G4Media.ro

Capitalizarea de piaţă a Gazprom a scăzut joi cu peste 25%, în…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Capitalizarea de piaţă a Gazprom a scăzut joi cu peste 25%, în urma deciziei companiei de a nu plăti dividende

Capitalizarea de piaţă a Gazprom a scăzut joi cu peste 25%, în urma deciziei companiei de stat de a nu plăti dividende, transmite CNBC.

”Acţionarii au hotărât că în situaţia actuală nu este oportun să se plătească dividende pe baza rezultatelor anului 2021. În acest moment, Gazprom prioritizează implementarea programului său de investiţii, inclusiv extinderea infrastructurii de gaze în regiunile Federaţiei Ruse şi pregătirile pentru perioada de iarnă care urmează. În plus, trebuie, fără îndoială, să fim pregătiţi să ne îndeplinim obligaţiile de a plăti taxe majorate.”, a declarat Famil Sadigov, vicepreşedintele Gazprom, într-un comunicat.

Decizia, care marchează pentru prima dată din 1998 când compania nu plăteşte dividende, a anulat recomandarea consiliului de administraţie de a plăti un dividend de 52,53 ruble (1 dolar) pe acţiune.

Preţul acţiunilor Gazprom a scăzut cu 27% înainte ca bursa de la Moscova să intervină pentru a opri tranzacţionarea acestora.

Gazprom a raportat câştiguri record în 2021, datorită creşterii preţurilor mărfurilor, dar un val de sancţiuni economice ca urmare a atacului Rusiei în Ucraina ameninţă să îi reducă veniturile.

În ultimele săptămâni, fluxurile reduse de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au crescut temerile cu privire la o posibilă penurie de aprovizionare în timpul iernii.

Compania germană de energie Uniper şi-a retras marţi previziunile financiare pentru 2022 din cauza restricţiilor de aprovizionare ale Gazprom, în timp ce guvernul german a anunţat recent că va trece la aşa-numitul ”nivel de alertă” al planului său de urgenţă referitor la gaze. Înseamnă că cea mai mare economie a Europei vede acum un risc ridicat, pe termen lung, de deficit de aprovizionare cu gaze.

Factorii politici din Europa se străduiesc în prezent să umple depozitele subterane cu gaze naturale, pentru a oferi gospodăriilor suficient combustibil pentru electricitate şi încălzirea locuinţelor în timpul iernii.

UE, care primeşte aproximativ 40% din necesarul de gaze prin conducte ruseşti, încearcă să-şi reducă rapid dependenţa de hidrocarburile ruseşti, ca răspuns la atacul Kremlinului în Ucraina, declanşat în 24 februarie.

sursa foto: News.ro, Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cum, dacă nu vinzi in UE cea rea nu mai faci profit ??? Nu se poate, că auzeam că Rusia s-a orientat către alte piețe energetice!

  2. Ce dividende in comunism, tovarăși? Dividendele se practică în capitalism nu in comunism. Munciți pentru patria mamă nu pt bani de dividende.