G4Media.ro

Capsula Starliner a companiei Boeing, care a întâmpinat unele probleme tehnice, a…

Sursa Foto: NASA

Capsula Starliner a companiei Boeing, care a întâmpinat unele probleme tehnice, a părăsit Staţia Spaţială Internaţională îndreptându-se către Pământ fără astronauţii săi la bord. Ei vor rămâne pe ISS până în februarie

Capsula spaţială Starliner de la Boeing s-a desprins vineri de Staţia Spaţială Internaţională pornind către Pământ – câteva luni mai târziu faţă de data iniţială de plecare şi fără cei doi astronauţi pe care i-a transportat la lansarea sa, la începutul lunii iunie, relatează The Guardian, conform News.ro.

Potrivit NASA, Starliner a părăsit în mod autonom portul de andocare de la ISS puţin după ora 22:00 GMT (sâmbătă, ora 1:00, ora României) pentru a face o călătorie de aproximativ şase ore către o zonă de aterizare din portul spaţial White Sands din deşertul New Mexico. Plecarea este transmisă prin live streaming.

Astronauţii Nasa Suni Williams şi Butch Wilmore ar fi trebuit să se întoarcă cu Starliner pe Pământ în iunie, la o săptămână după lansare. Însă defecţiuni la propulsoare şi scurgeri de heliu le-au stricat voiajul către staţia spaţială. Acum, ei vor rămâne pe ISS pentru restul anului şi se vor întoarce în februarie la bordul navetei SpaceX Dragon.

NASA a decis în cele din urmă că este prea riscant să-i trimită pe Williams şi Wilmore la bordul navei Starliner. Astfel, capsula conţine scaunele lor goale şi costumele lor spaţiale albastre, împreună cu unele echipamente vechi ale Staţiei.

După ce navetele spaţiale ale NASA au fost scoase din uz acum mai bine de un deceniu, NASA a angajat Boeing şi SpaceX pentru servicii de taxi orbital. Boeing a întâmpinat atât de multe probleme la primul său zbor de testare, fără nimeni la bord, în 2019, încât a trebuit să îl repete. Repetiţia din 2022 a scos la iveală şi mai multe defecte, iar factura reparaţiilor a depăşit 1,5 miliarde de dolari.

Starliner a zburat în cele din urmă în spaţiu la 5 iunie de la Staţia Forţelor Spaţiale Cape Canaveral din Florida, după ce lansările nereuşite din 6 mai şi 1 iunie au fost afectate de probleme şi după întârzieri anterioare care au inclus rapoarte privind scurgeri de heliu în modulul de serviciu.

La prima încercare de lansare, a fost identificată o problemă la o supapă de la a doua treaptă, adică partea superioară a rachetei. La a doua încercare, un computer a declanşat o aşteptare automată la doar trei minute şi 50 de secunde de momentul decolării. Această problemă a fost atribuită ulterior unei singure defecţiuni la alimentarea cu energie electrică la sol a unuia dintre computerele de control al lansării.

Chiar şi după lansarea cu succes, scurgeri de heliu au continuat să afecteze nava spaţială. Pe măsură ce Starliner se apropia de ISS, au fost detectate două scurgeri, dar NASA a evaluat că nava spaţială a rămas stabilă. Ceea ce a început ca o misiune de opt zile s-a prelungit timp de trei luni după ce scurgerile şi propulsoarele defecte au ridicat probleme de siguranţă.

Cu toate acestea, oficialii NASA şi Boeing au ţinut să precizeze că astronauţii nu au rămas blocaţi şi că dificultăţile tehnice nu au ameninţat misiunea. „Ne vom întoarce acasă când vom fi pregătiţi”, a declarat Steve Stich, managerul programului cu echipaj comercial al NASA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...