G4Media.ro

Capitolul Cercetare în programul de guvernare: 2% din PIB până din 2024,…

Foto: Pexels.com

Capitolul Cercetare în programul de guvernare: 2% din PIB până din 2024, reorganizarea agenției de finanțare a cercetării și învățământului superior, reforma institutelor de cercetare, mai multe parteneriate public-privat

Guvernul Cîțu își propune să crească valoarea finanțării pentru cercetare la 2% din PIB până în 2024, potrivit planului de guvernare. Același document prevede reorganizarea unității de finanțare a cercetării și a învățământului superior, UEFSCDI, care urmează să treacă de la actualul Minister al Educației și Cercetării la noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării. Guvernul mai urmărește o reformă a institutelor de cercetare, formarea unor centre de excelență care să atragă cercetători români și străini, precum și să încurajeze parteneriatele public-privat.

Ținte-cheie, potrivit Programului de guvernare:

  1. Schimbări structurale în sistemul național de cercetare și inovare, ca motor al   dezvoltării economice și de creștere a competitivității României:
  • creșterea valorii și eficienței finanțării pentru cercetare și inovare și atingerea țintei de 2% din PIB până în 2024 (1% finanțare publică + 1% finanțare privată) cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, cât și a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere;
  • armonizarea, actualizarea și simplificarea  legislației privind organizațiile publice de cercetare conform principiilor „bunelor reglementări” („better regulation”) și evitarea birocratizării excesive. Acest obiectiv specific se va realiza prin măsuri care să asigure finanțarea activităților de cercetare pe baza planificării bugetare  multianuale, pentru a asigura convergența cu celelalte țări ale UE și cu planificarea cadrului financiar multianual (MFF) adaptate noilor provocări, cu un sistem de finanțare de inițiere tip „top-down” și de parcurs tip ”bottom-up”. Acest lucru va permite atât stabilitatea și predicția bugetară cu rol în atragerea de capital privat și stabilizarea de resurse umane, cât și dezvoltarea de proiecte fanion de anvergură;
  • stimularea proceselor decizionale în administrația managementului cercetării, pe baze științifice.
  • UEFISCDI va fi reorganizat și va funcționa in subordinea Ministerului Cercetării Inovării si Digitalizării.

Citește articolul complet pe EduPedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Fără Cloud nu există cercetare

    • I romania , la stat NU exista cercetare.
      Institutele de cercetare sunt parazitate de nepoti, unchi, fiice, fini, amante, amanti, veri, frati si prieteni de la partid.
      Institutele de cercetare ar trebui sa primeasca ZERO bani de la buget, ca oricum se duc in salarii, prime, exvursii si ZERO REZULTATE.
      In realitate, marea majoritate a salariatilor de la institutele de cercetare ori nu merg la serviciu, ori merg ca sa isi repare masina, sa isi schimbe cauciucurile sau sa bea o cafea

  2. Cercetarea nu exista doar ca sa existe. Temele de cercetare sint mai importante, acele teme cu aplicabilitate economica, strategica sau militara in special.
    Daca stabilesti 2% din PIB pentru cercetare si dai banii „institutelor de cercetare” sau diversilor escroci tehnologici ai facut prastie 2% din PIB fara nici un folos.

  3. Nu se vorbeste in programul de finantare despre cercetarea privata! In USA este cercetarea cea mai prolifica si serioasa! De ce oare in Romania nu se ia in considerarea acest aspect! Singurul politician care a vorbit si a facut ..dar f putin..despe cercetarea privata a fost Ciolos. Deci USR Plus ar trebui sa ia in considerare asta!

  4. Eu am probleme in a intelege aceasta atitudine de negativism total al romanilor…bine acum stiu ca mai sunt si persoane care posteaza impotriva ca asta este meseria 🙂
    In principiu faptul ca 2% din pib sa intre in cercetare nu este un lucru absolut deloc rau…cercetarea si inovatia sunt extrem de importante pt natiunile care se respecta…este un inceput…poate bani vor fi investiti bine…nu avem de unde sa stim inca.
    Asa ca de unde reactia asta de respingere a oricarui proiect 2% pt cercetare,6% pt educatie…in principiu sunt lucruri foarte bune…de ce reactia de respingere totala si datul cu pietre?