G4Media.ro

Capitolul Justiție în programul de guvernare al Cabinetului Cîțu: revizuirea Constituției, modificarea…

Sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Capitolul Justiție în programul de guvernare al Cabinetului Cîțu: revizuirea Constituției, modificarea legilor justiției, desființarea Secției Speciale, DNA-ul pădurilor, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților

Programul de guvernare al Guvernului Cîțu conține la capitolul justiție, un domeniu care va fi condus de deputatul USR Plus Stelian Ion, o serie de priorități printre care se numără revizuirea Constituției, în sensul implementării inițiativei ”Fără penali în funcții publice” și a referendumului din 2019; anularea modificărilor nocive aduse de PSD, ALDE și UDMR legilor justiției în perioada Dragnea; desființarea Secției speciale de investigare a magistraților și înființarea unei structuri de parchet care să investigheze exclusiv infracțiunile contra mediului, precum tăierile ilegale de păduri.

Eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților este una dintre măsurile care ar trebui adoptate în cursul anului viitor. Fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, a modificat legile justiției coborând vârsta de pensionare de la 25 la 20 de ani, însă aplicarea măsurii s-a amânat succesiv, urmând să se aplice abia din 2022. Magistrații au atras atenția că prin coborârea vârstei de pensionare, sistemul de justiție s-ar putea confrunta cu un val de pensionări , cu riscul blocării activității instanțelor.

Principalele priorități anunțate la capitolul Justiție:

  1. Susținem desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
  2. Renunțarea la creșterea numărului de judecători din completurile de apel și contestație este o urgență majoră, având în vedere pericolul real de blocaje în instanțe care ar putea fi generat dacă modificarea numărului de judecători din aceste completuri ar intra în vigoare la 01.01.2021.
  3. O altă urgență este aceea a eliminării schemei de pensionare anticipată a magistraților.
  4. Întărirea luptei împotriva corupției și a infracționalității organizate.
  5. În perioada imediat următoare avem în vedere o reformă a Inspecției Judiciare astfel încât această instituție să ofere garanții sporite de independență și imparțialitate.
  6. Avem în vedere modificarea procedurii de desemnare a conducerilor Parchetului General de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT prin diminuarea factorului politic și creșterea rolului CSM în această procedură, ministrul justiției făcând propunerea de numire în funcție în urma unei proceduri transparente și obiective de selecție a candidaților, validarea rezultatelor concursului urmând a se realiza printr-un aviz conform al Secției pentru procurori din cadrul CSM, iar numirea în funcție va reveni Președintelui. Demiterea conducerii acestor structuri va fi bazată pe o procedură similară, ce poate fi inițiată și de către secția de procurori a CSM.
  7. Avem în vedere fie înființarea unei structuri specializate în cadrul Parchetului General care să investigheze acest tip de infracțiuni, fie crearea unor structuri specializate în cadrul parchetelor.
  8. Avem în vedere promovarea celei mai potrivite soluții legislative pentru trecerea poliției judiciare în subordinea parchetelor, inclusiv din punct de vedere administrativ, astfel încât această măsură să sprijine activitatea de cercetare penală a parchetelor, fără a afecta celelalte categorii de activități desfășurate de polițiști.
  9. Consolidarea independenţei justiţiei. Imbunătăţirea actului de justiție/Eliminarea practicilor neunitare
  10. Simplificarea achitării taxelor judiciare de timbru. În acest sens, propunem înființarea de puncte de plată la sediile tuturor instanțelor judecătorești, precum și lansarea unei platforme online și a unei aplicații pentru telefoanele mobile, care să elimine inclusiv necesitatea depunerii la dosar a chitanței doveditoare.

Foto: Stelian Ion, propunerea USR Plus pentru Ministerul Justiției / sursa: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Cum? Cu Ordonanțe de Urgență?

    • Cu legi, boss, că au majoritate în parlament acum. Nu mai sunt la mâna mafioților pesediști.

    • Probabil noaptea ca hotii prin Ordonante de Urgenta. Nu cred ca UDMR va vota prostiile useriste, iar pentru modificarea Constitutiei nu aveti majoritate de 2/3. In sfarsit o sa va vada lumea cine sinteti voi ca ati ajuns la putere, psd-ul sint mici copii.

    • bre, iar va duc astia de nas

      cum sa poti bloca o persoana care si-a ispasit pedeapsa ?!

      se anuleaza efectiv rolul justitiei: esti pedepsit pt o infractiune / contraventie. dupa ce ispasesti pedeapsa /platesti esti curat ca lacrima (ai niste drepturi limitate pt o.perioada de timp)

      NU POTI ANULA DREPTUL.DE A FI ALES !

      PS
      cine vorbeste ? tipul asta care a luat pe sestache o proprietate de la mama lui ?!

      #kondensatorilor, ce va place viata de sclav, mai cereti si un sut intre picioare drept bonus

  2. Vrem și implementarea referendumului din 2009, nu doar cel din 2019, și anume cel referitor la trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari!!!

  3. Nu o sa faca el prea multe dar plecarea Viermelui Predoiu este in sine un succes.

  4. mafalda 23/12/2020 At 11:18
    Your comment is awaiting moderation

    Daca USRPLUS nu a reusit, la vot ,ceea ce se preconiza a fi o reusita totala prin uniformizarea voturilor date PNL si USRPLUS s-a reusit incadrul negocierilor intre cele doua partide de dreapta si UDMR pe loc secundar . USRPLUS si-a asigurat ministerele de forta si impreuna cu premierul Citu (nici el nu prea pare a fi vreun inflacarat PNList ) purced spre reformarea tarii . Iata citeva dintre propunerile de reforma ce daca vor fi puse in practica ne vor arata tuturor o alta Romanie .
    Program guvernare/Sănătate – obiective: Creşterea finanţării până la 6% din PIB, investiţii în infrastructură, atragerea personalului în sistem.O treime din redevenţele datorate de companiile care exploatează zăcămintele de gaze din Marea Neagră să meargă către echilibrarea sistemului de pensii. Programul multianual ”Împădurim România” va avea un buget de 650 milioane euro şi va urmări plantarea a 220 de puieţi în perioada 2021-2024.IFără creșteri de taxe și impozite asupra sectorului privat și fără introducerea altora noi ntărirea rolului Justiţiei de putere independentă în stat, prin eliminarea mijloacelor de presiune dinspre politic şi prin asigurarea resurselor necesare, angajându-se, totodată, să iniţieze şi să insiste asupra dezbaterii privind revizuirea Constituţiei.Astfel, propunem ca sarcina birocratică pentru firme să fie redusă pentru firmele mici și mijlocii. Întreprinderile mici vor funcționa mai mult pe bază de declarație unică de conformitate pe proprie răspundere. Dematerializarea sediului social și identitatea electronică a firmelor – Adresa de corespondență a unei firme sau a unei PFA să poată fi o adresă electronică sau o adresă fizică.• Crearea unor mecanisme judiciare rapide și eficiente de rezolvare a cauzelor de natură comercială (inclusiv insolvență) și de executare a hotărârilor judecătorești.Eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților este una dintre măsurile care ar trebui adoptate în cursul anului viitor.desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Toate acestea si multe altele , daca vor fi puse in practica (ne lamurim rapid ) vor duce catre o Romanie a viitorului . Cei care inca ma viseaza sau au nostalgia trecutului , poate ar fi momentul sa acepte viitorul si sa se puna si ei in slujba tarii .

  5. Intai trebuie rupte toate puntile de legatura criminala dintre Politicieni, MAI si Justitie. Sectia speciala si judecatorii CCR prin procurorul Stan Gheorghe sunt doar doua.

  6. Lupii tineri contraataca – un nou film romanesc – dar de aceasta data nu in regia lui S.N.

  7. Desființati desființati SS, dar să îi dați si lui Adina Florea un os de supt că nu se stie niciodată când o sa aveți si voi nevoie de o astfel de scânrnăvie ordinară.
    Să vă fie acolo la îndemână.

  8. Jumate din programul ăsta dacă reușește tot este un câștig pt românia față de ce s-a votat în parlament în ultimii 30 de ani.

  9. Nimic despre recuperarea prejudiciilor si respectarea principiului care afirma ca pedepsele trebuie sa fie proportionale cu faptele si sa poata fi anticipate, ceea ce ar asigura in buna masura preventia. Nimic despre legi impotriva nepotismului si favoritismului(vanzarea si cumpararea de avantaje).Ar fi trebuit si un raspuns si masuri la intrebarea :cum de o perioada destul de mare nimeni nu a observat problema completelor de judecata, nici macar cei care au fost autorii legii respective .

    • chiar ai picat in skema de fraierire promovata de uniunea scursurilor? (pluz trompeda g4)
      ‘or face si drege … cat/cum trebuie… fix pana la a rezolva realele probleme

    • Legat de Pedepse … (adaugire la ce am comentat deja mai jos…): In Franta au fost condamnati niste indieni europeni cu 1 an pt. 10 000 de euro … (600 000 de euro ciorditi) … Ar fi cazul sa intre Matematica si in Justitie … Prea se dau sentinte dupa ureche, trebuie cuantificat totul. Cat valoreaza o palma, un picior, intelegeti continuitatea … Un gram, un kilogram … Chiar se face legea dupa ureche si nu numai la noi …

  10. La Constitutie daca umblati, umblati cum trebuie: Interzis Traseismul. Pensia Speciala. Imunitatea Egalitatii Inegale &Co. + ca de s-ar putea defini exact as interzice Constitutional Spalatul pe Creier … (tot ce inseamna publicitate agresiva perpetua si obraznica, vinzi sarmale dar arati in reclama pe una de mananca doar varza …

  11. Pentru revizuirea Constitutiei este necesara o majoritate de doua treimi.

    Este dificil de obtinut. Sper insa ca in sfarsit cleptocratia sa inceapa a fi clintita cat de cat.

  12. Am asteptari mari dela tanarul Ministru de justitie, sa pedepseasca pe toti cei care au furat Tara timp de 31 de ani. Dovezi sunt cu”varf si indesat”, important este doar sa se vrea sa se afle adevarul si sa se recupereze pagubele. Romania a ajuns saraca Europei , datorita unei justitii slabe, aservita politicului , in mare parte, corupt.

  13. Un program de guvernare in campanie , iar azi , prima dezamagire , amanarea desfiintarii sectiei speciale . Ce incredere sa mai am in voi? Promisiuni mincinoase ale unor tineri , aduce o dezamagire imensa in randul tinerilor votanti . Cred ca totiacare intra in politica se modeleaza dupa prototipul . mincinosului , incompetentului si mai lipseste cel al hotului.