.659 de lei din acest contract, fără să specifice exact în ce au constat serviciile prestate. Situaţia este similară pentru alte câteva şcoli.

Ce plăţi sunt făcute către firmele subcontractoare rezultă tot din evidenţa facturilor. Firma care a primit mentenanţa lifturilor a încasat 8788.52 de lei iulie pentru o factură. Tot una a avut în lunile august şi septembrie – de 2422.82 de lei şi 1104.15 de lei. În octombrie a încasat două facturi de 1108.84 de lei şi 5571.95 de lei şi în decembrie 4.

LFG Group, firma de dezinfecţie şi dezinsecţie a avut, în medie, 10 facturi emise pe lună. Din ele rezultă că preţul încasat pentru fiecare mp este de 0.24 de lei de pentru dezinfecţie şi 0.32 de lei/mp sau 0.33 lei/mp pentru dezinsecţie.

Cele mai mari facturi sunt emise de SC Sof Instal Proiect. Din evidenta facturilor, rezultă că aceasta încasa un abonament de 41.650 de lei pe lună până în august şi de 63.070.00 de lei din septembrie, la care se adăugau facturi pentru piesele folosite.

În noiembrie, emite trei facturi de 563070.00, 1332.80 şi 7864.71.

Pentru ceilalţi subcontractori nu există plăţi înregistrate.

(Sursa Foto: Facebook)

Articolul este publicat în cadrul proiectului ”Capitalismul de stat”, finanțat de Fondul pentru Democrație.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Primariile sunt „scursuri” de bani prin salarii.Nu pot scoate bani afara prin societati tot publice.Deci raman doar salarii pentru dinozauri cam asa a facut psd-ul si prin Dolj

  2. Companiile de stat sunt doar institutii pentru a asigura sinecuri pentru clientela CIumei Rosii si a șmenui bani publici. Reminescente bolshevice mentinute de TICALOSII din psd+alde (cu judmr la remorca)

  3. Finuu Robertzeluu este Protejatul Nashei DUamna Gabi, Printzesa de Voluntari locatara cu Principele Pandele Intaiul, domnitor al Principatului Voluntari

  4. La final de 2018 s-a descoperit ca unul dintre agentii de paza ai gradinitei Brandusa are TBC. Nefiind angajat al gradinitei, nu a fost supus acelorasi verificari medicale ca restul personalului. Cateva sute de copii au fost testati pt TBC in regim de urgenta. Copiii mei au fost supusi acestui risc si testarii.

  5. HA HA HA HA HA ! HA HA HA HA HA !
    SA MANANCE COZONAC SI TORT TOT CLANUL.
    PLATESTE PROSTIMEA

    HA HA HA HA HA ! HA HA HA HA HA !